Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Για πόλεμο των άστρων προετοιμάζεται το αμερικανικό Πεντάγωνο - Στο διάστημα η επόμενη σύγκρουση

Για πόλεμο των άστρων προετοιμάζεται το αμερικανικό Πεντάγωνο - Στο διάστημα η επόμενη σύγκρουση
Για πόλεμο των άστρων προετοιμάζεται το αμερικανικό Πεντάγωνο - Στο διάστημα η επόμενη σύγκρουση
Κίνα και Ρωσία αναπτύσσουν επιθετικά όπλα όπως είναι τα ASAT (anti-satellite) τα οποία θα μπορούσαν να καταστρέψουν όλους τους δορυφόρους των ΗΠΑ σε που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά, σύμφωνα με νέα έκθεση που εξέδωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Τα όπλα ASAT θα μπορούσαν να καταρρίψουν τους αμερικανικούς δορυφόρους επιτήρησης, πλοήγησης και επικοινωνιών κατά τη διάρκεια μιας πολεμικής σύρραξης, γεγονός που θα παρακωλύσει σοβαρά την αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου Κίνα και Ρωσία θα είναι σε θέση να καταστρέψουν τους δορυφόρους των ΗΠΑ που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Σε έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2017 αναφερόταν πως Ρωσία και η Κίνα αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αντισταθμίσουν κάθε στρατιωτικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ που προέρχεται από στρατιωτικούς ή εμπορικούς δορυφόρους και εξετάζουν όλο και περισσότερο επιθέσεις εναντίον δορυφορικών συστημάτων ως μέρος του μελλοντικού δόγματος πολέμου.
Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά "Και οι δύο χώρες (Ρωσία, Κίνα) θα συνεχίσουν να επιδιώκουν μια πλήρη σειρά αντι-δορυφορικών όπλων ως μέσο για τη μείωση της αποτελεσματικότητας των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ".
Τα όπλα ASAT αναπτύχθηκαν κατά τις ημέρες του Ψυχρού Πολέμου.
Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Σοβιετική Ένωση απέκτησαν την τεχνολογία πριν από πολλές δεκαετίες που θα τους έδινε τη δυνατότητα να καταρρίψουν τους δορυφόρους η μία της άλλης στο διάστημα.
Το πρόγραμμα ASAT των Ηνωμένων Πολιτειών, δημιούργησε τον πύραυλο ASM-135 την εποχή της προεδρίας Reagan.
Το Κογκρέσο ανέστειλε την ανάπτυξη του πυραύλου ASM-135, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η μετέπειτα Ρωσία δεν κατάργησε εντελώς το πρόγραμμά ASAT, ενώ η Κίνα προχωρά με ταχύτατα βήματα στη δημιουργία δικών της όπλων ASAT, αποτέλεσμα οι αμερικανικοί δορυφόροι χαμηλής τροχιάς να είναι ιδιαίτερα απέναντι στα ρωσικά και κινεζικά όπλα ASAR.
Οι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς λειτουργούν μεταξύ 100 μιλίων και 1.242 μιλίων πάνω από τη γη και χρησιμοποιούνται για την παρατήρηση της γης και των ωκεανών.
Αυτοί οι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς παρέχουν βασικά στρατιωτικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία των πεδίων μάχης σε όλο τον κόσμο και για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων σε πολεμικές συγκρούσεις.
Επίσης, οι δορυφόροι παρακολούθησης του καιρού και επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των Iridium, Globalstar, και Orbcomm, βρίσκονται σε χαμηλή  τροχιά.
Παράλληλα ορισμένοι δορυφόροι στρατιωτικής επικοινωνίας λειτουργούν επίσης σε πολύ ελλειπτικές τροχιές αρκετά χαμηλά στην ατμόσφαιρα, σύντομα θα είναι ευάλωτοι σε κινεζικές ή ρωσικές επιθέσεις.
Σύμφωνα με έκθεση από το 2016 υπήρχαν 780 δορυφόροι σε χαμηλή τροχιά που ανήκουν σε 43 κράτη.
Συνολικά, 37 δορυφόροι ελλειπτικής τροχιάς σύντομα θα είναι ευάλωτοι σε κινεζικές ή ρωσικές επιθέσεις.
Συνοψίζοντας, το Πεντάγωνο προετοιμάζεται για την επόμενη παγκόσμια σύγκρουση που θα μπορούσε να ξεκινήσει στο διάστημα.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι φιλοδοξίες της Κίνας και της Ρωσίας να καταρρίψουν τους στρατιωτικούς δορυφόρους των ΗΠΑ χαμηλής τροχιάς σίγουρα έχει τρομάξει την Ουάσινγκτον.
Εάν η Κίνα ή η Ρωσία αναπτύξουν όπλα ASAT και καταρρίψουν κρίσιμους δορυφόρους του αμερικανικού στρατού, αυτό θα μπορούσε να καταστήσει το Πεντάγωνο τυφλό.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης