Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit Positive για τις ελληνικές τράπεζες η αύξηση των καταθέσεων τον Δεκέμβριο 2017

Moody's: Credit Positive για τις ελληνικές τράπεζες η αύξηση των καταθέσεων τον Δεκέμβριο 2017
Θετικά για την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών αποτιμά την αύξηση των καταθέσεων τον Δεκέμβριο 2017, ο  οίκος αξιολόγησης Moody’s
Θετικά (Credit Positive) για την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών αποτιμά την αύξηση των καταθέσεων τον Δεκέμβριο 2017, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s, σχολιάζοντας πως έτσι ενισχύονται οι προσπάθειες του κλάδου να εξαλείψει την εξάρτηση του από την Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ, η οποία επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία τους.
Οι αυξημένες καταθέσεις αποτιμώνται θετικά για τις την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Caa3, θετικό, caa21), την Τράπεζα Πειραιώς (Caa3, σταθερό, caa2), η Eurobank Ergasias (Caa3, σταθερό, caa2) και την Attica Bank SA (Caa3, σταθερό, caa3), επισημαίνεται.
Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, οι εγχώριες ιδιωτικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 5,9 δισεκ. ευρώ, αντανακλώντας κυρίως την εισροή καταθέσεων κατά 2,6 δισεκ. ευρώ από τα νοικοκυριά και τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, που υπεραντιστάθμισαν την εκροή καταθέσεων ύψους 105 εκατ. ευρώ από τις εταιρείες.
Ο οίκος αποδίδει τη μείωση των εταιρικών καταθέσεων στις υψηλότερες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων στο τέλος του έτους, όπως τα επιδόματα.
Η αύξηση των καταθέσεων πελατών στα 126,3 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2017, είναι η υψηλότερη επίδοση του τραπεζικού συστήματος από τον Ιούλιο 2015, οπότε και επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί έλεγχοι.
Από την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τον Δεκέμβριο του 2015, τα διάφορα μέτρα των τραπεζών μείωσαν τη χρηματοδότηση της κεντρικής τους τράπεζας στο 13% του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων, τον Δεκέμβριο του 2017, από 22% το προηγούμενο έτος, εκ των οποίων το 8%, από 14% το προηγούμενο έτος, σχολιάζεται.
Η αύξηση των καταθέσεων και η συνεχιζόμενη πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά repos είναι ζωτικής σημασίας για την προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να εξαλείψουν τη χρήση της δαπανηρής ELA, η οποία κυμαίνεται -κατά μέσο όρο- στο 1,5%, έναντι 0,6% για τις καταθέσεις ενός έτους.
Οι τράπεζες διέθεταν, επίσης, τη δυνατότητα να εκδίδουν καλυμμένα ομόλογα το 2017 και τον Ιανουάριο του 2018, διαφοροποιώντας τη χρηματοδότησή τους από τη χρηματοδότηση των κεντρικών τραπεζών.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ήταν η πρώτη τράπεζα που εξάλειψε πλήρως τη χρήση της ELA τον Δεκέμβριο, ενώ άλλες τράπεζες σκοπεύουν να αποπληρώσουν πλήρως το ELA μέχρι τα τέλη του 2018.
«Τα ευάλωτα προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών παραμένουν βασική πρόκληση, παράλληλα με το αποθεματικό των μη εκτελεστικών χρηματοδοτικών ανοιγμάτων ύψους 100,5 δισ. ευρώ, από τον Σεπτέμβριο του 2017.
Ο μεγάλος όγκος των NPLs καταναλώνει πόρους και μειώνει την κερδοφορία και το κεφάλαιο των τραπεζών, περιορίζοντας τη δανειοδοτική τους ικανότητα στην πραγματική οικονομία.
Αναμένουμε από την Ελλάδα να παρουσιάσει σταδιακή οικονομική ανάκαμψη», καταλήγει ο οίκος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης