Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Με το «βλέμμα» στη Ρωσία, οι ΗΠΑ ενισχύουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο

Reuters: Με το «βλέμμα» στη Ρωσία, οι ΗΠΑ ενισχύουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο
Η ενίσχυση του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου αντιπροσωπεύει τη σκλήρυνση της στάσης του Donald Trump απέναντι στη Ρωσία
Με δεδομένα την αύξηση των τακτικών πυρηνικών όπλων της Ρωσίας, , οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, σύμφωνα με έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, που επικαλείται το Reuters.
Σύμφωνα με ειδικούς μάλιστα, οι κινήσεις αυτές εκ των δύο χωρών αυξάνουν τους κινδύνους για ένα «λάθος» που θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό.
Η ενίσχυση του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου αντιπροσωπεύει τη σκλήρυνση της στάσης του Donald Trump απέναντι στη Ρωσία ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνει το νέο δόγμα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, που θέτει στο επίκεντρο τη Μόσχα και το Πεκίνο και όχι τους Ισλαμιστές τρομοκράτες.
«Η στρατηγική μας θα διασφαλίσει ότι η Ρωσία κατανοεί πως οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων, όσο περιορισμένη είναι, είναι απαράδεκτη», αναφέρεται στο έγγραφο.
Το σκεπτικό για την οικοδόμηση νέων πυρηνικών δυνατοτήτων ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, είναι πως  η Ρωσία σήμερα αντιλαμβάνεται ότι η πυρηνική στάση και οι δυνατότητες της Ουάσινγκτον είναι ανεπαρκείς.
Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα (3/2/2018) την απογοήτευσή του για το έγγραφο του Πενταγώνου κάνοντας λόγο για αντιφατικό και αντιρωσικό προσανατολισμό.
«Φυσικά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την προσέγγιση που υιοθετήθηκε τώρα στην Ουάσιγκτον και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουμε την δική μας ασφάλεια», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.
Επίσης απορρίπτει τις κατηγορίες, που διατυπώνονται στο αμερικανικό έγγραφο.
Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να εργαστεί εποικοδομητικά με τους Αμερικανούς.
Με την επέκταση της δικής τους πυρηνικής ικανότητας, οι ΗΠΑ θα αποτρέψουν τη Ρωσία από τη χρήση πυρηνικών όπλων, υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Τα πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης, ενώ εξακολουθούν να είναι καταστροφικά, έχουν ισχύ μικρότερη από 20 χιλιοτόνους.
Η ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα είχε περίπου την ίδια εκρηκτική ισχύ.
Το επιχείρημα για αυτά τα όπλα είναι ότι οι μεγαλύτερες πυρηνικές βόμβες είναι τόσο καταστροφικές που δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ και δεν λειτουργούν ως αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέσο.
Με λιγότερη ισχύ και καταστροφή, η επιλογή τακτικών πυρηνικών όπλων θα ήταν πιθανότερο να αξιοποιηθεί  ως αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέσο.
Το έγγραφο του Πενταγώνου, το οποίο ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με την προηγούμενη αναθεώρηση του 2010, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα τροποποιήσουν ένα μικρό αριθμό κεφαλών βαλλιστικών πυραύλων με χαμηλή απόδοση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης