Τελευταία Νέα
Επισημάνσεις για μετοχές

ΟΤΕ: Πως ο βασικός μέτοχος θα μπορούσε να βρεθεί με ποσοστό 49,99%

tags :
ΟΤΕ: Πως ο βασικός μέτοχος θα μπορούσε να βρεθεί με ποσοστό 49,99%
Με την κίνηση αυτή θα έχουν σημειωθεί ανατροπές στην μετοχική σύνθεση του οργανισμού 
ΟΤΕ: Πως ο βασικός μέτοχος θα μπορούσε να βρεθεί με ποσοστό 49,99%

Μια λεπτομέρεια η οποία ίσως διαφεύγει σε πολλούς σχετικά με την πρόσφατη απόφαση για αγορά ιδίων μετοχών έχει να κάνει με τα ποσοστά των μετόχων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας ο ΟΤΕ θα αγοράσει από το ΧΑ ποσοστό έως 10% των υφιστάμενων μετοχών του (το μέγιστο επιτρεπτό δηλαδή) σε τιμές από 1 έως 30 ευρώ ανά μετοχή.
  • Εφόσον ολοκληρωθεί η αγορά ιδίων ο ΟΤΕ θα ακυρώσει τις μετοχές αυτές.
  • Ωστόσο με την κίνηση αυτή θα έχουν σημειωθεί ανατροπές στην μετοχική σύνθεση του οργανισμού καθώς η Deutsche Telecom θα αυξήσει παθητικά το ποσοστό της στο 44,4% από 40% που έχει επισήμως, εφόσον δεν πουλήσει καμία από τις μετοχές που έχει αγοράσει.
  • Αντίστοιχα θα αυξηθεί παθητικά το ποσοστό και των υπολοίπων μετόχων, ενώ το Δημόσιο θα αυξήσει κατά 1% της συμμετοχή του μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και της άμεσης(1% ως άμεσος κύριος και 4% μέσω του ΙΚΑ) συμμετοχής του.
  • Δεδομένου ότι εντός του 2018 αναμένεται η πώληση του 5% του ΟΤΕ από το ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον ολοκληρωθεί η αγορά των ιδίων μετοχών (49 εκατ. μετοχές) ο βασικός μέτοχος θα μπορούσε να βρεθεί με ποσοστό 49,99%
  • Μια ανάσα δηλαδή από την απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού του οργανισμού.Βέβαια σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της εταιρίας η χρήση των ελεύθερων ταμειακών ροών δεν θα κατευθυνθεί αποκλειστικά προς την αγορά ιδίων, το αντίθετο μάλιστα.
Σύμφωνα με το σχέδιο που δόθηκε στην δημοσιότητα ο ΟΤΕ προτίθεται να διαθέσει 260 εκατ. ευρώ για μέρισμα και αγορές ιδίων σε αναλογία 65/35. Αυτό σημαίνει ότι κάπου 91 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν δυνητικά να διατεθούν σε αγορές ιδίων για την φετινή χρονιά.
  • Η νέα μερισματική πολιτική της εταιρίας είναι σε συμφωνία με την στρατηγική διατήρησης του ύψους του χρέους στα επίπεδα 0,7xτα λειτουργικά κέρδη και δεν θα ήταν έκπληξη αν σε αυτή την λογική υπάρξουν πρόσθετες επιστροφές κεφαλαίου αφού ο λόγος του χρέους προς τα λειτουργικά κέρδη έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 0,38x.
Τα αποτελέσματα του ΟΤΕ και το μέρισμα της χρήσης του 2017 αναμένονται στις 22 Φεβρουαρίου, καθώς εκείνη την ημέρα είναι προγραμματισμένη και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μητρικής DeutscheTelecom και των θυγατρικών της.

Τα ποσοστά των βασικών μετόχων στον ΟΤΕ

Μέτοχοι του ΟΤΕ           Ποσοστό           Ποσοστό μετά την αγορά ιδίων

DeutscheTelecom           40,0%               44,44%

Schroders                         5,0%                 5,55%

ΤΑΙΠΕΔ                             5,0%                 5,55%

Ελληνικό Δημόσιο             5,0%                 5,55%

Πηγή: Χρηματιστήριο Αθηνών
http://www.bankingnews.gr:

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης