Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κραχ στη Wall στο -3,9% ο Dow Jones πτώση έως 1.500 μον. και στο -3,4% ο S&P 500 - Μεγάλες απώλειες στην Ευρώπη

Κραχ στη Wall στο -3,9% ο Dow Jones πτώση έως 1.500 μον. και στο -3,4% ο S&P 500 - Μεγάλες απώλειες στην Ευρώπη
Πτώση 1.500 μονάδων ενδοσυνεδριακά για τον Dow Jones
(upd 1) Σε... ρυθμούς κραχ βρίσκεται η Wall Street, με τον δείκτη Dow Jones να έχει συνολική πτώση σε δύο συνεδριάσεις (Παρασκευή 2/2 και Δευτέρα 5/2) άνω του 5% και σαφώς να έχει εισέλθει σε αρνητικό επίπεδο από την αρχή του 2018.
Σε ανάλογη πορεία κινείται και ο ευρύτερος βιομηχανικός δείκτης S&P 500, με τις δικές του σωρευμένες απώλειες και αυτός κοντά στο 5%.
Την ίδια ώρα ο δείκτης μεταβλητότητας VIX βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Νοεμβρίου 2016, την ημέρα εκλογής του Donald Trump, έχοντας σπάσει και το ψυχολογικό φράγμα των 22 μονάδων.
Οι αναλυτές μοιάζουν παγωμένοι με τις εξελίξεις, καθώς δεν υπάρχει κάποιος «καταλύτης» σε μακροοικονομικό ή εταιρικό επίπεδο που να δικαιολογεί την ελεύθερη πτώση των δεικτών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπό ισχυρές πιέσεις βρέθηκαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως αυτές Λονδίνου και Παρισιού, με τον γερμανικό DAX 30, αν και κινήθηκε πτωτικά, να αποδεικνύεται περισσότερο «ψύχραιμος».

Μεταβλητότητα και τελική επικράτηση των πιέσεων

Η Wall Street άνοιξε με ισχυρές απώλειες, με τον Dow Jones να σημειώνει «βουτιά» 314 μονάδων ή 1,2%, ωστόσο αργότερα περιόρισε τις απώλειές του, ενώ ο Nasdaq και ο S&P 500 γύρισαν σε θετικό έδαφος.
Ωστόσο, αργότερα οι μετοχές ξαναβρέθηκαν υπό πίεση, με τον Dow Jones να σημειώνει - περί τις 22:48 - «βουτιά» 3,9%, στις 24.510 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 3,44% και κινείται στις 2.667 μονάδες, υποχωρώντας κατά 5% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 2,9% χαμηλότερα, στις 7.024 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά ο Dow Jones έφθασε να υποχωρεί κατά 1.500 μονάδες!!!
Παράλληλα ο S&P 500 βρίσκεται σε αρνητικό πρόσημο για το 2018, ένα έτος για το οποίο ξεκίνησε με τις καλύτερες των διαθέσεων.
Οι τρεις μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ κατέγραψαν τις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις των δύο τελευταίων ετών την Παρασκευή (02/02) μετά από το απότομο sell-off.
Ο Dow Jones και ο S&P 500 σημείωσαν απώλειες 4,1% και 3,9% αντίστοιχα στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας, ενώ ο Nasdaq έχασε το 3,53% της αξίας του.
Ο Dow «βούλιαξε» κατά 665,75 μονάδες την Παρασκευή - ή 2,5% - καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2016.
Ο S&P 500 είχε τη χειρότερη ημερήσια απόδοση από τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ ο Nasdaq σημείωσε τη χειρότερη ημέρα από τον Αύγουστο του 2017.
Οι αμερικανικές μετοχές ξεκίνησαν το 2018 με πολύ καλές επιδόσεις, με τους Dow Jones και S&P 500 να σημειώνουν τον Ιανουάριο τα ισχυρότερα μηνιαία τους κέρδη από τον Μάρτιο του 2016, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία του άνοδο από τον Οκτώβριο του 2015.
Και οι τρεις δείκτες ανήλθαν επίσης σε νέα ιστορικά υψηλά τον περασμένο μήνα.
Οι αμερικανικές μετοχές είχαν επωφεληθεί από τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ, αλλά και από την ισχυρή αύξηση των εταιρικών κερδών στο ξεκίνημα του έτους.
Ωστόσο, οι αυξανόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και οι συνεπακόλουθες προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) έχουν ασκήσει πιέσεις στην αγορά ομολόγων και ακολούθως στις μετοχές.
Πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές άσκησε την περασμένη εβδομάδα και το sell-off στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, καθώς η αυξανόμενη αισιοδοξία σχετικά με την ισχύ της παγκόσμιας οικονομίας έχει πυροδοτήσει προσδοκίες περί σχηματισμού πληθωριστικών πιέσεων.
Η απόδοση του 10ετούς ομόλογου των ΗΠΑ ξεπέρασε το 2,88% την Παρασκευή, ένα επίπεδο που τελευταία φορά σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2014, ωστόσο σήμερα έχει σταθεροποιηθεί στο 2,83%.
Η πτώση στη Wall Street θα συνεχιστεί καθώς οι επενδυτές προσαρμόζονται στην σύσφιξη της πολιτικής από τη Federal Reserve, η οποία έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, τονίζει στο Bloomberg ο στρατηγικός αναλυτής της AMP Capital, Shane Oliver.
Εξηγεί ωστόσο ότι η πτώση θα αποτελέσει μια διόρθωση της τάξης του 10% ή και περισσότερο, αλλά όχι μια bear market.
Και αυτό γιατί εκτιμά ότι η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων δεν είναι ραγδαία και η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας όχι άμεση, την ώρα που η κερδοφορία εξακολουθεί να αυξάνεται.
Οι επενδυτές διερωτώνται αν η Federal Reserve θα διατηρήσει τον σταδιακό ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης ή εάν θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ότι αναμένουν οι αναλυτές τα επόμενα χρόνια.

Αρνητικό το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με βαριές απώλειες έκλεισαν σήμερα (05/02/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω του sell-off στις παγκόσμιες αγορές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με «βουτιά» 1,6%, στις 382 μονάδες, με όλους τους κλάδους να τερματίζουν σε αρνητικό έδαφος.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 διολίσθησε κατά 1,46%, στις 7.334,98 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,76% και έκλεισε στις 12.687,49 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι «βούλιαξε» κατά 1,48%, στις 5.285,83 μονάδες.
Στο ταμπλό, πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των τραπεζών, με τις Societe Generale και BNP Paribas στο Παρίσι να υποχωρούν κατά 1,3% και 0,9% αντίστοιχα, ενώ στη Φρανκφούρτη οι μετοχές των Deutsche Bank και Commerzbank κατέγραψαν απώλειες 1,5% και 1,3% αντίστοιχα.
Πιέσεις δέχτηκαν και τα χρηματιστήρια στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να υποχωρεί κατά 1,6%, στις 22.821,63 μονάδες, και τον ΙΒΕΧ 35 να σημειώνει απώλειες 1,44% και να κλείνει στις 10.064,50 μονάδες.










Bank of America: Γεγονός... - Ενεργοποιήθηκε το σήμα πώλησης στη Wall Street!

Την περασμένη Παρασκευή (26/1), όταν ο S&P 500 κατέρριψε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό, την τελευταία ώρα συναλλαγών κατέρρευσε ανεξήγητα.
Τότε, σύμφωνα με την Bank of America, δόθηκε το "Μεγαλύτερο Σήμα Πώλησης την τελευταία 5ετία".
Ο επικεφαλής επενδύσεων της Bank of America, Michael Hartnett, επιβεβαιώνει μάλιστα στο τελευταίο του δελτίο ότι ο δείκτης που καταρτίζει η αμερικανική τράπεζα για το συναίσθημα της αγοράς έδωσε επισήμως ένα σήμα "sell" στις 30 Ιανουαρίου.
Επίσης, τόνισαν ότι το 98% των παγκόσμιων αγορών μετοχών διαπραγματεύονται σήμερα πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των 50 και 200 ημερών, αν και προειδοποίησαν ότι μια διόρθωση είναι πλέον όλο και πιο πιθανή.
Ο δείκτης «Bull & Bear» της BAML στέλνει τώρα προειδοποιητικά σήματα υπερθέρμανσης, διαπραγματευόμενος στις 7,9 μονάδες, οριακά κάτω από τις 8 μονάδες - επίπεδο στο οποίο η BAML συνιστά στους επενδυτές να πουλήσουν.
Είναι το υψηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Μάρτιο του 2013.
Οι αναλυτές προειδοποίησαν επίσης ότι μια αναστροφή της πρόσφατης αποδυνάμωσης του δολαρίου θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μια απότομη διόρθωση.











«Στο κόκκινο» η Ασία


Μεγάλη πτώση κατέγραψαν σήμερα και οι αγορές της Ασίας, μετά τις απώλειες Παρασκευή (2/2) σε Ευρώπη και Wall Street, στον απόηχο των υποτονικών εταιρικών αποτελεσμάτων και της ανόδου στους μισθούς στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξάνονται και οποιαδήποτε επιτάχυνση σημειωθεί στον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες στο να συσφίξουν τη νομισματική πολιτική τους ταχύτερα απ' ότι αναμενόταν.
Ειδικότερα, στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,53% στις 22.686 μονάδες, υποχωρώντας για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του νέου έτους κάτω από τις 23.000 μονάδες, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί κατά -0,26% έναντι του γεν Ιαπωνίας, στα 109,87 γεν.
Παράλληλα, στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά -1,56% κλείνοντας στις 6.026,20 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα κατέγραψε απώλειες της τάξες του -1,33% στις 2.491,75 μονάδες.
Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η σημαντική πτώση που καταγράφει το πετρέλαιο, διευρύνοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, με το Brent να υποχωρεί κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα.
Το Brent υποχωρεί κατά -0,87% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 67,98 δολ. ανά βαρέλι, με την πτώση του κατά την προηγούμενη εβδομάδα να ανέρχεται στο -2,75%.
Παράλληλα, το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,76% στα 64,95 δολ. ανά βαρέλι, υποχωρώντας συνολικά κατά -1% για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2018.
Το ευρύ sell off που σημειώθηκε στην αγορά, καθώς και η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου, άσκησαν πιέσεις στον μαύρο χρυσό, μετά και τα στοιχεία για τους μισθούς στις ΗΠΑ, όπου και σημειώθηκε άνοδος με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώμισι ετών, ενισχύοντας τις προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού.
Επιπλέον, η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ βοήθησε επίσης στην πτώση των τιμών στο πετρέλαιο, υποβαθμίζοντας τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να εξισορροπήσει την ενεργειακή αγορά.
Στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiwan Weighted διέκοψε το ανοδικό σερί του, κλείνοντας στο -1,62% και τις 10.946,25 μονάδες, ενώ με απώλειες έκλεισε και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, και συγκεκριμένα στο -1,14% και τις 32.229 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,73% μετά τα θετικά στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα της Κίνας τον Ιανουάριο του 2018, με τον δείκτη να σκαρφαλώνει μάλιστα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών.




Πρώτη ενημέρωση:  10:32, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης