Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Πατάει γκάζι» η κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 – Σε λειτουργία το 2020

tags :
«Πατάει γκάζι» η κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 – Σε λειτουργία το 2020
Η νέα μονάδα της ΔΕΗ, έργο συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δις. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί
Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή της 5ης μονάδας στην Πτολεμαΐδα, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση της ΔΕΗ. Ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση των εργασιών αναμένεται να υπάρξει από την προσεχή άνοιξη.
Στο εργοτάξιο εργάζονται αυτή τη στιγμή δεκάδες συνεργεία εργολάβων, υπό την εποπτεία της αναδόχου εταιρίας ΤΕΡΝΑ ΑΕ, με τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων να ανέρχεται σε 850, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το καλοκαίρι σε 1.200 άτομα ή και παραπάνω.
Να σημειωθεί ότι για να παραδοθεί το έργο με το «κλειδί στο χέρι» υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν 10.000.000 εργατοώρες.
Υπενθυμίζεται ότι η μονάδα προβλέπεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον Ιανουάριο του 2020.
Τα έργα πολιτικού μηχανικού έχουν προχωρήσει στο 45%, ενώ εκτιμάται ότι ακόμη για ένα έτος θα υπάρξει ένταση εργασιών στα οικοδομικά.
Συγχρόνως ξεκινούν σταδιακά τα μηχανολογικά έργα, η υλοποίηση των οποίων θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.
Ήδη έχει αρχίσει να φτάνει ο βαρύς μηχανολογικός εξοπλισμός στο εργοτάξιο.
Εντός του καλοκαιριού αναμένονται αρκετά μεγάλα μηχανήματα, όπως γεννήτριες, μετασχηματιστές, καθώς και πίνακες, καλώδια κ.λ.π., τα οποία θα αρχίσουν να εγκαθίστανται.

Στο 1,4 δις. ευρώ το ύψος της επένδυσης

Η 5η μονάδα είναι επένδυση ύψους 1,4 δισ. ευρώ και θα στηρίξει τον εκσυγχρονισμό του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Η συνολική προβλεπόμενη ισχύς ανέρχεται στα 660 MW και η θερμική ισχύς που θα διασφαλίσει την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας σε 140 MW.
Περιβαλλοντικά είναι σύγχρονο έργο, καθώς η λειτουργία της νέας μονάδας θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (CO2) κατά 40% και των σωματιδίων κατά 90%.
Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στη ΔΕΗ και στην ανάδοχο εταιρία ΤΕΡΝΑ έγινε τον Μάρτιο του 2013 και η εγκατάσταση του αναδόχου πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου του 2015.
Μεσολάβησαν 28 μήνες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και άλλοι έξι μήνες μέχρι την εγκατάσταση.
Με βάση την προγραμματική σύμβαση, η περίοδος κατασκευής του έργου είναι 50 μήνες από την εγκατάσταση του εργολάβου, με χρόνο παράδοσης τον Ιανουάριο του 2020.
Η ΔΕΗ προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της επένδυσης διασφάλισε χρηματοδότηση 700 εκατ. ευρώ από κοινοπρακτικό σχήμα γερμανικών τραπεζών, με την κάλυψη της ΕΤΕ και του Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler Hermes της Γερμανίας.
Τα υπόλοιπα ποσά για τη χρηματοδότηση του έργου θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης