Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα παραμύθια Calamos, το νέο αίτημα Exin και η μοναδική διέξοδος στην Εθν. Ασφαλιστική - Τι απαντούν οι Ολλανδοί

Τα παραμύθια Calamos, το νέο αίτημα Exin και η μοναδική διέξοδος στην Εθν. Ασφαλιστική - Τι απαντούν οι Ολλανδοί
Η υπόθεση εξαγοράς της Εθνικής ασφαλιστικής δεν πρέπει να θεωρείται ότι έχει ναυαγήσει
(Upd) Η δέσμευση EXIN για μια ακόμα φορά δεν τηρήθηκε.
Η ανακηρυχθείσα ως πλειοδότης της Εθνικής Ασφαλιστικής για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι έχει έλλειμμα αξιοπιστίας με αποτέλεσμα να πυκνώνουν τα σύννεφα σχετικά με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στο αρμόδιο τμήμα της Τράπεζας της Ελλάδος έφτασε με την λήξη της προθεσμίας που είχε ζητηθεί για προσκόμιση στοιχείων σχετικά με το σχήμα των αγοραστών νέο αίτημα που ζητά νέα μηνιαία παράταση.
Από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος δεν επιβεβαιώνεται επισήμως η υποβολή αιτήματος αλλά διατυπώνεται η θέση ότι εφ όσον υπάρχουν τα αναγκαία στοιχεία η εποπτική αρχή θα προχωρήσει στις απαραίτητες εγκρίσεις ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η συμφωνία.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στη νέα επιστολή του Exin εμφανίζεται σωρεία επενδυτών ως υποψήφιοι να πλαισιώσουν το σχήμα εξαγοράς χωρίς ωστόσο να προκύπτει ότι υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία.  
Το γεγονός αυτό έρχεται να εγείρει και νέες αμφιβολίες ειδικά για την αξιοπιστία της Calamos Investments η οποία από βασικός παίκτης στο επενδυτικό σχήμα φαίνεται ότι σιγά σιγά μετατρέπεται σε μειοψηφούντα επενδυτή.
Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιανουαρίου  η Exin και όχι η Exin Financial Services Holding B. που είναι το σχήμα που πλειοδότησε (κοινή εταιρία με John Calamos) σε ανακοίνωσή της είχε αναφέρει ότι κατατέθηκε επικαιροποιημένος φάκελος στην Τράπεζα της Ελλάδος την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ. πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου) και πως η ίδια και οι εταίροι της διατηρούν τη δέσμευση να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή.
Υποτίθεται δε ότι έως ο τέλος του Ιανουαρίου θα είχε διευθετηθεί η διαπραγμάτευση για συμμετοχή της PIMCO η οποία υπενθυμίζεται πως σε ερώτηση του bankingnews στις αρχές εβδομάδας περιορίστηκε στη διατύπωση ότι δεν κάνει κανένα σχόλιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα ο κ. Matt Fairfield εμφανιζόμενος ο ιδρυτής της Exin δήλωσε σε ΜΜΕ του εξωτερικού ότι δεν κινδυνεύει η χρηματοδότηση της συμφωνίας.
Την ίδια στιγμή ανέφερε πως  η Calamos Asset Management παραμένει ένας πολύτιμος εταίρος της Exin και μέτοχος μειοψηφίας στη συμφωνία».
Η αναφορά σε μέτοχο μειοψηφίας ενώ πριν λίγες εβδομάδες αλλά και στην αρχή της διαδικασίας η Calamos θεωρείτο βασικός παίκτης αποδεικνύει ότι η ελληνοαμερικανικών συμφερόντων εταιρίας για μια ακόμα φορά δεν είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της.
Μάλιστα είναι εντυπωσιακό ότι πριν από λίγους μήνες η πλευρά Calamos διέρρεε ότι αν υπάρχει πρόβλημα θα καλύψει η ίδια όλη τη χρηματοδότηση ενώ τώρα εμφανίζεται ως «φτωχός συγγενής», μειοψηφών εταίρος.
Παρ όλα αυτά η υπόθεση εξαγοράς της Εθνικής ασφαλιστικής δεν πρέπει να θεωρείται ότι έχει ναυαγήσει.
Την υπόθεση χειρίζονται Goldman Sachs και Morgan Stanley που διαπιστώνουν ότι κινδυνεύουν οι ίδιες να εκτεθούν διεθνώς και αναζητούν εναγωνίως λύση μέσω νέων επενδυτών.
Και η λύση τελικά εξ όσων προκύπτουν μόνο από διεύρυνση του επενδυτικού σχήματος μπορεί να προκύψει.

EXIN: Δεν έχουμε αιτηθεί την παράταση της διαδικασίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής

Δεν έχει αιτηθεί την παράταση της διαδικασίας αναφέρει ο Όμιλος EXIN, σχετικά με την διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε συνάρτηση με αμοιβαία συμφωνημένα χρονικά πλαίσια, κατατέθηκαν την 31η Ιανουαρίου συμπληρωματικά έγγραφα, τα οποία ζητήθηκαν, πλέον του κατατεθειμένου από τη 10η Ιανουαρίου φακέλου.
Τα συμπληρωματικά έγγραφα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- προτεινόμενη οργανωτική και επενδυτική δομή
- χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
- αποδεικτικά στοιχεία κεφαλαιακής επάρκειας.
Ο Όμιλος EXIN, με την ανακοίνωση του καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να αναφερθούν στα επίσημα νομικά έγγραφα που διέπουν τη διαδικασία και τα οποία ορίζουν ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι η 28η Μαρτίου 2018.
Οποιαδήποτε αναφορά σε διαφορετική ημερομηνία είναι λανθασμένη.
Ο Όμιλος EXIN, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, παραμένει προσηλωμένος στη διαδικασία, τηρώντας όλες τις ρήτρες εμπιστευτικότητας που έχουν αναληφθεί και την ολοκλήρωση της συναλλαγής.



Πρώτη ενημέρωση 2018-02-02 00:14:12
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης