Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Σκληρότερα του 2015 τα stress test του 2018 - Κανένα πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες

HSBC: Σκληρότερα του 2015 τα stress test του 2018 - Κανένα πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες
Το σκληρότερο αρνητικό σενάριο δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας κατά την άποψη της HSBC, καθώς τα επίπεδα των μεταβλητών υπερβαίνουν τη δοκιμή του 2015
Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να περάσουν με επιτυχία τα stress tests, σύμφωνα με την HSBC, η οποία αν και θεωρεί τις παραδοχές των σεναρίων σκληρότερες, σε σχέση με εκείνες του 2015, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τον ελληνικό κλάδο.
Ειδικότερα, στην τελευταία 6σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Stress test assumptions: harsher but passable" (Υποθέσεις των stress tests: πιο σκληρές αλλά αποδεκτές) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η HSBC επιβεβαίωνει τη θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες.
Το σκληρότερο αρνητικό σενάριο δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας κατά την άποψή της, καθώς τα επίπεδα των μεταβλητών υπερβαίνουν τη δοκιμή του 2015.
Μάλιστα, η HSBC υπενθυμίζει την τελευταία της έκθεση (Greek Banks: Bungee jumping, 17 Οκτωβρίου 2017), στην οποία ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να περάσουν τη δοκιμασία του 2018, εφ 'όσον η οι υποθέσεις είναι σε αρμονία με τις μακροοικονομικές εξελίξεις από το 2015, όταν διεξήχθη το τελευταίο τεστ.
Οι σχετικές ανακοινώσεις της ΕΒΑ επιβεβαιώνει αυτή την άποψη, αναφέρει η HSBC.
Οι υποθέσεις των stress test είναι πιο σκληρές από το 2015.
Δεδομένου ότι το σενάριο υπαγορεύεται πάντοτε από επίσημες μακροοικονομικές προβλέψεις, η HSBC τονίζει ότι η αυστηρότητα ενός τεστ αντοχής θα πρέπει να κρίνεται από το πόσο χειρότερη είναι η πραγματικότητα που θεωρείται ότι βρίσκεται το αρνητικό σενάριο, έναντι του βασικού.
Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, οι αποκλίσεις στα επίπεδα του ΑΕΠ, οι τιμές του ΕνΔΤΚ, η ανεργία, οι τιμές κατοικιών και οι τιμές CRE είναι όλες μεγαλύτερες αυτή τη φορά από ό, τι στα τεστ του 2015.
Βεβαίως, τα stress test του 2015 ήταν ιδιοσυγκρασιακά στο ότι το βασικό σενάριο ήταν κακό και το αρνητικό σενάριο χειρότερο, ενώ αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πιο φυσιολογικά, με θετική δυναμική στο βασικό σενάριο και σοβαρή επιδείνωση του αρνητικού σεναρίου.
Αλλά τα πράγματα έχουν βελτιωθεί από το 2015, πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα είναι πιθανόν να ξεπεράσουν το εμπόδιο.
Προκειμένου να γίνει μια αξιολόγηση του πώς είναι "αποδεκτό" το τεστ αντοχής, η HSBC συγκρίνει δύο αριθμητικά στοιχεία για κάθε μεταβλητή: το επίπεδο του 2017 κάτω από το αρνητικό σενάριο της δοκιμής του 2015 και το επίπεδο που θα προκύψει το 2020 στην ΕΕ.


Για τους παραπάνω λόγους, η HSBC διατηρεί τη σύσταση buy (αγορά) για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, με την τιμή στόχο της Alpha Bank να διαμορφώνεται στα 2,70 ευρώ, για τη Eurobank στο 1 ευρώ, για την Εθνική στα 0,38 ευρώ και για την Πειραιώς στα 4 ευρώ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης