Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: 6 οι υποψήφιοι μέχρι στιγμής που προκρίθηκαν για τις προεδρικές εκλογές

Ρωσία: 6 οι υποψήφιοι μέχρι στιγμής που προκρίθηκαν για τις προεδρικές εκλογές
Μέχρις στιγμής έξι υποψήφιοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες υπογραφές για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας ολοκλήρωσε τη διαδικασία που αφορά τη συγκέντρωση υπογραφών οι οποίες απαιτούνται από τα κόμματα που προτείνουν τους δικούς τους υποψηφίους για την προεδρία, επισημαίνει η εφημερίδα Kommersant.
Μέχρις στιγμής έξι υποψήφιοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες υπογραφές.
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Vladimir Putin, ο Grigory Yavlinsky από το κόμμα «Yabloko», ο Boris Titov από το «Κόμμα της Ανόδου», η Xenia Samptsak από την «Πρωτοβουλία των Πολιτών», ο Maxim Suraykin από τους «Κομμουνιστές της Ρωσίας» και Sergey Baburin τον οποίο πρότεινε «Η Ρωσική παλλαϊκή συμμαχία».
Ο Pavel Grudinin από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσίας και ο Vladimir Zhirinovsky από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα προτάθηκαν από τα κόμματα τους, που είναι κοινοβουλευτικά κόμματα.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που αφορά τη συγκέντρωση των υπογραφών και την επαλήθευση τους, οι υποψήφιοι παίρνουν το χρίσμα για να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές, παρότι οι ειδήμονες θεωρούν ότι η όλη αυτή διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα καθώς οι υποψήφιοι δεν μπορούν να επικεντρωθούν στην προεκλογική τους εκστρατεία.
Μερικοί από τους υποψηφίους δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες υπογραφές, επειδή όπως επισημαίνει η οργάνωση «Golas» δεν είχαν ίσες δυνατότητες ο καθένας.
Αυτό συνέβη με το κόμμα «Yabloko» του Grigory Yavlinsky.
Όταν το κόμμα του απευθύνθηκε στις διοικήσεις των σιδηροδρομικών σταθμών, των αεροδρομίων και των εμπορικών κέντρων, όπου συγκέντρωναν υπογραφές για την υποψηφιότητα του Vladimir Putin, ζητώντας να τους επιτρέψουν να συγκεντρώσουν κι αυτοί υπογραφές για τον Grigory Yavlinsky, οι απαντήσεις που πήραν στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν αρνητικές.
Το Ρωσικό Κοινωνικό Ινστιτούτο Εκλογικών Δικαιωμάτων, επικεφαλής του οποίους είναι ο Igor Borisov πρώην μέλος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, θεωρεί ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τους υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις εκλογές, ενώ διαπιστώνει «άνοδο της εμπιστοσύνης στο εκλογικό σύστημα της χώρας».
Μάλιστα σε σχετική του έκθεση, το εν λόγω Ινστιτούτο επισημαίνει ότι στην κοινωνία καταγράφεται «ένα σαφές ενδιαφέρον για νέα πρόσωπα και νέες ιδέες στην πολιτική» όπως και ότι παρατηρείται μια αυξημένη πολιτική δραστηριότητα μεταξύ των πολιτών όπως και στους κόλπους της νεολαίας.
Αυτό κατά την άποψη των ειδικών οφείλεται στις μορφές επικοινωνίας που έχουν καθιερωθεί μεταξύ εξουσίας και κοινωνίας, ενώ ο Borisov θεωρεί ότι η προεκλογική εκστρατεία του 2018 είναι «αισθητή» και πως παρά τον μεγάλο αριθμό των υποψηφίων οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να ανταγωνισθούν τον Putin.
Η εφημερίδα RBK επισημαίνει πάντως ότι από τους 64 εν δυνάμει υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, αυτή τη στιγμή έχουν παραμείνει μόνο 8 και πιθανόν να μην εγκριθεί η υποψηφιότητα όλων κατά την διαδικασία επαλήθευσης των υπογραφών, σύμφωνα με δύο πηγές προσκείμενες στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης