Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην Αθήνα Μοσκοβισί και Κοστέλλο για το χρέος και τα πλεονάσματα... στις διεθνείς αγορές το ελληνικό δημόσιο με 7ετές

Στην Αθήνα Μοσκοβισί και Κοστέλλο για το χρέος και τα πλεονάσματα... στις διεθνείς αγορές το ελληνικό δημόσιο με 7ετές
Η άφιξη των δύο αξιωματούχων την δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς συμπίπτει με την νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές
Την γαλλική πρόταση για το χρέος που συνδέει το μέγεθος της ελάφρυνσης με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις ελληνικές προτάσεις με τα μέτρα που θα διασφαλίζουν τους στόχους για πλεονάσματα 3,5% ως το 2022, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει η κυβέρνηση με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ντέκλαν Κοστέλο οι οποίοι έρχονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.
Η άφιξη των δύο αξιωματούχων την δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς συμπίπτει με την νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές που θα πραγματοποιήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πιθανότατα αύριο Τρίτη 6 Φεβουαρίου.
Οι θεσμοί έρχονται για να υποστηρίξουν τα ελληνικά σχέδια και να δώσουν ένα σήμα ότι η Ελλάδα εξέρχεται καλά από τα Μνημόνια εξού και οι συζητήσεις για την «επόμενη μέρα» οι οποίες ανεβάζουν σταδιακά «στροφές».
Σε ότι αφορά το χρέος η συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017 για τα μέτρα ελάφρυνσης προβλέπει ότι η επιμήκυνση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων θα είναι από 0 έως και 15 έτη. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επέκταση των λήξεων θα κινηθεί από 10 έως και 15 έτη εάν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι χαμηλότερος των προβλέψεων.
Ωστόσο το «πέναλτι» σε αυτή την περίπτωση είναι ότι θα αυστηροποιούνται οι κανόνες επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας με αυξημένες δεσμεύσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Επειδή, όμως, η επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων δεν λύνει από μόνη της το πρόβλημα απαιτούνται ταυτόχρονα και χαμηλότερα επιτόκια και όχι μόνο σταθερά σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης.
Οι σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές μετά τον Αύγουστο του 2018 και το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, όπως έχει ήδη προαναγγείλει  ο Ντέκλαν Κοστέλο προϊδεάζοντας για κάτι ισχυρότερο από αυτό που περιγράφει ην κυβέρνηση, είναι επίσης ένα θέμα το οποίο θα συζητήσει η ελληνική πλευρά στη συνάντηση που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με το στέλεχος της Κομισιόν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα θα βάλει πάνω στο τραπέζι την πρόταση για χαμηλότερα πλεονάσματα ελπίζοντας ότι οι δανειστές θα τείνουν ευήκοα ώτα.
Τα χαμηλότερα πλεονάσματα θα εξαρτηθούν και από τις ελληνικές προτάσεις με τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες σε κάθε περίπτωση οι δανειστές θα έχουν τον τελευταίο λόγο.


Πηγές με άριστη γνώση των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται τονίζουν ότι μεταξύ των δεσμεύσεων που θα κληθεί κατ΄ απαίτηση των πιστωτών να αναλάβει η Αθήνα θα είναι:

1.  Να μην καταργηθεί κανένα μνημονιακό μέτρο από αυτά που έχουν ψηφιστεί.

2. Να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που για διάφορους λόγους δεν υλοποιήθηκαν με τα τρία προηγούμενα Μνημόνια.

3. Να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο ( κινητικότητα, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων)

4. Να τρέξουν με μεγαλύτερη ένταση οι ιδιωτικοποιήσεις.

 Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης