Τελευταία Νέα
Διεθνή

La Repubblica: Πιθανή η κυβερνητική συνεργασία Berlusconi - Renzi μετά τις εκλογές του Μαρτίου στην Ιταλία

La Repubblica: Πιθανή η κυβερνητική συνεργασία Berlusconi - Renzi μετά τις εκλογές του Μαρτίου στην Ιταλία
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κερδίζουν 313 έδρες, με τον πήχη για την απόλυτη πλειοψηφία να βρίσκεται στις 316 έδρες
Τη δημιουργία "ευρείας" συμμαχίας της κεντροδεξιάς του Berlusconi και της κεντροαριστεράς του Renzi μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου βλέπει ως πιθανό σενάριο ο ιταλικός Τύπος.
«Ενα μήνα πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, κερδίζει συνεχώς έδαφος το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας με την κεντροαριστερά, την κεντροδεξιά και βουλευτές κομμάτων, όπως η Λέγκα του Βορρά ή ακόμα και η Αριστερά».
Όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, τα κόμματα των Renzi και Berlusconi δεν διασφαλίζουν την απαραίτητη πλειοψηφία στην επόμενη βουλή. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μαζί με όλους τους συμμάχους τους, η κεντροδεξιά "Φόρτσα Ιτάλια" και η κεντροαριστερά των "Δημοκρατικών" θα διέθεταν 313 έδρες, με τον πήχη για την απόλυτη πλειοψηφία να βρίσκεται στις 316 έδρες. Αν βέβαια επιλεγεί η λύση μιας κυβέρνησης "ευρείας" συμμετοχής για να εξασφαλισθεί η οικονομική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα, δεν αποκλείεται να την στηρίξουν, τελικά, και κάποιοι βουλευτές της Λέγκα και, ίσως, της Αριστεράς.
Στο μεταξύ, στα γκάλοπ, τα "Πέντε Αστέρια" παραμένουν σταθερά πρώτη δύναμη στην πρόθεση ψήφου, με 27,8%. To "Δημοκρατικό Κόμμα" του Renzi βρίσκεται στο 24% και η "Φόρτσα Ιτάλια" του Berlusconi στο 16%. H Λέγκα του Matteo Salvini παραμένει στο 13% και το αριστερό κίνημα "Ελεύθεροι και Ίσοι" στο 6,3%. Είναι σαφές, πάντως, ότι όλα τα κόμματα θα ανοίξουν τα χαρτιά τους, μόνον μετά τις εκλογές.

Τα "Πέντε Αστέρια" βλέπουν πιο θετικά μετεκλογικές συνεργασίες
Ο Berlusconi επιστρέφει στην πολιτική αρένα, μετά από λίγες ημέρες υποχρεωτικής ανάπαυσης, λόγω κούρασης και υψηλής πίεσης. "Ο παππούς είναι μια χαρά. Θα σας δείξει τι είναι ικανός να κάνει", διαμηνύει ο "πρώην καβαλιέρε".
Όσο για τα "Πέντε Αστέρια", είναι σίγουρα πιο ανοικτά στον διάλογο, απ΄ ότι στο παρελθόν. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός τους, ο 31χρνος αντιπρόεδρος της βουλής Luigi di Maio, κάνει λόγο, τώρα, για ενδεχόμενη "προγραμματική σύγκλιση, σε κρίσιμα ζητήματα με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Πολλοί σχολιαστές, εκτιμούν ότι αναφέρεται, κυρίως στην Λέγκα. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, συνεργάτες του Ντι Μάιο διαρρέουν ότι αν όντως τα "Πέντε Αστέρια" αναδειχθούν πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας, "θα αναλάβουν τις ευθύνες που θα τους αναλογούν", αρχίζοντας από μια ανοικτή πρόσκληση συνεργασίας σε όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ο διάλογος, βέβαια, αναμένεται να ξεκινήσει, έχοντας ως βάση και πολιτική πυξίδα το κυβερνητικό πρόγραμμα του κινήματος που ίδρυσε ο Bepe Grillo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης