Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επανήλθε δριμύτερη η Wall Street - Η καλύτερη απόδοση για το Dow Jones από το Μάρτιο του 2016

tags :
Επανήλθε δριμύτερη η Wall Street - Η καλύτερη απόδοση για το Dow Jones από το Μάρτιο του 2016
Επανήλθε δριμύτερη η WallStreet- Η καλύτερη απόδοση για το DowJonesαπό το Μάρτιο του 2016
Επανήλθαν σε θετικό έδαφος οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street σήμερα (31/01/2018), μετά το διήμερο sell-off,  στον απόηχο των ισχυρών στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και εταιρικών αποτελεσμάτων, ωστόσο αυτό που ανησύχησε τους επενδυτές ήταν ότι στις ανακοινώσεις της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασής της, φαίνεται ότι προβλέπει υψηλότερο πληθωρισμό.
Οι τρεις δείκτες σημείωσαν βαριές απώλειες τις δύο προηγούμενες ημέρες, με τον Dow Jones να «χάνει» περισσότερες από 500 μονάδες, καθώς δέχτηκαν πιέσεις από την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.
Μετά το κλείσιμο της αγοράς, αναμένονται τα αποτελέσματα των AT&T, eBay, Facebook, Microsoft, Mondelez International, PayPal, Qualcomm, και Symantec, μεταξύ άλλων.



Αναλυτικότερα  αμετάβλητα στο εύρος 1,25%-1,50% διατήρησε η Fed τα αμερικανικά επιτόκια κατά την τελευταία συνεδρίαση της Νομισματικής Πολιτικής υπό την πρόεδρο Janet Yellen.
Η απόφαση, η οποία ήταν αναμενόμενη, ήρθε έπειτα από ομοφωνία της FOMC, η οποία αναμένει επιτάχυνση της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά το 2018, χωρίς, ωστόσο, να υπερβαίνει τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα.
Η Fed σχολιάζει πως οι επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας μπορούν να εγγυηθούν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής κατά το τρέχον έτος (σσ: η Τράπεζα έχει κάνει λόγο για τρεις αυξήσεις επιτοκίων), εκτιμώντας, παράλληλα, πως «οι κίνδυνοι βραχυπρόθεσμα για τις ΗΠΑ, παραμένουν εξισορροπημένοι».
Η Τράπεζα αναμένει, επίσης, η οικονομική δραστηριότητα να επεκταθεί με μέτριο ρυθμό και οι συνθήκες της αγοράς εργασίας να παραμείνουν ισχυρές, ενώ υπογραμμίζει πως η νομισματική πολιτική θα εξαρτηθεί κατά πολύ από την επίτευξη των στόχων της πλήρους απασχόλησης και του 2% για τον πληθωρισμό.
Πλέον, το «βλέμμα» στρέφεται στη συνεδρίαση του Μαρτίου (20-21/3).
Η Federal Reserve προχώρησε σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων το περασμένο έτος, έχοντας συσφίξει για πρώτη φορά τη νομισματική πολιτική από τη χρηματοπιστωτική κρίση, τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε και το εύρος είχε αυξηθεί στο 0,25%-0,50% από το ιστορικό χαμηλό του 0%-0,25%.
Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο του 2017, η Τράπεζα έχει βάλει μπρος τη συρρίκνωση του ισολογισμού της -ύψους 4,5 τρισεκ. δολαρίων- που «φούσκωσε» λόγω των μαζικών προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
Το αμερικανικό δημόσιο θα «ξεμείνει» από ρευστά διαθέσιμα εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Μαρτίου 2018, σε περίπτωση δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο χρέους από το Κογκρέσο, προειδοποίησε -μέσω έκθεσης- το Γραφείο Προϋπολογισμού (Congressional Budget Office) των Ηνωμένων Πολιτειών.
Νωρίτερα σήμερα (31 Ιανουαρίου 2018), ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, ζήτησε από το Κογκρέσο να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους «το συντομότερο δυνατό», έτσι ώστε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να είναι σε θέση να καταβάλει τις παροχές κυβερνητικών εργαζομένων και άλλες υποχρεώσεις.
Σε επιστολή του προς τους επικεφαλής του Κογκρέσου και τους προέδρους των βασικών επιτροπών, ο κ. Mnuchin τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα διατηρήσει την αναστολή των πληρωμών σε συνταξιοδοτικά ταμεία ομοσπονδιακών εργαζομένων, καθώς και ταμεία υγείας και αναπηρίας μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018.
O πρώην πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg TV τόνισε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα του προϋπολογισμού», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «έχουμε να κάνουμε με μια δημοσιονομικά ασταθή μακροπρόθεσμη προοπτική».
Αλλά όταν ο Greenspan τονίσε επίσης χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν δύο "φούσκες" τώρα, έχουμε μια "φούσκα" στο χρηματιστήριο και μια "φούσκα" στην αγορά ομολόγων.
Στο τέλος της ημέρας, η φούσκα των ομολόγων θα είναι το μεγάλο ζήτημα».
Στις μόλις 88,8 μονάδες υποχώρησε σήμερα (31 Ιανουαρίου 2018) ο δείκτης (ενιαία τιμή έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστικών νομισμάτων) δολαρίου ΗΠΑ, λίγες ώρες πριν η Νομισματική Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) ανακοινώσει την απόφασή της για αύξηση ή μη των επιτοκίων.
Η επίδοση είναι η χαμηλότερη που έχει παρατηρηθεί από τον Μάρτιο του 2016!
Να σημειωθεί ότι ο δείκτης είχε εκτοξευθεί πάνω από τις 102 μονάδες κατά τους πρ’ώτους μήνες του περασμένου έτους, για να κλείσει, ωστόσο, το 2017, στις 89 μονάδες.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι και κερδισμένοι του δείκτη Dow Jones



Οι μεγαλύτεροι χαμένοι και κερδισμένοι του δείκτη S&P 500



Οι μεγαλύτεροι χαμένοι και κερδισμένοι του δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας, κατά 42 δισ. δολ. ανακοίνωσε σήμερα (31/01/2018) το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ότι σχεδιάζει να αυξήσει το μέγεθος των επερχόμενων δημοπρασιών ομολόγων και εντόκων γραμματίων κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2018, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης που προέκυψαν από τη συρρίκνωση του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) αλλά και από την πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση.
Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι θα δημοπρατήσει 66 δισ. δολ. σε έντοκα γραμμάτια και ομόλογα την επόμενη εβδομάδα, 4 δισ. δολ. περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την κυβέρνηση μόνο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, εκτός και εάν το Κογκρέσο συμφωνήσει να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το μέγεθος των δημοπρασιών εντόκων γραμματίων 2ετούς και 3ετούς διάρκειας θα αυξηθεί κατά 2 δισ. δολ. αυτό το τρίμηνο.
Επιπλέον, θα αυξηθούν τα μεγέθη των δημοπρασιών σε κάθε μία από τις επόμενες προσφορές των 5ετών, 7ετών, 10ετών εντόκων και των 30ετών ομολόγων που θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο.
Αύξηση για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2017 τα συμβόλαια για αγορές μεταχειρισμένων σπιτιών στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (31/01/2018) η Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών της χώρας, οι εκκρεμείς πωλήσεις σπιτιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν οριακή αύξηση 0,5% τον Δεκέμβριο του 2017 σε μηνιαία βάση, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 110,1 μονάδες.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση του δείκτη κατά 0,4%.
Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,8%.
Καλύτερα των προσδοκιών ήταν τα στοιχεία του Ινστιτούτου ADP για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2018.
Ειδικότερα, τα σημερινά (31/01/2018) στοιχεία έδειξαν ότι ο ιδιωτικός κλάδος πρόσθεσε 234.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τις 185.000 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.
Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις για τον Δεκέμβριο του 2017 κάνουν λόγο για αύξηση 250.000 θέσεων εργασίας.

Επιχειρήσεις

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, κέρδη και έσοδα καλύτερα των προσδοκιών ανέφερε για το δ’ τρίμηνο του 2017 η Boeing Co, με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι θα αυξήσει τις παραδόσεις αεροσκαφών το 2018.
Ειδικότερα, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών στον κόσμο ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη σχεδόν διπλασιάστηκαν, στα 3,13 δισ. δολ. ή 5,18 δολ. ανά μετοχή, από 1,63 δισ. δολ. ή 2,59 δολ. ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Μάλιστα, η εταιρεία ανέφερε όφελος 1,74 δισ. δολ. από τη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ.
Εξαιρουμένων εκτάκτων στοιχείων, η εταιρεία κέρδισε 4,80 δολ. ανά μετοχή, υψηλότερα των 2,89 δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές.
Την ίδια ώρα, τα έσοδά της ανήλθαν σε 25,37 δισ. δολ., έναντι των 23,29 δισ. δολ. του αντίστοιχου τριμήνου του 2016 και των προβλέψεων των αναλυτών για 24,64 δισ. δολ.
H Boeing ανακοίνωσε ότι αναμένει να παραδώσει 810 - 815 εμπορικά αεροσκάφη το 2018, περισσότερα από τα 763 του 2017.
Σε «C» -από «CC»- υποβάθμισε σήμερα (31 Ιανουαρίου 2018) τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Noble Group, ο οίκος αξιολόγησης Fitch, χωρίς να ορίζει προοπτικές (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος είχε υποβαθμίσει -σε «CC», από «CCC»- στις 17 Νοεμβρίου 2017, τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ταλανιζόμενης εταιρείας, μεταβάλλοντας σε σταθερές -από αρνητικές- τις προοπτικές (outlook).
Χθες, η Noble ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει μία κατ' αρχήν συμφωνία για οικονομική αναδιάρθρωση.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, το ανώτερο χρέος της Noble θα μειωθεί στα 1,7 δισεκ. δολάρια, από 3,4 δισεκ. δολάρια, ενώ οι κάτοχοι ανώτεροι (senior) χρέους θα λάβουν: ποσοστό 70% στην αναδιαρθρωμένη εταιρεία, (2) 90% ή 180 εκατ. δολάρια σε προνομιούχες μετοχές στην αναδιαρθρωμένη εταιρεία και (3) διανομή μερίσματος από τα πλεονάζοντα μετρητά που θα χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης για τα λειτουργικά έξοδα.
Η συμφωνία υπόκειται σε τελική έγκριση των μετόχων.
Η Eli  Lilly  κατέγραψε ζημιές 1,66 δισ. δολαρίων ή 1,58 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι κερδών 771,8 εκατ. δολαρίων ή 73 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 1,14 δολάρια, με τους αναλυτές να τα τοποθετούν στα 1,07 δολάρια. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 6,16 δισ. δολάρια από 5,76 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για έσοδα 5,94 δισ. δολαρίων. Η Eli Lilly αναμένει τώρα κέρδη ανά μετοχή της τάξης των 4,39-4,49 δολαρίων το 2018, με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της FactSet να τα τοποθετούν στα 4,18 δολάρια. Τα προσαρμοσμένα EPS προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στα 4,81-4,91 δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για κέρδη 4,65 δολάρια.
Η ArcelorMittal ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν στο β΄ τρίμηνο, λόγω της ισχυρής αύξησης των πωλήσεων.
Τα τριμηνιαία καθαρά κέρδη της χαλυβουργίας αυξήθηκαν στα 1,04 δισ. δολάρια σε σχέση με τα 403 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 25% σε ετήσια βάση στα 17,71 δισ. δολάρια, εξαιτίας των υψηλότερων παραγγελιών σιδηρομεταλλεύματος καθώς και λόγω των υψηλότερων τιμών πώλησης χάλυβα.

Αναλύσεις

To «πιο σημαντικό ομόλογο του κόσμου», το 10ετές κρατικό των Ηνωμένων Πολιτειών, μόλις «έσπασε» μία τάση 25 ετών, σχολιάζει σε σημείωμά της η Phoenix Capital, επαναλαμβάνοντας την πάγια άποψή της για επικείμενη κατάρρευση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις σύγχρονες οικονομικές θεωρίες, αυτό το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ αποτελεί ένα «ασφαλές καταφύγιο» για τους επενδυτές και το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Το εταιρικό χρέος, τα επιτόκια στεγαστικών δανείων, τα δάνεια αυτοκινήτων, ακόμη και τα μερίσματα μετοχών, σχετίζονται με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου.
Με αυτό κατά νου, η απόδοση αυτού του ομολόγου έχει μόλις “έσπασε” πάνω από την τάση των τελευταίων 25 ετών.
Με άλλα λόγια, για πρώτη φορά σε πάνω από 25 χρόνια, η αγορά ομολόγων κινδυνεύει πραγματικά να μετατραπεί σε “bear” αγορά».
Γιατί αυτό έχει μεγάλη σημασία;
«Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
«Γιατί ο πληθωρισμός ενισχύεται και τα ομόλογα διαπραγματεύονται με βάση τον πληθωρισμό.
Τα ομόλογα διαπραγματεύονται με βάση τον πληθωρισμό.
Όταν ο πληθωρισμός αυξάνεται, οι αποδόσεις ακολουθούν.
Όταν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν.
Και όταν οι τιμές των ομολόγων υποχωρήσουν, η μαζική “φούσκα” του χρέους θα αρχίσει να σκάει.
Την εκτίμηση ότι η αγορά θα σημειώσει διόρθωση και ότι οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν υποχώρηση της τάξης του 15% φέτος (σσ. 2018) εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής τράπεζας Julius Baer, Bernhard Hodler.
«Γενικά, πιστεύω αργά ή γρήγορα θα σημειωθεί διόρθωση - Ελπίζουμε ότι θα είναι της τάξης του 2%, 10%, 15%, μια άλλη πιο μεγάλη, αλλά πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή εντός του 2018» δήλωσε ο Hodler.
Ο ίδιος αναγνώρισε την τρέχουσα καλή εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να είναι πολύ καλή το 2018.
Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ότι «υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί κίνδυνοι και απειλές από τον προστατευτισμό».
Το επίμονα ασθενές αμερικανικό δολάριο προκαλεί αναταράξεις τόσο στο εμπόριο συναλλαγμάτων, όσο και στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Μέχρι στιγμής, το αμερικανικό νόμισμα έχει καταγράψει πτώση της τάξεως του -3,1% κατά το 2018, μετά τις απώλειες του -10% που σημείωσε το προηγούμενο έτος, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το δολάριο υποχώρησε κατά -1,7% μόνο την περασμένη εβδομάδα.
Οι δύο κύριοι «ένοχοι» πίσω από την πτώση του δολαρίου είναι η νέα διοίκηση της Federal Reserve, καθώς και η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στο εμπόριο της χώρας και το εγχώριο νόμισμα.
Η πολιτική των κεντρικών τραπεζών θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους «μοχλούς» για την πορεία των νομισμάτων, οπότε η επιθετικότερη στάση της Fed και οι προσδοκίες για τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2018 έρχονται σε αντίθεση με την ασθενή απόδοση του δολαρίου.
Ωστόσο, η εξήγηση ενδεχομένως να εντοπίζεται στην άλλη άκρη του ωκεανού, και συγκεκριμένα στην Ευρώπη.
«Η αγορά εκτιμά ότι γνωρίζει τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και είναι νευρική απέναντι στο νέο καθεστώς της Fed», υποστήριξε ο επικεφαλής ερευνών της Rafiki Capital Management, Steven Englander.
Η ΕΚΤ βρίσκεται πίσω από τη Fed σε ότι αφορά τον τερματισμό του προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης και αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο οι θετικές προοπτικές σε συνδυασμό με τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία έχουν καταστήσει το ευρώ ισχυρότερο, επιτρέποντάς του να ενισχυθεί έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, αντιπροσωπεύει μία νέα και άγνωστη εποχή και η αγορά αναρωτιέται αν θα «τιμήσει» την κληρονομιά της Yellen για σταδιακή εξομάλυνση της πολιτικής.
Από την άλλη πλευρά, όπως τονίζει ο αναλυτής της HSBC, David Bloom, «οι παράγοντες που οδηγούν στην αποδυνάμωση του δολαρίου είναι περισσότερο διαρθρωτικοί και πολιτικοί παρά κυκλικοί, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ επικεντρώνεται στην προσπάθεά τις να διορθώσει τις εξωτερικές ανισορροπίες της».
Την περασμένη εβδομάδα, τα σχόλια τόσο του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, όσο και του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, προκάλεσαν αστάθεια στο δολάριο, εγείροντας ερωτήματα για το εάν η κυβέρνηση εγκαταλείπει την πολιτική ενός ισχυρού δολαρίου.
«Τα σχόλια του Mnuchin για το ασθενέσθερο νόμισμα άσκησαν πέσεις στο δολάριο», ανέφερε ο Englander, προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «ο υπουργός Οικονομικών δεν πραγματοποιεί τυχαία σχόλια».
Η κυβέρνηση Trump έχει ασκήσει έντονη κριτική αναφορικά με τα διμερή εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ, με τους αναλυτές της HSBC να τονίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως να πρέπει να συνηθίσουν το ασθενέσθερο δολάριο, ειδικότερα εάν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν μία περισσότερο προστατευτική πολιτική.
Εάν οι αναλυτές της Deutsche Bank έχουν δίκιο, τότε ο αμερικανικός βιομηχανικός δείκτης Dow Jones Industrial Average, αναμένεται να χάσει ένα από τα αρχικά ιδρυτικά μέλη του, τα οποία απαρτίζουν το δείκτη από το 1907.
Η General Electric αποτελεί ένα από τα αρχικά μέλη του δείκτη Dow Jones Industrial Average (DJIA) - ο οποίος δημιουργήθηκε από τον Charles Dow το 1896.
Ωστόσο αποτελεί πιθανό σενάριο η General Electric να αποσυρθεί από το δείκτη DJIA, καθώς σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Bank οι πιθανότητες η General Electric να αφαιρεθεί από το δείκτη DJIA αυξάνονται, καθώς η GE συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως μείωση εσόδων, ταμειακών ροών, αυξημένο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της αλλά και την έρευνα της SEC.
Πώς θα γίνει η αφαίρεση της General Electric;
Η Deutsche Bank εξηγεί πως ο δείκτης Dow Jones Industrial Average διοικείται από μια επιτροπή (μέρος της S&P Global), η οποία συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο μυστικά για να αναθεωρήσει (και ενδεχομένως να κάνει αλλαγές) στις εταιρείες που απαρτίζουν το συγκριμένο δείκτη.
Ο δείκτης DJIA προορίζεται να αντιπροσωπεύει τις "καλύτερες" και μεγάλες εταιρείες στις ΗΠΑ.
Ο δείκτης DJIA  δεν είναι σταθμισμένος βάση της κεφαλαιοποίησης των εταιριών, αλλά είναι σταθμισμένος βάση της απόλυτης τιμής τη κάθε μετοχής.
Συνεπώς, εκτός από τις παραπάνω προκλήσεις που αντιμετωπίζει η General Electric, καθώς η απόλυτη τιμή της μετοχής της εταιρείας εξακολουθεί να μειώνεται (καθώς αυξάνονται οι τιμές των μετοχών των άλλων εταιρειών), η General Electric εμπίπτει ολοένα και περισσότερο στην κατηγορία των εταιριών που είναι πιθανοί υποψήφιοι προς αφαίρεση από το δείκτη DJIA.
Επιπρόσθετα, η επιτροπή του δείκτη DJIA θέλει να μην υπερβαίνει τη σχέση 10:1 μεταξύ της υψηλότερης τιμής μετοχής των εταιρειών και της χαμηλότερης τιμής μετοχής.
Επί του παρόντος, ο λόγος μεταξύ Boeing (υψηλότερος) και GE (ο χαμηλότερος) υπερβαίνει το 20:1.
Επιπλέον, η στάθμιση της GE στο δείκτη DJIA είναι 0,4% (η χαμηλότερη).
Συγκριτικά, η στάθμιση της μετοχής της Boeing είναι 8,92%.
Τον Σεπτέμβριο του 2003, που έλαβαν χώρα οι τελευταίες μεγάλες αλλαγές στο δείκτη DJIA, αφαιρέθηκαν οι μετοχές των American Airlines, Bank of America και Hewlett Packard και στη θέση τους εισήλθαν οι μετοχές των εταιριών Goldman Sachs, Nike και Verizon.  
Επιπλέον, εάν η GE επρόκειτο να αφαιρεθεί από το δείκτη DJIA, η μετοχή της εταιρείας δεν χρειάζεται να αντικατασταθεί από μια βιομηχανική εταιρεία.
Για παράδειγμα, η Honeywell και η Altria αντικαταστάθηκαν με την Bank of America και την Chevron στις αρχές του 2008.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο δείκτης DJIA είναι μόνο στα χαρτιά "βιομηχανικός δείκτης" τώρα.
Τέλος, μια ματιά στο γράφημα της μετοχής της GE σχετικά με το δείκτη DJIA  εξηγεί γιατί η αφαίρεσή της από το από το δείκτη DJIA είναι τώρα θέμα χρόνου...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης