Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βουλγαρία αρνείται να ενισχύσει περισσότερο τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Η Βουλγαρία αρνείται να ενισχύσει περισσότερο τον προϋπολογισμό της ΕΕ
Οκτώ κράτη της Ανατολικής Ευρώπης συναντήθηκαν στην Ουγγαρία, για να συζητήσουν το επόμενο σχέδιο προϋπολογισμού του μπλοκ
Ο επικεφαλής προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ευχαρίστησε την ομάδα ανατολικών κρατών μελών της ΕΕ που συμφώνησαν την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018, να αυξήσουν τις συνεισφορές τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ, όμως η Βουλγαρία αρνήθηκε να αναλάβει τέτοια υποχρέωση.
Οκτώ κράτη της Ανατολικής Ευρώπης συναντήθηκαν στην Ουγγαρία, για να συζητήσουν το επόμενο σχέδιο προϋπολογισμού του μπλοκ - το οποίο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις από την αναχώρηση της Βρετανίας - και άλλα θέματα με τον Επίτροπο Προϋπολογισμού Guenther Oettinger.
Μετά τη συνάντηση, η χώρα υποδοχής και ο επίτροπος, δήλωσαν ότι συμφώνησαν να υποστηρίξουν την αύξηση πληρωμών από τα κράτη μέλη, για να βοηθήσουν στην κάλυψη του κενού του προϋπολογισμού από το Brexit.
Ο Oettinger δήλωσε ότι ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί από περίπου το 1% της παραγωγής της ΕΕ σε λίγο περισσότερο από 1,1%, για να αντισταθμίσει τα κεφάλαια που το μπλοκ δεν θα λαμβάνει πλέον από τη Βρετανία.
"Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για τα οκτώ κράτη μέλη που είναι πρόθυμα να συμβάλουν λίγο περισσότερο", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο οποίο ο βοηθός του ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν "η μεγάλη επιτυχία της ημέρας".
Λίγες ώρες αργότερα, όμως, η Βουλγαρία αρνήθηκε ότι είχε συμφωνήσει για μεγαλύτερες συνεισφορές στον προϋπολογισμό.
"Η Βουλγαρία δεν έχει εκφράσει τη θέση της για να αυξήσει τη συνεισφορά της χώρας στην ένταξη στην ΕΕ", ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
"Η κυβέρνηση δηλώνει ότι μια τέτοια θέση δεν έχει συζητηθεί σε καμία μορφή εργασίας ή επίσημης μορφής, για διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".
Τον Ιανουάριο 2018, η Βουλγαρία ανέλαβε την εξαμηνιαία εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για πρώτη φορά από την ένταξή της το 2007 και το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η χώρα θα φιλοξενήσει συνέδρια σχετικά με το θέμα του προϋπολογισμού τον Μάρτιο και τον Ιούνιο 2018.
Η έξοδος της Βρετανίας τον Μάρτιο του 2019, θα στερήσει από τις Βρυξέλλες περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ετήσιο προϋπολογισμό ύψους περίπου 140 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτή η τρύπα έχει ήδη προκαλέσει αντιμαχίες μεταξύ των κρατών στη Δύση, τα οποίαδεν θέλουν να καλύψουν το έλλειμμα, και των πρώην κομμουνιστικών ανατολικών κρατών που λένε ότι δεν πρέπει να υποφέρουν από περικοπές της χρηματοδότησης της ΕΕ.
Τα ανατολικά κράτη είναι ως επί το πλείστον καθαροί αποδέκτες κονδυλίων της ΕΕ και ανησυχούν ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού του μπλοκ θα τους κόψει χρήματα.
Η μεγαλύτερη πηγή εσόδων στον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι ένα ενιαίο ποσοστό που εισπράττεται από το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (ΑΕΕ) κάθε χώρας-μέλους.
Ο Lazar, επικεφαλής του προσωπικού του πρωθυπουργού Orban, δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ότι οι οκτώ χώρες - η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία - "συμφώνησαν με την αύξηση της αναλογικής πληρωμής του ΑΕΕ".

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης