Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αυξάνονται οι δημοσιονομικές προκλήσεις στην ΕΕ λόγω της γήρανσης του πληθυσμού

Moody's: Αυξάνονται οι δημοσιονομικές προκλήσεις στην ΕΕ λόγω της γήρανσης του πληθυσμού
Moody's: Αυξάνονται οι δημοσιονομικές προκλήσεις στην ΕΕ λόγω της γήρανσης του πληθυσμού
Την εκτίμηση ότι αυξάνονται οι προκλήσεις των κυβερνήσεων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), λόγω της γήρανσης του πληθυσμού το αργότερο μέχρι το 2030, με αποτέλεσμα να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ικανότητα (των κυβερνήσεων) να ελέγχουν τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές όσον αφορά τη δημοσιονομική τους πολιτική αλλά και την πιστοληπτική τους ικανότητα αναφέρει σε report του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's.
Όπως αναφέρει η Moody's στην έκθεση "Sovereigns Europe: Healthcare more than pensions will be key fiscal challenge from population ageing", ενώ η γήρανση του πληθυσμού είναι μια κοινή τάση σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρώπη είναι η περιοχή όπου η κατάσταση είναι πιο έντονη και ο δημοσιονομικός αντίκτυπος είναι πιο σημαντικός.
Οι πιέσεις στις δαπάνες που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού θα ενταθούν σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες, με την υγειονομική περίθαλψη να αποτελεί μεγαλύτερη δημοσιονομική πρόκληση από το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Παρόλο που οι συντάξεις θα παραμείνουν η μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, περίπου το ήμισυ των μελών του μπλοκ θα δει το συνταξιοδοτικό κόστος ως ποσοστό του ΑΠΕ να μειώνεται τις προσεχείς δεκαετίες, καθώς οι μεταρρυθμίσεις βελτιώνουν τη μακροπρόθεσμη βιωσημότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΚ).
Αντίθετα, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές προκλήσεις λόγω των αυξανόμενων δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη, γεγονός που θα αντικατοπτριστεί στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής του ικανότητας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚ, η Πορτογαλία (Ba1, θετικό outlook), η Μάλτα (A3, σταθερό outlook), η Σλοβακία (A2, θετικό outlook) και η Κροατία (Ba2, σταθερό outlook) θα δουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις για την υγειονομική περίθαλψη.
Το πόσο καλά οι κυβερνήσεις θα προσαρμόζουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στους γηράσκοντες πληθυσμούς τους θα γίνεται όλο και περισσότερο μια σημαντική πτυχή της  των πιστωτικών τους προφίλ αναφέρει η Moody's.
Ο αντίκτυπος στις αξιολογήσεις των χωρών θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τα κράτη εκείνα που συνδυάζουν δημογραφικά προβλήματα με ήδη υψηλά επίπεδα δαπανών και δημόσιου χρέους τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.
Οι μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη ξεκινήσει σε αρκετές χώρες της ΕΕ, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, προκειμένου να μειωθεί το συγκεκριμένο κόστος ή να αλλάξει η συμπεριφορά των πολιτών.
Ωστόσο σύμφωνα με την Moody's, απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, λόγω των πιέσεων που δημιουργούνται από τη γήρανση του πληθυσμού και λόγω των δημοσιονομικών επιπτώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης