Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η παντοδυναμία του Echelon – Ένας αστικός μύθος

tags :
Η παντοδυναμία του Echelon – Ένας αστικός μύθος
Ο Μύθος της Λογοδοσίας και της Ανάληψης Ευθυνών
Πάμπολλα έχουν γραφεί από το 1961, όταν στην τελετή αποχώρησής του από τον Λευκό Οίκο, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Dwight  Eisenhower αποχαιρετά τους Αμερικανούς, προειδοποιώντας για την ανάδυση ενός στρατιωτικο-βιομηχανικού κατεστημένου και τις ανεπιθύμητες, αλλά και επικίνδυνες παράνομες παρεμβάσεις του.
Πέντε και πλέον δεκαετίες αργότερα ένας άλλος Λεβιάθαν, που παραμένει σχεδόν αθέατος, απειλεί σε εκθετικό μάλλον βαθμό ολόκληρο τον κόσμο και δεν είναι άλλος από το πληροφορικο-βιομηχανικό κατεστημένο.

Κατασκοπεία, Μυστικές Έρευνες, Συνωμοσιολογία και Ασύστολα Ψεύδη

Οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν υπνωτισθεί από τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και την αλματώδη ανάπτυξή τους, με συνέπεια να αδυνατούν να προστατευθούν από την αόρατη ψηφιακή παρακολούθησή τους.
Ανεξάρτητα από εθνικότητες, πολιτικές πεποιθήσεις, επαγγελματικές δραστηριότητες ή εισοδήματα, οι άνθρωποι της εποχής μας επηρεάζονται από την διείσδυση της στην προσωπική τους ζωή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, χωρίς να το αντιλαμβάνονται και συχνά με δραματικές επιπτώσεις.
Κατά την διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών σχηματοποιείται με δυστυχώς επιταχυνόμενο ρυθμό ένας γιγαντιαίος παρακρατικός μηχανισμός, κυριολεκτικά αθέατος και απροσπέλαστος, με μοναδικό του αντικείμενο τις παρακολουθήσεις, την κατασκοπεία, όπως και τον σχεδιασμό και εκτέλεση μαύρων επιχειρήσεων, που καλύπτει ολόκληρη την υδρόγειο. Πρόκειται για μία δυναστεία της πληροφορικής που κινείται πάντοτε στο παρασκήνιο, υποστηρίζεται από την δικαιοσύνη που αποδέχεται την ανάγκη των παρακολουθήσεων κατά κανόνα με πρόσχημα λόγους ασφαλείας και συνεργάζεται με πολυεθνικά εταιρικά σχήματα, στοχοποιώντας ανθρώπους ή ομάδες που ενδέχεται να απειλήσουν τα συμφέροντά της.
Μάλιστα όταν η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ του προγράμματος διεθνών παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (National Security Agency-NSA), η παράταξη των Δημοκρατικών στο Κοινοβούλιο και στην Γερουσία, αντιτάσσεται αποτελεσματικά σε κάθε  απόπειρα περιορισμού των δικαιοδοσιών του προγράμματος, καταψηφίζοντας όλες τις σχετικές νομοθετικές τροπολογίες.
Στην σκιά των τρομερών γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου, οι νομοθετικές πράξεις  Patriot Act Ι & ΙΙ, που πιστώνονται στον τότε Αμερικανό πρόεδρο George W. Bush, επιδεινώνουν το πρόβλημα, λόγω του συνδυασμού τους με τα διατάγματα του Δικαστηρίου Υποθέσεων Πληροφοριών και Παρακολούθησης Εξωτερικού (Foreign Intelligence Surveillance Court-FISA), που επιτρέπουν για λόγους εθνικής ασφαλείας την αορίστου χρόνου διεξαγωγή κατασκοπευτικών ενεργειών, χωρίς έλεγχο από το Κοινοβούλιο ή την Γερουσία.

ECHELON

Η ιδέα για την δημιουργία αυτού του τερατώδους μηχανισμού έχει ηλικία σχεδόν έξι δεκαετιών, όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’60 οι ΗΠΑ αποφασίζουν να εγκρίνουν το πρόγραμμα ECHELON, θεωρώντας με βάση τα δεδομένα και την τεχνολογία εκείνης της εποχής, πως οι δορυφορικές παρακολουθήσεις παρέχουν την δυνατότητα να προσφέρουν το απόλυτο στον τομέα της συλλογής πληροφοριών. Με αφετηρία την επίσημη έγκριση του κατά το 1971, εκτοξεύονται από τον Ιούνιο του 1978 έως τον Μάϊο του 1989 έξι δορυφόροι κλάσης Vortex (Chalet), σε μή στατική γεωσύγχρονη τροχιά με κυκλικές κεραίες διαμέτρου 38 μέτρων, λειτουργώντας κυρίως ως συλλέκτες ηλεκτρονικών σημάτων.


Το δίκτυο των δορυφόρων του ECHELON,  όπου από τους έξι αρχικούς δορυφόρους κλάσης Vortex (Chalet) λειτουργούν πλέον τρείς, συνεπικουρούμενοι και από τους δύο νεώτερης τεχνολογίας της δεκαετίας του ’90, Mercury (Advanced Vortex) που καλύπτουν την Ευρώπη, την Αφρική, την Μέση Ανατολή, την Ρωσσία, την Ασία και την Άπω Ανατολή (JSatTrak Screenshot)

Όμως η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας τους καθιστά σύντομα απαρχαιωμένους, με συνέπεια να ακολουθήσουν από τον Αύγουστο του 1994 έως και τον Αύγουστο του 1998 οι εκτοξεύσεις των τριών εξελιγμένων δορυφόρων Mercury (Advanced Vortex), στα ίδια ύψη τροχιών με μάζα όμως που ποικίλλει από 4.000 έως 5.000 κιλά (έναντι των 1.800 της προηγούμενης κλάσης). Δυστυχώς για το πρόγραμμα ο τελευταίος (1998) παρουσιάζει προβλήματα κατά το αρχικό στάδιο της πτήσης λόγω αστοχιών στον πύραυλο-φορέα του και καταστρέφεται.
Η στροφή της δημοσιότητας στο ECHELON επί δύο δεκαετίες δεν είναι τυχαία, καθώς στο παρασκήνιο εξελίσσεται ένα άλλο επίγειο και τρομακτικών διαστάσεων σκοτεινό  πρόγραμμα, με δυνατότητες εκθετικά μεγαλύτερες από τις ανάλογες του ECHELON. Παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αρχικά υποτιμούν τους ρυθμούς ανάπτυξης και τεχνολογικής εξέλιξης των επίγειων δικτύων υπερεκτιμώντας ίσως τους δορυφόρους, φροντίζουν διορατικά να τοποθετήσουν τα κέντρα συλλογής πληροφοριών εκτός της επικράτειας των ΗΠΑ, ώστε να αποφύγουν κάθε πιθανότητα εμπλοκής ομοσπονδιακών νομικών αρχών και υπηρεσιών στις σκοτεινές τους επιχειρήσεις.
Το βασικό κέντρο ιδρύεται στο Menwith Hill στην βόρειο Βρεταννία και εξοπλίζεται με τεχνολογία αιχμής που αναβαθμίζεται συνεχώς για να τροφοδοτεί με αδιάλειπτη ροή πληροφοριών την έδρα της NSA στο Fort Meade της πολιτείας της Maryland και το τηλεπικοινωνιακό κέντρο  του Arlington Hall στην πολιτεία της Virginia.
Παράλληλα αποφασίζεται η διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων με το βρεταννικό Γενικό Κέντρο Τηλεπικοινωνιών (General Communications Headquarters-GCHQ) και η συμμετοχή των τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων της Διεύθυνσης Προστασίας Διαβιβάσεων (Defense Signals Directorate-DSD) της Αυστραλίας, του Κέντρου Ασφαλείας Τηλεπικοινωνιών (Communications Security Establishment-CSE) του Καναδά, του Γραφείου Ασφαλείας Τηλεπικοινωνιών (Government Security Communications Bureau-GSCB) της Νέας Ζηλανδίας και του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (National SIGINT Organisation-NSO) της Ολλανδίας. Με τον τρόπο αυτό σχηματίζεται ένα δίκτυο σε διακρατικό επίπεδο, το οποίο είναι πρακτικά αδύνατον  να προσβληθεί νομικά ή να ελεγχθεί θεσμικά για τις δραστηριότητές του χωρίς την συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων χωρών, αν και παραβιάζει κατάφωρα δικαιώματα των πολιτών που προστατεύονται συνταγματικά και στα έξι κράτη που στεγάζουν εγκαταστάσεις του δικτύου.
Με την αρωγή πάντως ενός σχεδόν άγνωστου ομίλου, του Strategic Communication Laboratories - SCL (Εργαστήρια Στρατηγικών Επικοινωνιών), που εξειδικεύεται επί μία εικοσιπενταετία (από το 1991) σε ζητήματα εκστρατειών παραπληροφόρησης και χειραγώγησης της κοινής γνώμης για λογαριασμό του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας από την εποχή του Πολέμου του Κόλπου, η σκιά του αθέατου ECHELON εξακολουθεί να παραμένει στο επίκεντρο της συνωμοσιολογίας. Ο όμιλος είναι υπεύθυνος για την επινόηση αποστειρωμένων εκφράσεων, όπως Παράπλευρη Απώλεια (Collateral Damage), Χειρουργικό Πλήγμα (Surgical Strike), Έξοδος Αεροσκαφών (Aircraft Sortie), Στόχος Υψηλού Κέρδους (High Gain Target) και άλλων, που διοχετεύονται μέσω επίσημων δελτίων τύπου προς τα ΜΜΕ, ώστε να απομακρυνθεί η πιθανότητα αρνητικών συναισθηματικών φορτίσεων και η λαϊκή κατακραυγή για τις φρικαλεότητες του πολέμου.
Ελέγχεται από το επενδυτικό σχήμα Renaissance Technologies Fund του μυστικοπαθούς επιχειρηματία Robert Mercer (αποχωρεί από τις θέσεις του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του Διευθύνοντος Συμβούλου την 1η Ιανουαρίου του 2018) και εμπλεκεται στις προεκλογικές εκστρατείες των οπαδών της εξόδου της Βρεταννίας από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του 2016, όπως και στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές υπέρ του προέδρου Donald Trump.


Ο παγκόσμιος χάρτης με τις διαβαθμίσεις της έντασης της παρακολούθησης από την NSA διαβαθμισμένης με χρώματα, όπου το 1 (άλικο) σημειώνει το υψηλότερο και το 12 (βαθύ πράσινο) το χαμηλότερο. Η μυστική υπηρεσία χρησιμοποιεί το λογισμικό ανάλυσης και οπτικοποίησης μεγάλων όγκων δεδομένων BOUNDLESS INFORMANT, με δυνατότητα να συλλέγει ανά 30 ημέρες 97 δισεκατομμύρια αρχεία του διαδικτύου (Ιnternet Data Records-DNI) και 124 δισεκατομμύρια τηλεφωνικά αρχεία (Telephony Data Records-DNR). Στην διαβάθμιση 1 εντάσσονται η Περσία, το Πακιστάν και η Παλαιστίνη και παραδόξως όχι οι περιοχές του ισλαμικού κράτους που εμφανίζουν διαβάθμιση 3 (πορτοκαλί), όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Σαουδική Αραβία, το Αφγανιστάν και η Κίνα. Η Ελλάδα όπως είναι ευνόητο, αποτελεί μία διαβάθμιση μόνη της (8) που δεν επαναλαμβάνεται σε καμμία άλλη ζώνη (Iamthechitt).

Ρωγμές στον Αστικό Μύθο

Τον Μάϊο του 2005 ο πρώην αναλυτής της CIA, Russell Tice, αποκαλύπτει πως η NSA και η DIA, εμπλέκονται σε παράνομες και αντισυνταγματικού χαρακτήρα επιχειρήσεις παρακολουθήσεων χιλιάδων Αμερικανών και παραδέχεται πως αποτελεί τον βασικό μυστικό πληροφοριοδότη της εφημερίδας New York Times στο συγκεκριμμένο ζήτημα, του οποίου η κάλυψη από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας οδηγεί στην βράβευσή τους με το βραβείο Pulitzer το 2006.


O πρώην αναλυτής της CIA, Russell Tice που με τις αποκαλύψεις του καταλήγει στην βράβευσή του με το βραβείο Pulitzer το 2006 (Newsweek).

Την ίδια περίοδο ο πρώην εισαγγελέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης (United States Department of Justice-USDOJ), Thomas Tamm, αποκαλύπτει πως ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου συναινούν σε ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις της NSA, παρακάμπτοντας την νόμιμη διαδικασία της έκδοσης των σχετικών ενταλμάτων, κοινοποιώντας και αυτός ανώνυμα τα στοιχεία που διαθέτει στην εφημερίδα New York Times.


O πρώην εισαγγελέας του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, Thomas Tamm, που αποκαλύπτει το 2005 παράνομες και αντισυνταγματικού χαρακτήρα επιχειρήσεις παρακολουθήσεων της NSA και της DIA, σε βάρος εκατομμυρίων Αμερικανών (Photo Joe Neuman)

Αν και παραπέμπεται από το υπουργείο μόλις αποκαλύπτεται η ταυτότητά του, αλλά και από την πολιτεία της Maryland, όπου αργότερα ασκεί μαχόμενη δικηγορία, για παράβαση του κώδικα περί νομικών απορρήτων, οι κατηγορίες αποσύρονται το 2009 από την πολιτεία και το 2011 από το υπουργείο.
Το 2006 ο ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος της AT&T, Mark Klein, αποκαλύπτει διεξοδικά την συνεργασία της εταιρείας του με την NSA για την δημιουργία μυστικών εγκαταστάσεων στην τοποθεσία με κωδικό Room 641A (στο κτίριο της SBC Communications στον αριθμό 611 της οδού  Folsom, στο San Francisco, όπου η AT&T κατέχει τρείς ορόφους πριν από την εξαγορά της από την εταιρεία SBC) με σκοπό την παράνομη υποκλοπή, καταγραφή και επεξεργασία πληροφοριών από τα αμερικανικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, για να βραβευθεί με το Βραβείο Pioneer το 2008 για το θάρρος του να καταγγείλει τις ύποπτες δραστηριότητες της εταιρείας του.


Ο ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος της AT&T, Mark Klein, που αποκαλύπτει διεξοδικά την συνεργασία της εταιρείας του με την NSA για την δημιουργία μυστικών εγκαταστάσεων υποκλοπών στην τοποθεσία με κωδικό Room 641A (AT&T).

Ακολουθεί το 2009 το ανώτερο στέλεχος της NSA, Thomas Andrews Drake, ένας παρασημοφορημένος πρώην αξιωματικός της αεροπορίας και του ναυτικού, που παραπέμπεται το 2010 με βάση τον νόμο περί κατασκοπείας (Espionage Act). Οι αποκαλύψεις του για το μυστικό σχέδιο Trailblazer Project (λογισμικό ανάλυσης δεδομένων του διαδικτύου και της ψηφιακής τηλεφωνίας, για τον εντοπισμό ύποπτων επαφών), οδηγούν στην βράβευσή του με το Βραβείο Ridenhour για την Διαφάνεια και την Ειλικρίνεια και με το Βραβείο Sam Adams Associates για την Ακεραιότητα στον Κλάδο των Πληροφοριών το 2011.


Το ανώτερο στέλεχος της NSA, Thomas Andrews Drake, ένας παρασημοφορημένος πρώην αξιωματικός της αεροπορίας και του ναυτικού, που οι αποκαλύψεις του για το μυστικό σχέδιο Trailblazer Project (λογισμικό ανάλυσης δεδομένων του διαδικτύου και της ψηφιακής τηλεφωνίας, για τον εντοπισμό ύποπτων επαφών), προκαλούν αλγεινές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη (Newsweek).

Η υπόθεση γίνεται γνωστή όταν τρία στελέχη της NSA (J. Kirk Wiebe, William Binney, Ed Loomis) από κοινού με την υπεύθυνη της Επιτροπής του Κοινοβουλίου για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, Diane Roark, καταθέτουν έγγραφη καταγγελία στον Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας με αντικείμενο τις σπατάλες, τις απάτες και τις υπερβάσεις καθήκοντος των χειριστών του προγράμματος. Η καταγγελία διερευνάται, αλλά το πόρισμα που δημοσιοποιείται λογοκρίνεται κατά 90%, ενώ το FBI εκτελεί σειρά εκφοβιστικών ερευνών με ένοπλα κλιμάκια στις κατοικίες των καταγγελλόντων, με την κυβέρνηση να απειλεί με την παραπομπή τους στην δικαιοσύνη.
Το 2010, ενώ οι Αμερικανοί έχουν αρχικά επιτρέψει σε επιτροπή της Ε.Ε. να μεταβεί στις ΗΠΑ για να διερευνήσει την υφή και κυρίως την νομιμότητα λειτουργίας του προγράμματος ECHELON, τελικά αρνούνται κάθε προοπτική διερεύνησης των μυστικών δραστηριοτήτων, προσδίδοντας ασυνήθιστα μεγάλη δημοσιότητα στην άρνησή τους και συντηρώντας με "διαρροές" την συνωμοσιολογία για την παντοδυναμία του τεχνολογικού τους εξοπλισμού και των δυνατοτήτων του δορυφορικού δικτύου. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα απεγνωσμένο τέχνασμα με σκοπό την συντήρηση του αστικού μύθου για το πανίσχυρο δορυφορικό σύστημα, αλλά σύντομα προκύπτουν άλλα δεδομένα που καταρρίπτουν σχεδόν τα πάντα. Για μία ακόμα φορά, η ροή των ιστορικών γεγονότων συχνά επαληθεύει το πώς  εντελώς απρόβλεπτες και απίστευτα τυχαίες περιστάσεις οδηγούν σε συνταρακτικές αποκαλύψεις, προκαλώντας την απόγνωση των ανθρώπων που προσπαθούν με υπερβάλλοντα ζήλο να τις διατηρήσουν αθέατες από τα φώτα της δημοσιότητας.
Το 2015 πάντως αποκαλύπτεται ότι το ECHELON αποτελεί μηχανισμό παρακολούθησης του δικτύου των 52 τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων Intelsat, που εξυπηρετούν 1.500 μεγάλες επιχειρήσεις, στοιχείο που πιστοποιεί πως οι δυνατότητές του υπολείπονται καταθλιπτικά έναντι εκείνων που του αποδίδονται. Παράλληλα οι αποκαλύψεις για το μυστικό πρόγραμμα ψηφιακών επίγειων παρακολουθήσεων PRISM της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας τωμ ΗΠΑ (NSA), στρέφουν σε άλλες κατευθύνσεις τις υποψίες, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Τα Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα

Από την άλλη πλευρά η χωρητικότητα των τηλεπικοινωνιακών δικτύων ανά τον κόσμο αυξάνεται με εκθετικούς ρυθμούς και από τα ταπεινά 2.200 Petabytes του 2000, θα ανέλθει σε 65.000 Petabytes το 2007, ενώ στα τέλη του 2016 μόνον η χωρητικότητα του διαδικτύου σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 1.000x103 Petabytes ή 1 Zetabyte (1 Zetabyte=1.000 Exabytes=1.000x1.000 Petabytes) σύμφωνα με την κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιακών δικτύων CISCO.


Ο υπερυπολογιστής Titan της NSA, σχεδιασμένος και κατασκευασμένος από  την γνωστή εταιρεία πληροφορικών συστημάτων CRAY SUPERCOMPUTERS (Oak Ridge National Laboratory).

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν νέες προκλήσεις που οδηγούν και στις ανάλογες απαντήσεις. Τον Ιανουάριο του 2012 η εταιρεία υπερ-υπερυπολογιστών CRAY COMPUTERS, ανακοινώνει την κατασκευή του Blue Waters, με δυνατότητα αποθήκευσης 500 Petabytes, η IBM την σχεδίαση διατάξεων αποθήκευσης χωρητικότητας 120 Petabytes και η TERADATA την αντίστοιχη νέα Database 12, χωρητικότητας 50 Petabytes.


Πανοραμική άποψη του κέντρου αποθήκευσης δεδομένων της NSA σε μία ερημική περιοχή, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας της πολιτείας της Utah, Salt Lake City. Οι ενεργοβόρες εγκαταστάσεις του απαιτούν σε ετήσια βάση 65MW για την λειτουργία των συστημάτων του με ετήσιο κόστος $40 εκατομμύρια (AP/Rick Bowner).

Ταυτόχρονα ο όμιλος FACEBOOK ανακοινώνει την λειτουργία ενός HDFS cluster χωρητικότητας 100 Petabytes, η YAHOO ενός ανάλογου χωρητικότητας 2 Petabytes, με το οποίο αναλύει την συμπεριφορά 500 εκατομμυρίων επισκεπτών στον ιστότοπό της ανά μήνα, η ψηφιακή βιβλιοθήκη INTERNET ARCHIVE αναβαθμίζει την χωρητικότητά της σε 15 Petabytes από το 2014 και η MICROSOFT ανασχεδιάζει το γνωστό λογισμικό Outlook για την διαχείριση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ώστε να ανταποκριθεί στην νέα χωρητικότητα των 150 Petabytes.


Οι εξωτερικές τεράστιες μονάδες ψύξης και κλιματισμού του κέντρου αποθήκευσης δεδομένων της NSA με ημερήσιες απαιτήσεις σε κυκλοφορία νερού της τάξης των 6.435m3 (AP/Rick Bowner).
Pool Moncloa/ Diego Crespo)

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις πάντως στον τομέα ανήκουν στην NSA που ολοκληρώνει στα μέσα του 2014 εγκαταστάσεις ψηφιακής αποθήκευσης και ταξινόμησης δεδομένων στην πολιτεία της Utah με εκτιμώμενη δυναμικότητα μεταξύ 5 zettabytes, δηλαδή 5.000 Exabytes ή 5.000.000 Petabytes, μακράν των αναλόγων των ομίλων πληροφορικής και κόστος $1,5 έως $2 δισεκατομμύρια, αν και υπολογίζεται πως θα απαιτηθούν επιπλέον $2 δισεκατομμύρια για τον πλήρη εξοπλισμό του.


Το αρχηγείο της NSA στο Fort Meade, της πολιτείας της Maryland (Saul Loeb/Agence France-Presse — Getty Images)

Επιπλέον μετά τον σεισμό που προκαλούν οι αποκαλύψεις του Snowden, στρέφεται προς την δημιουργία Cloud (κοινόχρηστη βάση αποθήκευσης δεδομένων για τους χρήστες), προσβάσιμη σε όλες τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υιοθετώντας τον σχεδιασμό του αντίστοιχου της AMAZON WEB SERVICES. Το σύστημα υιοθετεί αρχιτεκτονική διπλού δακτυλίου, με τον εσωτερικό να εξυπηρετεί αποκλειστικά την NSA και τον εξωτερικό 17 αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η CIA, το FBI, το ONI του ναυτικού, η  DARPA και άλλες. Παράλληλα ολοκληρώνεται το 2016 η επέκταση των εγκαταστάσεων στην έδρα της NSA στο Fort Meade της πολιτείας της Maryland και αναβαθμίζεται δραστικά ο εξοπλισμός, ώστε οι δυνατότητές του να ανταποκρίνονται στο τουλάχιστον 50% του ανάλογου κέντρου στην πολιτεία της Utah.


Το επίγειο παγκόσμιο δίκτυο σταθμών συλλογής ψηφιακών δεδομένων και πληροφοριών της NSA (The Intercept/U.S. & Sunday Star-Times/ New Zealand)

Ο Μύθος της Λογοδοσίας και της Ανάληψης Ευθυνών

Μία και πλέον δεκαετία συνεχών αποκαλύψεων και καταγγελιών, σε πείσμα των διαφόρων νομικών κωλυμμάτων που επιβάλλονται από διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα ούτε τους Αμερικανούς, αλλά ούτε και τους Ευρωπαίους.  Το πάθος των ανθρώπων για την ψηφιακή τεχνολογία και τις εφαρμογές της, έχει οδηγήσει στην ανάδυση ενός συνδρόμου, ανάλογου με το σύνδρομο της Στοκχόλμης, όπου οι αιχμάλωτοι χρήστες σχεδόν ταυτίζονται συναισθηματικά με τις επιδιώξεις των δεσμωτών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην ιδιωτική τους ζωή.
Η κρίση που σοβεί επί μία σχεδόν πενταετία στο τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, με επίκεντρο την NSA και τις παράνομες δραστηριότητές της, αποτελεί ένα έξοχο παράδειγμα καταστρατήγησης των δημοκρατικών και των κοινοβουλευτικών θεσμών. Από την άλλη πλευρά πιστοποιείται από τα ιστορικά δεδομένα πως οι πολιτικοί ηγέτες αδυνατούν να αξιολογήσουν τα όρια συναίνεσης των πολιτών σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις τους να εκδηλώνονται με απελπιστική καθυστέρηση και συνήθως κατόπιν εορτής.


Η βασική ροή επεξεργασίας δεδομένων από το κέντρο της NSA και οι συνεπακόλουθες προβλεπόμενες ενέργειες (The Intercept/U.S. & Sunday Star-Times/ New Zealand)

Η υπόθεση της NSA καταρρίπτει πανηγυρικά τον μύθο περί ανάγκης λογοδοσίας και ανάληψης ευθυνών στα σύγχρονα δημοκρατικά καθεστώτα του δυτικού κόσμου, από την στιγμή που το πρόβλημα των υποκλοπών δεν περιορίζεται στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά διαχέεται σχεδόν σε ολόκληρη την υδρόγειο. Το χειρότερο μάλιστα πηγάζει από τις αδυναμίες προσφυγής στην δικαιοσύνη, όπου οι απόπειρες εφαρμογής των συνήθως αυστηρών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής, προσκρούουν σε δεκάδες διοικητικά μέτρα που αφορούν την εθνική ασφάλεια και σχετικά διατάγματα που κατά κανόνα παρακάμπτουν ή και καταργούν τις ισχύουσες νομοθεσίες. Ακόμα και η απλή απαίτηση από κινήσεις πολιτών, για την  υποχρεωτική ανάρτηση προειδοποίησης ενδεχόμενης υποκλοπής των προσωπικών δεδομένων και στοιχείων που κοινοποιούνται σε ψηψιακά μέσα επικοινωνίας, στους λογαριασμούς των χρηστών, φαντάζει εντελώς απίθανη με δεδομένες τις επικρατούσες συνθήκες.
Οι συνέπειες που απορρέουν από την εφαρμογή μυστικών μηχανισμών αυτής της μορφής διαλύουν τις προσδοκίες περί αποκατάστασης της λογοδοσίας, της ανάληψης και επιμερισμού ευθυνών σε ένα τεράστιο νεφέλωμα ηθικής σχετικότητας,  όπου ακόμα και τα πλέον ακραία κυβερνητικά προγράμματα υπακούουν στην εγελιανή λογική του ότι  η κρατική οντότητα προηγείται και υπερέχει σχεδόν μεταφυσικά (με την έννοια της πραγμάτωσης μίας ηθικής ιδέας) των έννομων κοινών και ατομικών συμφερόντων των πολιτών της.


Ο λογότυπος των υπηρεσιών προστασίας και αποθήκευσης δεδομένων της NSA που προσφέρονται ελεύθερα σε όλους χωρίς χρεώσεις, με απεριόριστες δυνατότητες αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, με εύχρηστη λειτουργία και φιλικό περιβάλλον προς τον χρήστη. Προς το παρόν πάντως δεν παρέχονται υπηρεσίες εξαγωγής δεδομένων που έχουν αποθηκευθεί (data-export), δεν υπάρχει δυνατότητα διαγραφής (delete data), όπως επίσης και αποσύνδεσης (sign out) από το σύστημα (NSA/Edd Deane)

Περισσότερα ενδιαφέροντα στοιχεία
-Q&A: What you need to know about Echelon, BBC, 29 May 2001.
-James Bamford, THE SHADOW FACTORY, chapter "Trailblazer", Doubleday, 2008.
-AN OVERVIEW OF CLOUD COMPUTING, The Next Wave, The National Security Agency’s Review of Emerging Technologies, Vol. 17, No 4, 2009.
- Jane Mayer, THE SECRET SHARER, The New Yorker, May 23, 2011.
-Saurabh Singh, Young-Sik Jeong, Jong Hyuk Park, A SURVEY ON CLOUD COMPUTING SECURITY,  Journal of Network and Computer Applications, Volume 75, November 2016.
                        *
Γ. Ζ. Η.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης