Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alpha Bank: Μειώνεται το country risk για την Ελλάδα, περιορίζεται η αβεβαιότητα

tags :
Alpha Bank: Μειώνεται το country risk για την Ελλάδα, περιορίζεται η αβεβαιότητα
Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα αντανακλάται επίσης στη μείωση της εξαρτήσεως των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον μηχανισμό χρηματοδοτήσεως του Ευρωσυστήματος
Οι ανακοινώσεις στατιστικών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τραπέζης της Ελλάδος, αυτήν την εβδομάδα, επιβεβαιώνουν τον περιορισμό των αβεβαιοτήτων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το πέρας του τρίτου προγράμματος προσαρμογής και την εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αναφέρει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Alpha Bank.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο γενικός Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) στην Ελλάδα συνεχίζει να βελτιώνεται τον Ιανουάριο του 2018, στις 101,9 μονάδες, από 101,3 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2017 και 95,3 μονάδες τον περυσινό Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να διατηρείται για δεύτερο συνεχή μήνα σε επίπεδο υψηλότερο έναντι του μακροχρόνιου μέσου όρου της ΕΕ28 (100).
Η βελτίωση του γενικού δείκτη αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, με το ισοζύγιο θετικών/αρνητικών απαντήσεων να είναι σε θετικό έδαφος για δεύτερο συνεχή μήνα  και τη βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο (Γράφημα 1).



Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το υπόλοιπο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, στο τέλος Δεκεμβρίου 2017, διαμορφώθηκε σε €126,4 δισ. και σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016 αυξήθηκε κατά € 5 δισ.,  παρουσιάζοντας  θετικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής της τάξεως του 4,7% .
Η ανωτέρω αύξηση των καταθέσεων τον Δεκέμβριο οφείλεται τόσο στην αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 3,6% ή €3,1 δισ. (που αποτελούν το 82% των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα) όσο και των επιχειρήσεων κατά 10,0% ή €1,9 δισ..
Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα αντανακλάται επίσης στη μείωση της εξαρτήσεως των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον μηχανισμό χρηματοδοτήσεως του Ευρωσυστήματος (ΕKT και ELA) για έκτακτη ρευστότητα.
Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση μειώθηκε σταδιακά το 2017, με αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο να διαμορφωθεί σε €33,7 δισ., από  €66,6 δισ. τον Δεκέμβριο του 2016 (Γράφημα 2).



Στο Γράφημα 3 παρουσιάζονται οι παράγοντες που οδηγούν στην ανοδική τάση της βραχυχρόνιας τάσεως των ροών καταθέσεων, η οποία προσεγγίζεται με τον κινητό μέσο 6 μηνών (κόκκινη γραμμή). Μελετώντας το Γράφημα 3, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η αυξητική τάση των ροών καταθέσεων συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και τη σταδιακή επιστροφή στο τραπεζικό σύστημα μέρους των υπολοίπων που είχαν αποθησαυριστεί ή διοχετευθεί στο εξωτερικό.
Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης παρατηρείται τόσο από τον περιορισμό του κινδύνου χώρας που απεικονίζεται  με την πορεία αποκλιμακώσεως των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές (γρι γραμμή) όσο και με τη βελτίωση των προσδοκιών των ελληνικών νοικοκυριών για τις οικονομικές συνθήκες τους επόμενους 12 μήνες (πράσινη γραμμή).
Από την άλλη πλευρά, στη θετική ροή καταθέσεων δεν φαίνεται να συμβάλλει η αποταμίευση των νοικοκυριών στην τρέχουσα περίοδο καθώς η μέση ροπή προς αποταμίευση (ποσοστό αποταμίευσης) παραμένει αρνητική.
Πράγματι, παρά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, o δείκτης που δηλώνει την πρόθεση  των νοικοκυριών για αποταμίευση τους επόμενους 12 μήνες (μπλε γραμμή) παραμένει χαμηλός με πολύ ελαφρά τάση βελτιώσεως, όπως παρατηρείται στο Γράφημα 3.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης