Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «CCC» για τη ΔΕΗ, αρνητικό το outlook

tags :
Standard and Poor's: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «CCC» για τη ΔΕΗ, αρνητικό το outlook
Standard and Poor's: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «CCC» για τη ΔΕΗ, αρνητικό το outlook
O αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «CCC» για τη ΔΕΗ, αρνητικό το outlook.
Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του μη εξασφαλισμένου κοινοπρακτικού δανείου της ΔΕΗ με τις ελληνικές τράπεζες ύψους 1,3 δισ. ευρώ, και του μη εξασφαλισμένου ομολόγου ύψους 500 εκατ. που έχει εκδώσει η PPC Finance Ltd και εγγυάται η ΔΕΗ.
Η αξιολόγηση της S&P ακολουθεί την ανακοίνωση της ΔΕΗ στις 31/1/2018 στην οποία ανακοίνωσε τον τερματισμό της πρότασης εξαγοράς μέχρι ποσού 150 εκατ. ευρώ των Ομολογιών 500 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 5,5% Λήξεως 2019.
Όπως ανέφερε η ΔΕΗ «λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της αγοράς και την ανοδική πορεία της τιμής των Ομολογιών και προκειμένου να διασφαλισθεί η επιτυχημένη έκβαση της εξαγοράς ομολογιών, η Εταιρεία τερματίζει την Πρόταση Εξαγοράς και σκοπεύει να εξασκήσει το δικαίωμά της να προβεί σε προαιρετική εξόφληση Ομολογιών συνολικού ύψους 150.000.000 ευρώ στην τιμή 101,375%».
H ΔΕΗ υπογράμμισε ακόμη ότι ο τερματισμός της Πρότασης γίνεται χωρίς προϋποθέσεις και έχει άμεση εφαρμογή.
Η S&P εκτιμά ότι η εξόφληση των Ομολογιών από τη ΔΕΗ θα λάβει χώρα στις δύο τελευταίες εβδομάδες του Φεβρουαρίου του 2018.
Παρόλο που ο αντίκτυπος της παραπάνω κίνησης της ΔΕΗ, στο απόλυτο επίπεδο χρέους της θα είναι αμελητέος - το μη προσαρμοσμένο χρέος  της ΔΕΗ ήταν 4,3 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 -, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης  εκτιμά πως η ΔΕΗ προχωρά σε πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους δανεισμού της, μέσω των ομολόγων της.
Να σημειωθεί ότι το 2010 ωριμάζουν ομόλογα της ΔΕΗ συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ.
Σε αυτά περιλαμβάνονται το μη εξασφαλισμένο κοινοπρακτικό δάνειο με τις ελληνικές τράπεζες ύψους 1,3 δισ. ευρώ και του μη εξασφαλισμένου ομολόγου ύψους 500 εκατ. που έχει εκδώσει η PPC Finance Ltd και εγγυάται η ΔΕΗ, που ωριμάζουν τον Απρίλιο του 2019.
Παράλληλα η S&P εκτιμά οι ταμειακές ροές της ΔΕΗ για α' εξάμηνο του 2018 καλύπτονται, χάρη στην πρόσφατη επιστροφή κεφαλαίων ύψους 360 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο.
Η ρευστότητα της ΔΕΗ θα μπορούσε πάλι να βρεθεί υπό πίεση κατά το β'εξάμηνο του 2018 εάν δεν είναι σε θέση να "ρολάρει" τις ωριμάνσεις των ομολόγων της που λήγουν το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Επίσης η S&P "βλέπει" ορισμένους κινδύνους που προκύπτουν για τη ΔΕΗ από την πλήρη εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής
κανονισμού ανταγωνισμού για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, που περιλαμβάνουν την απότομη συρρίκνωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά σε περίπου 50% μέχρι το 2020 και την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της
Ωστόσο η S&P εκτιμά πως τα κεφάλαια που θα αντλήσει η ΔΕΗ από την πώληση των λιγνιτικών της μονάδων θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των ομολόγων της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης