Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Ακατανόητη η Ελλάδα στο «Μακεδονικό» - Σε βάρος της ο χρόνος

Handelsblatt: Ακατανόητη η Ελλάδα στο «Μακεδονικό» - Σε βάρος της ο χρόνος
Η διαμάχη για το όνομα «Μακεδσνία» είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τους Έλληνες, το οποίο όμως συχνά γελοιοποιείται ενώ  δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τη διεθνή κοινότητα, αναφέρει στην online έκδοσή της η γερμανική εφημερίδα
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή (4/2/2018) στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από την ΠΓΔΜ, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt με αφορμή το συλλαλητήριο της Αθήνας.
Πατριωτικές και εθνικιστικές οργανώσεις πήραν μέρος στην κινητοποίηση, όπως και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η διαμάχη για το όνομα «Μακεδσνία» είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τους Έλληνες, το οποίο όμως συχνά γελοιοποιείται ενώ  δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τη διεθνή κοινότητα.
Πάντως οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό ολοένα και πιο σοβαρά, λόγω της σταθερότητας των Βαλκανίων και την αντιπαλότητα της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Η κρίση σοβεί εδώ και τρεις δεκαετίες αλλά τώρα παρουσιάζεται η ευκαιρία μίας συμφωνίας. 
Με τη μεσολάβηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ Matthew Nimetz, οι κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων διαπραγματεύονται έναν συμβιβασμό. Μια συμφωνία είναι εφικτή, υποστηρίζει ο Nimetz.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, θέλει μια γρήγορη συμφωνία.
Στη συνέχεια, τον Ιούνιο, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αποφασίσει για μια προσχώρηση της ΠΓΔΜ στη συμμαχία που έχει μπλοκάρει την Ελλάδα από το 2008 με  βέτο.
Ο εκρηκτικός χαρακτήρας του προβλήματος στην Ελλάδα ήταν εμφανής τις προηγούμενες μέρες.
Η αριστερή εξτρεμιστική αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας» προειδοποίησε ότι θα υπάρξει αιματοχυσία ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς  δέχθηκε απειλητικές επιστολές.
Αναρχικοί επιτέθηκαν στο σπίτι του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, κεντρικού ομιλητή στο συλλαλητήριο της Αθήνας,
Ο 92χρονος «θρύλος», όπως τον αποκαλεί η γερμανική εφημερίδα, είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για το θέμα και φοβάται μια «εθνική καταστροφή».
Η διαμάχη ξεκίνησε το 1991 με την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας. Εκείνη την εποχή, η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» κήρυξε την ανεξαρτησία της - με την επωνυμία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Οι Έλληνες είδαν εδαφικές αξιώσεις στη βόρεια ελληνική επαρχία της Μακεδονίας και την πολιτιστική τους κληρονομιά.
Οι γείτονες στο βορρά ενίσχυσαν αυτούς τους φόβους.

Σε βάρος της Ελλάδας ο χρόνος

Οι υπερεθνικιστές στα Σκόπια κυκλοφόρησαν χάρτες που δείχνουν μεγάλα τμήματα της Ελλάδας μέχρι τη Θεσσαλία ως μέρος μιας μελλοντικής «Μεγάλης Μακεδονίας».
Το  1993 η Ελλάδα συμφώνησε στην ένταξη της γειτονικής χώρας  στον ΟΗΕ κάτω από το «δυσκίνητο όνομα» «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ).
Ωστόσο μία τέτοια λύση είναι προσωρινή.
Με την αντικατάσταση της εθνικιστικής  κυβέρνησης του Nicola Gruevski  από τους Σοσιαλδημοκράτες του Zoran Zaev τον Μάιο 2017 φάνηκε η λύση του ζητήματος να καθίσταται πιο εφικτή.
Ο Ζaev θέλει να βρει μια λύση «που να δικαιώνει την αξιοπρέπεια και των δύο χωρών».
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Zaev και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας εξέτασαν τρόπους προσέγγισης. Συντάσσονται συμβιβαστικές φόρμουλες όπως η «Βόρεια Μακεδονία», η «Νέα Μακεδονία».
Ο πρωθυπουργός Zaev θέλει να προσεγγίσει τους Έλληνες και να αλλάξει μερικά άρθρα του συντάγματος, από τα οποία μπορούν να εκλείψουν εδαφικές αξιώσεις εναντίον της Ελλάδας.
Η «Μακεδονία» χρειάζεται καλές σχέσεις με την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω της επιδιωκόμενης ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Η χώρα διαχειρίζεται επίσης το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού εμπορίου της μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Ο Τσίπρας υπόκειται σε μεγάλη πίεση από τις ΗΠΑ να αποσύρει το ελληνικό βέτο για την εισδοχή της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Αυτό υπόσχεται να σταθεροποιήσει τα προβληματικά Βαλκάνια, γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Στόχος της συμμαχίας είναι να ανακόψει την επιρροή της Μόσχας στην περιοχή, η οποία είχε αναπτυχθεί ραγδαία με πρωθυπουργό τον Gruevski.
Για τον Τσίπρα θα ήταν μια αξιοσημείωτη επιτυχία  στην εξωτερική πολιτικής αν κατάφερε να επιλύσει την ανεπίλυτη σύγκρουση των 27 χρόνων.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας γνωρίζει ότι ο χρόνος τρέχει σε βάρος της χώρας του, εκτιμά η εφημερίδα.
Περίπου 140 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας.
Εάν η προσπάθεια επίλυσης αποτύχει, αυτό το όνομα θα υπερισχύσει αμετάκλητα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης