Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές πλησιάζουν επικίνδυνα κόκκινες γραμμές – Οι ΑΜΚ του 2019…με τιμές του 2015

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές πλησιάζουν επικίνδυνα κόκκινες γραμμές – Οι ΑΜΚ του 2019…με τιμές του 2015
Οι τράπεζες έχουν αξία η οποία όμως προσδιορίζεται με πολύ πιο αυστηρούς όρους σε σχέση με το παρελθόν και με μεγάλη πιθανολόγηση το 2019 να δούμε στις αυξήσεις κεφαλαίου... ξανά τις τιμές του 2015
Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι ακριβές;
Το ερώτημα αυτό τίθεται ενόψει των stress tests που πολλοί στην προσπάθεια τους να συσκοτίσουν και αποκρύψουν τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2019…ήδη αναφέρονται σε επιτυχημένα stress tests του Μαΐου του 2018.
Όσοι παρουσιάζουν τέτοιες θέσεις σκόπιμα αποκρύβουν αυτό που έρχεται το 2019, δηλαδή οι οριζόντιες αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες.
Όμως εάν αποτιμηθούν οι τράπεζες με τον εξής απλό κανόνα.
Τα κεφάλαια τους, συμπεριλαμβανομένης και της αναβαλλόμενης φορολογίας σε ποσοστό 100% και αφαιρώντας εφάπαξ την ζημία από το IFRs9 και το TAR δηλαδή την ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 28,9 δισεκ. tangible book κεφάλαια και 33,6 δισεκ. συνολικά κεφάλαια με cocos μετατρέψιμα ομόλογα και tier 2 ομολογιακά.
Αφαιρώντας 5 με 5,5 δισεκ. από τα κεφάλαια με όρους IFRs 9 και το TAR που επιδρά στα αποτελέσματα και χωρίς να προσμετράται καμία επίδραση από το stress tests προκύπτει ότι οι τράπεζες διαθέτουν 24 δισεκ. tangible book κεφάλαια.
Με την κεφαλαιοποίηση στα 10 δισεκ. εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο κλάδος με όρους P/BV αποτιμάται σε επίπεδα που απέχουν μόλις 30% σε όρους αποτίμησης από τις τράπεζες της Πορτογαλίας.
Άρα με όρους ελέγχων και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η extra επίδραση του stress tests ο τραπεζικός κλάδος πλησιάζει την υπερτιμημένη ζώνη και με ορισμένες άλλες παραδοχές π.χ. P/E είναι απλά πανάκριβες.
Υπάρχει και ένας άλλος λόγος που χρήζει ακόμη μεγαλύτερης προσοχής.
Οι τραπεζικές μετοχές αντικατοπτρίζουν κάποιες αξίες τις οποίες οι διοικήσεις των τραπεζών ομολογουμένως με μεγάλη προσπάθεια επιχειρούν να αναδείξουν.
Όμως όταν ο κλάδος έχει 100 δισεκ. προβληματικά δάνεια, 19,8 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογία επί 8 χρόνια συρρικνώνονται οι τράπεζες και επί 8 χρόνια μειώνεται η πιστωτική επέκταση τα δάνεια…η έννοια αξία είναι σχετική.
Επίσης εφόσον επιβεβαιωθεί το σχέδιο για αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών το 2019 ας υποθέσουμε ότι το βασικό σχέδιο για όλες τις τράπεζες είναι να τις πραγματοποιήσουν σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις τρέχουσες.
Ας υποθέσουμε ότι η Alpha bank θα φθάσει στα 3,5 ευρώ, η Εθνική στα 0,45-0,50 ευρώ, η Eurobank στα 1,40 ευρώ και η Πειραιώς στα 5 ή 5,5 ευρώ.
(Να σημειωθεί ότι οι τιμές αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 ήταν Εθνική 0,30 ευρώ, Πειραιώς 0,30 ευρώ ή 5 ευρώ, Eurobank 1 ευρώ και Alpha bank 2 ευρώ)
Οι τιμές των αυξήσεων θα έχουν κάποιο discount για να μπορέσουν να υλοποιηθούν και να είναι επιτυχείς με την συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων μόνο χωρίς καμία κρατική βοήθεια.  
Αυτό το discount σε ορισμένες περιπτώσεις θα δώσει τιμές αυξήσεων κεφαλαίου του….2015.
Δηλαδή το 2019…ορισμένες τράπεζες θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου με τιμές του 2015.
Μόνο αυτή η παράμετρος μπορεί να αποτελέσει καλό προσδιοριστικό παράγοντα για την πραγματική αξία των τραπεζικών μετοχών της τρέχουσας περιόδου.
Δηλαδή το 2019 θα δούμε τις τιμές του 2015.

Τελικά υπάρχει αξία;

Οι τράπεζες έχουν αξία η οποία όμως προσδιορίζεται με πολύ πιο αυστηρούς όρους σε σχέση με το παρελθόν και με μεγάλη πιθανολόγηση το 2019 να δούμε στις αυξήσεις κεφαλαίου... ξανά τις τιμές του 2015 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης