Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Πιο κοντά στον Μεγάλο Συνασπιμό - Συμφωνία για ευρωπαϊκά θέματα, τράπεζες και hedge funds

Γερμανία: Πιο κοντά στον Μεγάλο Συνασπιμό - Συμφωνία για ευρωπαϊκά θέματα, τράπεζες και hedge funds
Ο επικεφαλής του SPD, Martin Schulz, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών για τα ευρωπαϊκά θέματα
(upd) Μετά τη συμφωνία περί ευρωπαϊκών θεμάτων μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Angela Merkel και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Martin Schulz, αρχίζουν και «βγαίνουν» στη δημοσιότητα ορισμένα από τα επί μέρους θέματα τα οποία φαίνεται ότι οι δύο πλευρές έχουν βρει κοινό τόπο.
Βάσει των διαρροών στο «Έγγραφο Συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού», η νέα γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον χρηματοοικονομικό της τομέα, με δεδομένη την απειλή του Brexit.
Μάλιστα ένα από τα μέτρα που φέρεται ότι έχουν συμφωνηθεί είναι να δοθεί στις τράπεζες η δυνατότητα να προσλαμβάνουν ή να απολύουν κορυφαία στελέχη.
Παράλληλα αναζητούνται τρόποι να βρεθούν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα εξετάζεται η σχέση μεταξύ hedge funds και «σκιώδους» τραπεζικού συστήματος, με άμεσο στόχο να μην υπάρξει απειλεί για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.
Νωρίτερα, την επίτευξη συμφωνίας για τα ευρωπαϊκά θέματα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του SPD, Martin Schulz, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τον Μεγάλο Συνασπισμό.
Όπως τόνισε η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των τριών κομμάτων για τα ευρωπαϊκά θέματα περιλαμβάνει την αύξηση των επενδύσεων στην ευρωζώνη και το τέλος της λιτότητας.
Παράλληλα, είπε ότι θέλει δικαιότερη φορολόγηση για εταιρείες όπως η Google, η Apple, η Facebook και η Amazon στην ΕΕ.
Tα θέματα που εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά αφορούν αιτήματα των Σοσιαλδημοκρατών προπαντός στον τομέα της αγοράς εργασίας και των ασφαλιστικών ταμείων. Σε συμβιβαστική λύση κατέληξαν το μεσημέρι της Κυριακής οι διαπραγματευτές σε ό,τι αφορά το επιδιωκόμενο φρένο στην αύξηση των ενοικίων.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν να διατεθούν τα επόμενα τρία χρόνια συνολικά 4 δισ. ευρώ για τη δημιουργία νέων χώρων στέγασης.
«Θα τα καταφέρουμε» δήλωσε νωρίτερα η Andrea Nahles του SPD κατά την άφιξη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ενώ ένας άλλος διαπραγματευτής του κόμματος, Karl Lauterbach, δήλωσε ότι οι πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας σήμερα (5/2/2018) είναι 50-50.
Ωστόσο, η Rheinische Post επικαλούμενη ένα εσωτερικό έγγραφο του SPD ανέφερε ότι η Angela Merkel, o Horst Seehofer και o Martin Schulz θέλουν να παρουσιάσουν την τελική συμφωνία για τον Μεγάλο Συνασπισμό την Τρίτη (6/2/2018).
Ο Alexander Dobrindt από το CSU δήλωσε, όμως, ότι «τα εμπόδια είναι ακόμα μεγάλα».
«Αν αναλογισθεί κανείς τα κλίμα που επικράτησε χτες (4/2/2018) και έπειτα από όσα διαπραγματευτήκαμε, εάν το θέλουν όλοι είναι δυνατή η συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό σήμερα (5/2/2018)», δήλωσε o Armin Laschet, αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, μιλώντας στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.
«Ακόμα και σε δύσκολες στιγμές οι διαπραγματεύσεις απέδειξαν ότι υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Παράδειγμα καλού συμβιβασμού αποτελεί η συμφωνία για το θέμα “Κατοικία και Ενοίκια” και σαν αυτό υπάρχουν αρκετά.
Κατά βάσιν επαρκεί για τον συνασπισμό η ήδη επιτευχθείσα πρόοδος, είναι όμως ακόμα αναγκαίο να συζητήσουμε για τα θέματα της υγείας και τα εργασιακά», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης