Επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: Η Κονιόρδου καταργεί διατάξεις νόμου με … ανακοίνωση - Έρχονται μηνύσεις και αγωγές

Αποκάλυψη: Η Κονιόρδου καταργεί διατάξεις νόμου με … ανακοίνωση - Έρχονται μηνύσεις  και αγωγές
Οι προβλέψεις του νόμου για εισφορές επί της αξίας των τιμολογίων παραγωγών και εισαγωγέων tablets, κινητών, υπολογιστών κλπ για Πνευματικά δικαιώματα και οι αντιδράσεις των Κινέζων της Huawei
Μπορεί ένας Υπουργός να ακυρώσει με ανακοίνωση διατάξεις νόμου;
Θεωρητικά όχι.
Στην πράξη όμως ο νόμος δεν φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο για την Υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου προέβη σε μια κίνηση που δεν φαίνεται να έχει ιστορικό προηγούμενο.
Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων των εταιριών που παράγουν ή εισάγουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, tablets και φωτοτυπικές συσκευές.
Οι εν λόγω εταιρίες οφείλουν με βάση το νόμο 4481/2017 να αποδίδουν ποσοστό 2% έως 6% επί της τιμής χονδρικής υπό μορφή πνευματικών δικαιωμάτων στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης.
Η υποβολή γίνεται ανά τρίμηνο και ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του τριμήνου που αφορά και όπως προβλέπει ο νόμος ρητά «Η αμοιβή καταβάλλεται από τους εισαγωγείς ή από τους παραγωγούς των αντικειμένων αυτών και σημειώνεται στο τιμολόγιο, εισπράττεται δε από οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης».
Όλα αυτά δεν έχουν σημασία προφανώς για τη κα Κονιόρδου καθώς ανακοίνωσε λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας ότι «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι λόγω δυσκολιών που προέκυψαν από την εφαρμογή του άρθρου 18 ν.2121/1993 (Αναπαραγωγή για ιδιωτική χρήση), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 54 παρ. 2 του ν. 4481/2017, παρατείνεται η προθεσμία για την υποχρέωση υποβολής των δηλώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 18 παρ. 4α ν. 2121/1993, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει δια των ανωτέρω, έως τις 31.03.2018».
Τα ποσά της εισφοράς υπολογίζονται σε τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ αν ληφθεί υπό όψιν ότι οι ίδιες εταιρίες του κλάδου πληροφορικής όταν το περασμένο καλοκαίρι αντιδρούσαν στις διατάξεις που επέβαλαν την εισφορά υπολόγιζαν την ετήσια επιβάρυνση στα 100 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής δίνει τη δυνατότητα στις υπόχρεες εταιρίες να διακρατήσουν το συγκεκριμένο ποσό το οποίο δεν θα εισπράξουν οι εταιρίες συλλογικής διαχείρισης.
Οι τελευταίες αλλά και συνολικά οι δικαιούχοι βρίσκονται σε αναβρασμό και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άμεσα αναμένονται δικαστικές προσφυγές σε βάρος της Υπουργού τόσο σε αστικό όσο και ποινικό επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα σφοδρή αντίδραση στην επιβολή της εισφοράς έχουν εκδηλώσει μεγάλες πολυεθνικές παραγωγοί κινητών τηλεφώνων και tablets όπως η Κινέζικη Huawei και μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η κα Κονιόρδου ήταν δέκτης ισχυρών πιέσεων κατά την τελευταία επίσκεψή της στην Κίνα. Είναι άγνωστο βέβαια αν η κίνηση που έκανε σχετίζεται με το συγκεκριμένο περιστατικό.
Σε κάθε περίπτωση όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο η πρακτική της Υπουργού στη συγκεκριμένη υπόθεση όπως και η απάντηση στο ερώτημα αν αναγράφεται στα τιμολόγια όλων των εταιριών η εισφορά που προβλέπεται για κάθε περίπτωση (2%-6%).

Νίκος Καρούτζος
Nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης