Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑΑ του EFSF - Καμία επίπτωση από τα μέτρα για το ελληνικό χρέος

tags :
DBRS: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑΑ του EFSF - Καμία επίπτωση από τα μέτρα για το ελληνικό χρέος
DBRS: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑΑ του EFSF, σταθερό το outlook - Καμία επίπτωση από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Ο καναδέζικος οίκος αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε την αξιολόγηση AAA του EFSF (European Financial Stability Facility), ενώ το outlook είναι σταθερό.
Όπως αναφέρει η DBRS η αξιολόγηση αντανακλά τις ισχυρές εγγυήσεις που παρέχουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, όπως ορίζεται από τη συμφωνία πλαίσιο του EFSF, την πιστοληπτική ικανότητα των εγγυητών του EFSF και την ισχυρή δέσμευση των κρατών μελών να στηρίξουν το θεσμικό όργανο.
Η DBRS ορίζει τις βασικές εγγυητικές ομάδες του EFSF τη Γερμανία (AAA, σταθερό outlook), τη Γαλλίας (AAA, σταθερό outlook), την Ιταλία (BBB, σταθερό outlook) και την Ισπανία (Α, σταθερό outlook).
Το χαρτοφυλάκιο δανείων του EFSF χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και σχετικά χαμηλή ποιότητα ενεργητικού.
Τα δάνεια ύψους 174,6 δισ. ευρώ χορηγήθηκαν στην Ελλάδα (CCC, θετικό outlook), στην Πορτογαλία (BBB, σταθερό outlook) και στην Ιρλανδία.
Από το ποσό αυτό, καταβλήθηκαν 130,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Ωστόσο, ο αυξημένος πιστωτικός κίνδυνος της Ελλάδας δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ να τιμήσουν τις εγγυήσεις τους προς τον EFSF.
H DBRS εκτιμά ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν επηρεάζουν την πιστοληπτική ικανότητα του EFSF.
Πράγματι, αυτά δεν συνεπάγονται άμεσες δαπάνες για το EFSF και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ευθυγραμμίζονται με τη βασική εντολή του θεσμικού οργάνου να υποστηρίξει τα κράτη μέλη και να αποκλείσει την ονομαστική περικοπή του ελληνικού χρέους.
Τα τελευταία μέτρα περιλαμβάνουν την παράταση των ληξιπρόθεσμων χρεών της χώρας, τη μείωση των επιτοκίων και την παραίτηση από το επιταχυνόμενο περιθώριο επιτοκίου σε ορισμένα δάνεια του EFSF.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης