Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Ούτε η Δημοκρατία τρομοκρατείται ούτε κανείς στην κυβέρνηση

Κατρούγκαλος: Ούτε η Δημοκρατία τρομοκρατείται ούτε κανείς στην κυβέρνηση
O αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος, ξεκαθάρισε ότι το όνομα πρέπει να διακρίνει σαφώς την ιστορική ελληνική Μακεδονία από το δικό τους κράτος και να μην επιτρέπει κανένα στοιχείο αλυτρωτισμού
«Oύτε η Δημοκρατία τρομοκρατείται ούτε κανείς στην κυβέρνηση, πολύ λιγότερο ένας υπουργός σαν τον Νίκο Κοτζιά, που έχει δείξει δείγματα πολιτικούς θάρρους επανειλημμένα, πρόκειται να επηρεαστεί στο ελάχιστο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Ο ίδιος,  μία μέρα μετά τις απειλητικές επιστολές που δέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι «οι σφαίρες μπορεί σε μερικούς να φαίνονται αστείες, αλλά δεν είναι γιατί μπορεί πραγματικά να εκδηλώνουν προθέσεις ορισμένων κύκλων να δημιουργήσουν κλίμα μισαλλοδοξίας», ενώ κληθείς να απαντήσει εάν υπήρξαν κι άλλες απειλητικές επιστολές, είπε πως «φαίνεται ότι υπήρξαν κι άλλες», αν και ο ίδιος είπε ότι δεν έχει μιλήσει με τον υπουργό προστασίας του πολίτη Ν. Τόσκα για να δώσει λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, ο βασικός κίνδυνος είναι η μισαλλοδοξία και ο διχασμός και μάλιστα σημείωσε πως «κάθε φορά που το έθνος μας διχάζεται, δεν έχουμε μόνο ήττες σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά έχουμε πολύ βαθύτερες συνέπειες που σημαδεύουν που την πολιτική πορεία της χώρας».
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας - πΓΔΜ, σημείωσε ότι  αποτελούν παράθυρο ευκαιρίας «γιατί φαίνεται για πρώτη φορά ότι η κυβέρνηση και ο λαός των Σκοπίων είναι διατεθειμένοι να δεχθούν μια λύση, έναν τίμιο συμβιβασμό χωρίς αλυτρωτισμό», ενώ για τις πρόσφατες τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ν. Dimitrov και του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Nimetz, επανέλαβε τη χθεσινή απάντηση του Ν. Κοτζιά, λέγοντας «παίρνουμε το νήμα από εκεί που το άφησε το Νταβός και οι συγκλίσεις του Νταβός πρέπει να αποτελούν αφετηρία».
Ακόμη, ο κ. Κατρούγκαλος  υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να δημιουργείται σύγχυση με τη δική μας ιστορική ελληνική Μακεδονία, προσθέτοντας ότι και το γειτονικό κράτος έχει, όπως όλα τα κράτη και οι λαοί, δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της ιδιοπροσωπείας του.
Ξεκαθάρισε ότι το όνομα πρέπει να διακρίνει σαφώς την ιστορική ελληνική Μακεδονία από το δικό τους κράτος και να μην επιτρέπει κανένα στοιχείο αλυτρωτισμού, «πρέπει να ξεχωρίσουμε και στο όνομα και στις μεταξύ μας σχέσεις την Ιστορία από τη γεωγραφία.
Η Ιστορία είναι σαφής, δεν είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, «θέλουμε συμφωνία πακέτο και όχι τη σαλαμοποίηση, μια συμφωνία που να περιλαμβάνει το όνομα, εξάλειψη κάθε στοιχείου αλυτρωτισμού και αναφορά στο Σύνταγμα».
Για το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αθήνα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι τον απασχολεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ενώ ασκώντας κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, Κ Μητσοτάκη και στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη, είπε ότι «το κλίμα του εθνικισμού είναι σαν μια πυρκαγιά, ότι μπορεί να ξεκινήσει από κάποιον που μπορεί νομίζει ότι θα το ελέγξει και να γίνει ανεξέλεγκτο, και να φτάσει να κάψει κι αυτούς που το ξεκίνησαν».
Δήλωσε ότι ο ίδιος δεν είναι κατά των συλλαλητηρίων γενικά, ενώ μεταξύ άλλων σημείωσε  ότι «το πολιτικό μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι οικοδεσπότες του συλλαλητηρίου είναι σαφέστατα εκτός και μακράν της εθνικής προσπάθειας και της εθνικής θέσης, όπως διαμορφώθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις εκτός της Ακροδεξιάς ήδη από το 2007».
Μιλώντας για τη ΝΔ, αφού σημείωσε ότι οι μεταγραφές από τον ΛΑΟΣ έχουν μετατοπίσει προς τα ακροδεξιά συνολικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπλήρωσε πως  «αυτό είναι ανησυχητικό, γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ένα βαρύνοντα λόγο στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού» και ότι τον ανησυχεί ότι «η ΝΔ δεν είναι απαλλαγμένη από τον πειρασμό να διχάσουν τον κόσμο οι ακροδεξιοί εντός της που επιδιώκουν να πάρει το συλλαλητήριο αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά».
Αναφορικά τέλος με τη στάση της Εκκλησίας, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι δουλειά της Εκκλησίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης