Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Κραχ ενόψει; Kάτι που ελπίζουμε να μη συμβεί...

tags :
Κραχ ενόψει; Kάτι που ελπίζουμε να μη συμβεί...
Eπειδή η πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα προκαλούσε ανυπολόγιστες καταστροφές.
Κραχ ενόψει;

Του 'Αρη Οικονόμου@analyst.gr
Η προχθεσινή πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί η εντύπωση ότι, ίσως ξεκίνησε η αναμενόμενη κατάρρευση – κάτι που ελπίζουμε να μη συμβεί, επειδή η πολιτική των κεντρικών τραπεζών και τα 17 τρις $, με τα οποία που έχουν πλημμυρίσει το σύστημα, θα προκαλούσε ανυπολόγιστες καταστροφές.

Επενδύσεις & Αγορές
Οι ιταλικές τράπεζες πουλούν τα ομόλογα του δημοσίου τους πίσω στην ΕΚΤ, φοβούμενες τη χρεοκοπία της Ιταλίας ενόψει των εκλογών – όπου όλα τα κόμματα αναγγέλλουν μεγάλες παροχές στους ψηφοφόρους της χώρας. Στην Ισπανία εξελίσσεται μία πλημμύρα αγωγών εναντίον των τραπεζών της (πηγή), στην Κύπρο οι επενδυτές που έχασαν τις καταθέσεις τους έχουν καταφύγει εναντίον της κυβέρνησης, η Deutsche Bank,η πιο επικίνδυνη τράπεζα του πλανήτη συνεχίζει να παράγει ζημίες, τα κρυπτογραφημένα νομίσματα καταρρέουν (τιμές), ενώ τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Μ. Βρετανίας απειλούνται από ένα κύμα χρεοκοπιών, επειδή τα κεφάλαια τους δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων – εύλογα, αφού η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων δεν δημιουργεί μόνο φούσκες αλλά, επί πλέον, έχει μειώσει σημαντικά τις αποδόσεις των καταθέσεων που συνήθως επιλέγουν τα ταμεία.

Πρόσφατα τώρα η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Μ. Βρετανίας, η Carillon, κατέθεσε αίτηση χρεοκοπίας – κάτι που θα έχει σημαντικές συνέπειες για τη χώρα, αφού η επιχείρηση δραστηριοποιείται σε πολλούς άλλους τομείς, όπως η παροχή γευμάτων σε σχολεία (32.000 καθημερινά) και φυλακές. Ο τζίρος της ύψους 5 δις στερλινών είναι πολύ μεγάλος, για να είναι αδιάφορη η χρεοκοπία της – ενώ ασχολούταν με πολύ σημαντικά έργα, όπως το μουσείο του Λονδίνου «Tate Modern», η επέκταση της  βασιλικής όπερας και το ποδοσφαιρικό γήπεδο της Λίβερπουλ.

Η επιχείρηση είχε δηλώσει πως είχε ανάγκη από την αναδιάρθρωση χρεών ύψους περί το 1 δις €, ενώ το συνταξιοδοτικό ταμείο της παρουσίαζε ένα έλλειμμα ύψους 660 δις € – όπου φάνηκε ότι δεν είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, με αποτέλεσμα πολλά άλλα συνταξιοδοτικά ταμεία να τοποθετούνται στο στόχαστρο. Στο χρηματιστήριο είχε χάσει ήδη τα δύο τρίτα της αξίας της όταν είχαν έλθει στην επιφάνεια τα προβλήματα της – ενώ είχε απολυθεί ο γενικός διευθυντής της και ένα μεγάλο μέρος της διοίκησης της.

Εν τούτοις, οι διαπραγματεύσεις με τους βασικούς πιστωτές της, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τρεις μεγάλες τράπεζες (Santander, HSBC, Barclays), καθώς επίσης με τη βρετανική κυβέρνηση δεν ευοδώθηκαν, οπότε κατατέθηκε η αίτηση χρεοκοπίας – κάτι που έχει τρομοκρατήσει τους 43.000 εργαζομένους της, εκ των οποίων οι μισοί απασχολούνται στη Μ. Βρετανία. Οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της Ευρώπης είναι πάντως οι εξής:

Α/Α Όνομα Χώρα Τζίρος σε δις €
       
1 VINCI Γαλλία 38,07
2 ACS Ισπανία 31,98
3 BOUYGUES Γαλλία 31,77
4 SKANSKA Σουηδία 15,35
5 EIFFAGE Γαλλία 14,31
6 STRABAG Αυστρία 12,40
7 FERROVIAL Ισπανία 10,76
8 BALFOUR Βρετανία 10,60
9 K.B. GROEP Ολλανδία 6,98
Σημαντικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, στη Σουηδία δεν κατασκευάζεται σχεδόν τίποτα χωρίς τη συμμετοχή της SKANSKA –ενώ ο μη ανταγωνισμός στις κατασκευές στη χώρα φαίνεται να είναι υπεύθυνος για τις εξαιρετικά υψηλές τιμές των ακινήτων και για τη φούσκα που έχει δημιουργηθεί.

Κλείνοντας, η χθεσινή πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί η εντύπωση ότι, ίσως ξεκίνησε το αναμενόμενο κραχ – κάτι που ελπίζουμε να μη συμβεί, επειδή η πολιτική των κεντρικών τραπεζών και τα 17 τρις $, με τα οποία που έχουν πλημμυρίσει το σύστημα φουσκώνοντας τις τιμές των παγίων περιουσιακών στοιχείων (μετοχές, ακίνητα κλπ.), θα προκαλούσε ανυπολόγιστες καταστροφές. Αν σκεφθεί δε κανείς ότι το δημόσιο χρέος των Η.Π.Α. πλησιάζει τα 21 τρις $, ενώ μόνο για τόκους δαπανούν 458,5 δις $ ή το 15% των συνολικών εσόδων τους, θα καταλάβει πόσο μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι.

http://www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης