Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Η ανεργία στις ΗΠΑ ενδέχεται να υποχωρήσει περαιτέρω εντός του 2018

MarketWatch: Η ανεργία στις ΗΠΑ ενδέχεται να υποχωρήσει περαιτέρω εντός του 2018
Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμα και στο 4%, γεγονός που αποτελεί χαμηλό άνω των 60 ετών
Τα επίπεδα ανεργίας στις ΗΠΑ προκαλούν προβληματισμό στη Federal Reserve, ακόμα και αν η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα εξακολουθεί να μειώνει τις εκτιμήσεις της για το πόσο χαμηλά μπορεί να βρίσκεται η ανεργία χωρίς να επηρεάσει τον πληθωρισμό.
Την Τετάρτη (31/1) η Fed αναθεώρησε και παλι τις εκτιμήσεις της για το ποσοστό ανεργίας μακροπρόθεσμα, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 4,6% χωρίς να υποθάλπτει τον πληθωρισμό.
Μέσω νέας έκθεσής της, η Standard & Poor’s ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, και συγκεκριμένα στο 4%, γεγονός που θα συνιστούσε το χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950.
Η S&P επισημαίνει ότι το εργατικό δυναμικό αποτελείται όλο και περισσότερο από ομάδες με χαμηλά ποσοστά ανεργίας, όπως τα άτομα άνω των 55 ετών και οι απόφοιτοι κολλεγίων.
Ένας ακόμα παράγοντας τον οποίο σημειώνει η S&P είναι ότι οι ισπανόφωνοι εργάτες τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σε σύγκριση με άλλες εθνότητες.
Παράλληλα, οι αλλαγές στη δημογραφική σύνθεση του εργατικού δυναμικού μειώσανε την ανεργία το 2017 κατά -0,6% περισσότερο σε σύγκριση με το σενάριο κατά το οποίο δε θα υπήρχαν δημογραφικές αλλαγές.
Οι παραπάνω λόγοι οδηγούν την S&P να θεωρεί λογικό ότι η ανεργία θα μπορούσε να υποχωρήσει μελλοντικά ακόμα και στο 3%, γεγονός που θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς εργασίας επικρατήσουν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Εφόσον μία τέτοια τέτοια πρόβλεψη πραγματοποιηθεί, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει νευρικότητα στη Fed, με την S&P να τονίζει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε «επικοινωνιακές προκλήσεις» για τον νέο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης