Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προκαλεί ο Dimitrov (FYROM): Κανείς δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες - Nimetz: Απαραίτητη η λύση

Προκαλεί ο Dimitrov (FYROM): Κανείς δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες - Nimetz: Απαραίτητη η λύση
«Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα», τόνισε ο Dimitrov
Επιθετικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, N. Dimitrov στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Matthew Nimetz.
«Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα»,  τόνισε ο Dimitrov, τορπιλίζοντας τις συζητήσεις με την Ελλάδα.
Ο Dimitrov υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μια λύση η οποία θα παρουσιαστεί προσεκτικά στο κοινό, γιατί «όσο περισσότερο συζητάμε για τις κόκκινες γραμμές, τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε για να αποδεχθούν οι πολίτες τη συμφωνία».
Ο Nimetz από την πλευρά του τόνισε ότι η λύση, που είναι πιθανή, είναι απαραίτητη.
«Υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών αλλά είμαι αισιόδοξος», υπογράμμισε.
Ειδικότερα, ο κ. Nimetz υποστήριξε πως «η διαδικασία προχωράει και οι δύο πλευρές έχουν τη βούληση για εξεύρεση λύσης.
Τώρα είναι η σωστή στιγμή για τη λύση ώστε επιτέλους η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων να πάει μπροστά και να συνεχιστεί η συνεργασία και η φιλία των δύο χωρών».
Ο Nimetz ξεκαθάρισε πως οι ελληνικές προτάσεις δεν έχουν σκοπό να «απορρίψουν την ταυτότητα των Σκοπιανών», ενώ επεσήμανε: «Πιστεύω πως η λύση πρέπει να είναι μόνιμη».
Όπως τόνισε «δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών το ζήτημα αυτό και πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμανε άρνηση της ταυτότητας του λαού της ΠΓΔΜ».
Παράλληλα ο κ. Dimitrov σημείωσε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές στην διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές έναντι της κοινής γνώμης, η οποία δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα του ονόματος.
« Όσο περισσότερο μιλάμε δημόσια για κόκκινες γραμμές, τόσο περισσότερο μειώνονται τα περιθώρια του διαλόγου και η πιθανότητα να βρούμε λύση που θα είναι αποδεκτή από τους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι στη σημερινή (1/2) συνάντηση με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ εξετάσθηκαν οι ιδέες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, που παρουσίασε ο τελευταίος, στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη.
«Μιλήσαμε πολύ λεπτομερώς, πολύ σοβαρά.
Του είπα ότι εκεί υπάρχουν ορισμένες ιδέες που δεν είναι τόσο κακές, όπως του είπα και ότι υπάρχουν και ορισμένες ιδέες που δεν είναι και τόσο καλές και που μας προκαλούν ανησυχία.
Υποθέτω ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ θα ανακοινώσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα» πρόσθεσε.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, σειρά κρίσιμως συναντήσεων με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της πΓΔΜ θα έχει σήμερα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Matthew Nimetz.
Βάση των συζητήσεων θα αποτελέσει το Σύμφωνο που προωθεί η ελληνική πλευρά για μια συνολική λύση.
Όσον αφορά το όνομα, η Ελλάδα προκρίνει το Gorna Makedonija.
«Είχα κάποιες καλές συναντήσεις στην Αθήνα και ελπίζω να έχω και εδώ» δήλωσε από την πΓΔΜ χθες ο Nimetz και πρόσθεσε «ανυπομονώ να συναντήσω μέλη της κυβέρνησης κι άλλες πολιτικές προσωπικότητες».
Ωστόσο, ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει για το εάν έχει κάποια πρόταση.
«Δεν έχω να πω τίποτα τώρα.
Θα τα πούμε όλα μετά» είπε.
Ο Nimetz θα συναντηθεί σήμερα διαδοχικά με τον πρόεδρο της πΓΔΜ Gjorge Ivanov και τον πρωθυπουργό Zoran Zaev, με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και  με τον πρόεδρο του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος.

Σύντομα η μετονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου

Η μετονομασία του αυτοκινητοδρόμου και του αεροδρομίου των Σκοπίων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Zoran Zaev, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, θα γίνει σύντομα με απόφαση της κυβέρνησης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Πρέπει να ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση και αυτό θα γίνει την επόμενη περίοδο, σύντομα», τόνισε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στα Σκόπια.
Eρωτηθείς για τις προσδοκίες της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ από την επίσκεψη στα Σκόπια του διαπραγματευτή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της πΓΔΜ επανέλαβε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την επίτευξη λύσης στο θέμα του ονόματος, ότι υπάρχει πολιτική βούληση και ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων.
Και προσέθεσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά τις συναντήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τον Nimetz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης