Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα για την Εθνική Ασφαλιστική από τα φούμαρα της Calamos;

Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα για την Εθνική Ασφαλιστική από τα φούμαρα της Calamos;
Τα φούμαρα Calamos, οι αόριστες ανακοινώσεις και η στάση της ΤτΕ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Οι ημέρες περνούν και η έγκριση για τη μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος δεν έχει δοθεί.
Η πλευρά της EXIN με την ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή ισχυρίζεται ότι δεν έχει ζητήσει καμία παράταση από την τράπεζα της Ελλάδος. Δεν διευκρινίζει όμως επί ποίου ζητήματος τίθεται θέμα παράτασης καθώς έτσι κι αλλιώς ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής υποτίθεται ότι είναι η 31η Μαρτίου 2018.
Διαβάζοντας προσεκτικά την ανακοίνωση του EXIN Group διαπιστώνει ότι η εταιρία «εναρμονισμένη με τα χρονοδιαγράμματα» (ποια είναι αυτά καθώς ουδείς επίσημα τα γνωρίζει) υπέβαλε επιπλέον στοιχεία την 31η Ιανουαρίου επί των στοιχείων που είχε υποβάλλει τη 10η Ιανουαρίου σε φάκελο ο οποίος περιείχε την «προτεινόμενη» οργανωτική και επενδυτική διάρθρωση, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τα αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη των κεφαλαίων.
Με βάση τα όσα αναφέρει η EXIN τίθεται το μείζον ερώτημα τι νόημα είχε να υποβάλλει στοιχεία για την προτεινόμενη οργανωτική διάρθρωση όταν υποτίθεται ότι αυτό είχε λυθεί το περασμένο καλοκαίρι όταν έγινε η πρόταση του ομίλου EXIN από κοινού με την Calamos Investments;
Βεβαίως η Exin έχει αναφέρει ότι «η Calamos Asset Management παραμένει ένας πολύτιμος εταίρος της Exin και μέτοχος μειοψηφίας στη συμφωνία». Δηλαδή σε απλά ελληνικά δεν είναι ο ισχυρός επενδυτής όπως αρχικά εμφανίστηκε.
Από την άλλη πλευρά από την Τράπεζα της Ελλάδος δεν υπάρχει καμία ουσιαστική και επίσημη ενημέρωση για το ακριβώς συμβαίνει. Και παρά τις παραπάνω ανακοινώσεις της Exin οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προτιμητέα αγοράστρια της Εθνικής Ασφαλιστικής ζήτησε νέα προθεσμία έως την 21η Φεβρουαρίου.  Στη νέα προθεσμία Pimco και Berkshire Hathaway που υπήρχαν στα στοιχεία που υποβλήθηκαν την 10η Ιανουαρίου ως υποψήφιοι επενδυτές εξαφανίστηκαν και πλέον εμφανίστηκαν νέοι υποψήφιοι επενδυτές μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την οποία όμως δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες.
Υπό αυτές τις συνθήκες καθίσταται προφανές ότι ο περίφημος John Calamos έχει δώσει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, κοινώς έχει πουλήσει για μια ακόμα φορά στην Ελλάδα φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Και ουδείς έχει από πλευράς εποπτικών αρχών ασχοληθεί με την περίπτωσή του που δεν αφορά μόνο την Εθνική Ασφαλιστική αλλά και προγενέστερες υποθέσεις όπως η NBG Asset Management.  
Και φυσικά είναι απορίας άξιον γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν δίνουν  στοιχεία για το ακριβώς συμβαίνει με τη συγκεκριμένη υπόθεση όταν η Εθνική Τράπεζα είναι εισηγμένη εταιρία και η συμπεριφορά της στο χρηματιστηριακό ταμπλό επηρεάζεται από ανακριβείς και μη πληροφορίες που διαχέονται.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης