Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουμουτσάκος (ΝΔ): Οι απαράδεκτες δηλώσεις Dimitrov δείχνουν πια τον δρόμο - Η σκλήρυνση φέρνει σκλήρυνση

Κουμουτσάκος (ΝΔ): Οι απαράδεκτες δηλώσεις Dimitrov δείχνουν πια τον δρόμο - Η σκλήρυνση φέρνει σκλήρυνση
"Πρέπει να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων", ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ,  Γ. Κουμουτσάκος
«Στα συλλαλητήρια δεν ασκείται αλλά μπορεί να ενισχύεται η εξωτερική πολιτική της χώρας», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ,  Γ. Κουμουτσάκος.
Όπως σημειώνει «τα συλλαλητήρια γίνονται πεδίο έκφρασης της εθνικής ευαισθησίας των πολιτών», ενώ κληθείς να απαντήσει εάν ο ίδιος θα παραστεί στο αυριανό συλλαλητήριο στην Αθήνα απαντά «οι πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις Dimitrov δείχνουν πια τον δρόμο.
Η σκλήρυνση φέρνει σκλήρυνση».
Ο κ. Κουμουτσάκος σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε ο  υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Nikola Dimitrov, ότι δεν διαπραγματεύονται την ύπαρξη «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας», σημειώνει πως «οι δηλώσεις αυτές προκαλούν το αίσθημα των Ελλήνων και κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης», προσθέτοντας ότι το ζήτημα είναι τι διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση.
Τονίζει δε, πως «η επίλυση, ειδικά του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας προϋποθέτει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση κι ένα αρραγές εθνικό μέτωπο στο εσωτερικό», προσθέτοντας πως «θα μπορούσαμε να συμβάλουμε σε μια προσπάθεια που θα ήταν από την αρχή μέχρι το τέλος εθνική.
Όχι κομματική, και ακόμα περισσότερο όχι μικροκομματική.
Όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν διαμόρφωσε προϋποθέσεις συγκλίσεων και εθνικής ενότητας, αλλά έκανε ό,τι μπορούσε για να τη δυναμιτίσει». Μάλιστα, αναφέρει τα τρία μεγάλα ατοπήματα της κυβέρνησης που είναι «να διαμορφώσει μια ενιαία κυβερνητική- διαπραγματευτική θέση με τον κυβερνητικό εταίρο, καλλιεργώντας συνειδητά την ένταση γύρω από αυτό το θέμα στον δημόσιο διάλογο- και αυτό έγινε με σαφή μικροκομματική σκοπιμότητα.
Επέβαλε επί μήνες, πάλι σκόπιμα, αποκλεισμό ενημέρωσης στις άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Λοιδόρησε την παραδοσιακή έκφραση εθνικών ευαισθησιών των Ελλήνων ταυτίζοντας την Εκκλησία και τις εκδηλώσεις των πολιτών με τα άκρα και τη Χρυσή Αυγή.
Συμπέρασμα: Αντί για σοβαρότητα και σύνεση, η κυβέρνηση πολιτεύτηκε με αλαζονεία και πονηριά.
Έμεινε μόνη.
Απέναντι από τον λαό και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Σήμερα βυθίζεται στη μοναξιά και την αλαζονεία της».
Ο ίδιος διερωτάται «γιατί σήμερα υπάρχει αυτή η πόλωση, ενώ δεν υπήρχε το 2008» για να απαντήσει ο ίδιος ότι «η προσέγγιση της πολιτικής μας τότε, από τον Κώστα Καραμανλή, τον Πέτρο Μολυβιάτη, τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ήταν εντελώς διαφορετική», «διότι ξέραμε και πιστεύαμε βαθιά ότι η μάχη ήταν εθνική, όχι κομματική», ενώ «σήμερα βιώνουμε τη διαφορά μεταξύ της δικής μας πολιτικής αντίληψης και των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Σχετικά με την πρόσφατη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μ. Nimetz δήλωσε ότι του μετέφερε την αγωνία της ΝΔ «για το που φαίνεται να κινείται το θέμα» και του  κατέστησε σαφές ότι «η λύση θα πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη».
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, «πρέπει να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Είναι και προς το δικό μας εθνικό συμφέρον η σταθεροποίηση στην περιοχή.
Ωστόσο τα βήματα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να γίνονται χωρίς κάποιες αυτονόητες προϋποθέσεις όπως ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και η απάλειψη κάθε ίχνους ανιστόρητου αλυτρωτισμού.
Η ευρωπαϊκή ένταξη μπορεί και πρέπει να γίνει καταλύτης για λύση και όχι για διαιώνιση προβλημάτων».
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη που εξέφρασε τους φόβους του για τυχόν ατύχημα» στο Αιγαίο, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι  «και το 2018 καταγράφεται επιδείνωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο, ενώ το 2017 ήταν ήδη μία από της χειρότερες χρονιές των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Ειδικά για τα Ίμια, θέλω να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως για δεύτερη φορά εντός ενός μηνός τουρκικά σκάφη προσπαθούν να διακόψουν τον πλου ελληνικών σκαφών στη θαλάσσια αυτή περιοχή.
Πρόκειται για σαφή ποιοτική επιδείνωση της κατάστασης που εάν δεν τερματιστεί, θα μπορούσε να καταστεί μη διαχειρίσιμη.
Το κλίμα επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο με τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις στενού Συμβούλου του Προέδρου Ερντογάν.
Είναι σαφές ότι οι διπλωματικές και άλλες ενέργειες της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας για μείωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις και τη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας δεν αποδίδουν.
Αυτήν την ανησυχία μας εξέφρασα θεσμικά με Ερώτηση που κατέθεσα χθες στη Βουλή προς τον υπουργό των Εξωτερικών».
Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος με αφορμή την απειλητική επιστολή που έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς στην οποία γραφόταν «έχουμε τρεις σφαίρες για σένα», ανέφερε «καταδίκασα κατηγορηματικά τις απαράδεκτες και άνανδρες απειλές κατά της ζωής του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης