Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nouriel Roubini: Η επενδυτική ευφορία επί προεδρίας Trump, έφτασε στο τέλος της

tags :
Nouriel Roubini: Η επενδυτική ευφορία επί προεδρίας Trump, έφτασε στο τέλος της
Απαισιόδοξος για το μέλλον των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών ο οικονομολόγος κ. Nouriel Roubini
Η επενδυτική ευφορία («honeymoon», μήνας του μέλιτος) επί προεδρίας Donald Trump έφτασε στο τέλος της, σχολιάζει σε άρθρο του στο ProjectSyndicate ο γνωστός οικονομολόγος κ. Nouriel Roubini -ο οποίος έγινε πασίγνωστος όταν προέβλεψε -με επιτυχία- την άνευ προηγουμένου κρίση του 2008-, με αφορμή και το σημερινό (5 Φεβρουαρίου 2018) sell-off στη Wall Street.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, όταν ο Ρεπουμπλικάνος εξελέγη Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, οι χρηματιστηριακές αγορές ενισχύθηκαν εντυπωσιακά.
Οι επενδυτές ήταν αρχικά απαισιόδοξοι σχετικά με τις υποσχέσεις του D.Trump για τα δημοσιονομικά κίνητρα, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την υγειονομική περίθαλψη και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ωστόσο, στην πραγματικότητα τα «Trumponomics» εκτόξευσαν τις τιμές των μετοχών.
Δεν αποτελεί περίεργο γεγονός ότι οι εταιρείες και οι επενδυτές ήταν ευτυχείς, σημειώνει, υπογραμμίζοντας πως τα οφέλη από τις προτεινόμενες φορολογικές περικοπές του D.Trump αφορούσαν το πλουσιότερο 1% των πολιτών.
«Οι προσδοκίες για χαμηλότερους φόρους και απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομία των Η.Π.Α. και την απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς, βραχυπρόθεσμα.
Ωστόσο, οι ασυνεπείς, ακανόνιστες και καταστρεπτικές πολιτικές του προέδρου Donald Trump θα επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα την εγχώρια και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, μακροπρόθεσμα.
Ο μήνας του μέλιτος μεταξύ Trump και αγορών, έφτασε στο τέλος του»…
Εκτός από το κόστος -περί τις 400.000 θέσεις εργασίας βραχυπρόθεσμα- που μπορεί να δημιουργήσει στην εγχώρια οικονομία ένα ενισχυμένο δολάριο, ο οικονομολόγος υπογραμμίζει πως το πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων του D.Trump έχει υπερεκτιμηθεί από τους επενδυτές.
«Οι Ρεπουμπλικανοί σπάνια αντιστέκονται στον πειρασμό να μειώσουν τους φόρους, ακόμη και όταν δεν έχουν κανένα τρόπο να αντισταθμίσουν τα χαμένα έσοδα και να μειώσουν τις δαπάνες.
Εάν αυτό συμβεί ξανά υπό τον Trump, τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα επιτόκια και το δολάριο και θα βλάψουν, μακροπρόθεσμα, την οικονομία»
Ένας δεύτερος λόγος για τους επενδυτές, να περιορίσουν τον ενθουσιασμό τους, αποτελεί το «φάντασμα» του πληθωρισμού.
Με την οικονομία των ΗΠΑ ήδη κοντά στην πλήρη απασχόληση, τα δημοσιονομικά κίνητρα του D.Trump θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό περισσότερο από ό,τι την ανάπτυξη.
Ο πληθωρισμός θα αναγκάσει την Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια ταχύτερα, γεγονός που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τα μακροπρόθεσμα επιτόκια και την αξία του δολαρίου.
Τρίτον, αυτός ο ανεπιθύμητος συνδυασμός πολιτικών της υπερβολικά χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής και της αυστηρής νομισματικής πολιτικής θα πλήξει τα εισοδήματα των εργαζομένων και τις προοπτικές απασχόλησης.
Η ήδη προστατευτική διοίκηση του D.Trump θα πρέπει στη συνέχεια να επιδιώξει πρόσθετα προστατευτικά μέτρα για να διατηρήσει την υποστήριξη αυτών των εργαζομένων, παρεμποδίζοντας έτσι περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη και μειώνοντας τα εταιρικά κέρδη.
Τέταρτον, οι ενέργειες του Ρεπουμπλικάνου υποδηλώνουν ότι ο οικονομικός παρεμβατισμός της διοίκησής του θα υπερβεί τον παραδοσιακό προστατευτισμό.
Ο D.Trump έχει ήδη δείξει την προθυμία του να θέσει στο στόχατσρο τις ξένες επιχειρήσεις με την απειλή εισαγωγής δασμών.
Πέμπτον, αμφισβητεί τις συμμαχίες των Η.Π.Α., αντιμετωπίζοντας θετικά αντιπάλους των Η.Π.Α. όπως η Ρωσία, ενώ ανταγωνίζεται σημαντικές παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα, καταλήγει ο κ. Roubini.

Διαβάστε: Roubini: Το bitcoin είναι η μεγαλύτερη φούσκα στην ανθρώπινη ιστορία - Επιτέλους καταρρέει

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης