Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα χέρια των Ισπανών καταναλωτών το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας

Στα χέρια των Ισπανών καταναλωτών το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας
Η μείωση των δαπανών θα αποτελούσε μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ισπανία από την ανεξαρτησία της Καταλονίας
Μπορεί η προσπάθεια της Καταλονίας για ανεξαρτησία να αγχωνει σε οικονομικό επίπεδο την ισπανική κυβέρνηση ωστόσο το μυστικό της ανάπτυξης της χώρας φαίνεται ότι βρίσκεται στα χερια των ισπανών καταναλωτών.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg «οι καταναλωτές ήταν το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει».
Η οικονομική ανάκαμψη του έθνους ξεκίνησε το 2014, όταν η βελτίωση της αγοράς εργασίας και η επιβράδυνση του πληθωρισμού έδωσαν περισσότερα χρήματα στα νοικοκυριά για να δαπανήσουν, αυξάνοντας και τις απαιτήσεις. Η ισπανική οικονομία σημείωσε άνοδο, σημειώνοντας ρυθμό άνω του 3%.


Όμως υπάρχουν σήμερα ενδείξεις πως οι δαπάνες θα μπορούσαν να παγώσουν, γεγονός που θα αποτελούσε μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ισπανία από την προσπάθεια ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Και είναι γεγονός ότι η η υγιή αγοραστική δύναμη των Ισπανών είναι κάτι που ‘έχει πραγματική αξία καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη συνιστώσα του ΑΕΠ της χώρας. αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 50% της συνολικής παραγωγής.
Ο Angel Talavera, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics στο Λονδίνο υποστηρίζει πως «ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας θα επιβραδυνθεί καθώς μειώνεται ο ρυθμός ανεργίας, οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι και το ποσοστό αποταμίευσης για τις οικογένειες είναι κοντά στο ιστορικό χαμηλό».
Ωστόσο, ο Talavera προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει ακόμα στο 2,8% φέτος, καλύπτοντας την πιο συγκρατημένη εκτίμηση 2,4% από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο μειώθηκαν και η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Ενώ ο αριθμός είναι προκαταρκτικός, μια πλήρης έκθεση που θα γίνει τον Μάρτιο του 2018 θα πρέπει να παράσχει περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με την κατάσταση της ανάκαμψης.
Με τους μισθούς να παραμένουν σταθεροί, οι καταναλωτές εξοικονομούν λιγότερα χρήματα και βρίσκουν λιγότερους λόγους για να βγουν έξω και να πεθάνουν. Ο πληθωρισμός, ενώ εξακολουθεί να είναι υποτονικός, επέστρεψε επίσης από τα επίπεδα βράχου πριν από τρία χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία μπορεί να χρειαστεί επιπλέον καύσιμα από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές για να διατηρήσει το ρυθμό, αν και αυτό μπορεί να αποδειχθεί αόριστο, καταλήγει ο Talavera.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης