Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντιπερισπασμό στο Σκοπιανό με «βόμβα Novartis» επιχειρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Αντιπερισπασμό στο Σκοπιανό με «βόμβα Novartis» επιχειρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Με μία βιαστική και αμφίβολη από την άποψη της τυπικής νομιμότητας διαδικασία η κυβέρνηση έφερε στην επικαιρότητα με τον πλέον επίσημο τρόπο το σκάνδαλο της Novartis
Ενώ ακόμη είναι έντονος ο απόηχος του μεγάλου συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, το οποίο τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης εξέλαβαν ως την πρώτη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση, το Μέγαρο Μαξίμου ρίχει στην επικαιρότητα την «βόμβα Novartis», ανοίγοντας ολοκληρωτικό πόλεμο με τη ΝΔ και αυτό που αποκαλεί «παλαιό πολιτικό σύστημα».
Αν και το κυβερνητικό επιτελείο λέει ότι πρόκειται για χρονική σύμπτωση, είναι προφανές ότι το σκάνδαλο Novartis το οποίο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, εμπλέκει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς, λειτουργεί σαν αντιπερισπασμός για το Σκοπιανό, το οποίο όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, που βλέπει εξ αιτίας των χειρισμών της την απήχησή της να κατρακυλά.
Με μία βιαστική και αμφίβολη από την άποψη της τυπικής νομιμότητας διαδικασία η κυβέρνηση έφερε στην επικαιρότητα με τον πλέον επίσημο τρόπο το σκάνδαλο της Novartis.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετέβει χθες το μεσημέρι στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να ενημερωθεί προκαλώντας αμέσως την διαμαρτυρία για παρέμβαση στην δικαιοσύνη του Άδωνη Γεωργιάδη και του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ, Νίκου Παπαγιωτόπουλου. Το βράδυ οι δύο αρμόδιοι υπουργοί Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχαν σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Ανακοίνωσαν δε ότι αφού τους εστάλει η δικογραφία, με εντολή του πρωθυπουργού θα διαβιβαστεί σήμερα στην Βουλή.
Οι δύο υπουργοί στις δηλώσεις τους έκαναν λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης –μεγαλύτερο από της Ζίμενς-, ενώ ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι τα αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί και ας μην βιάζονται να κάνουν δηλώσεις οι εμπλεκόμενοι.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην περίοδο 2006-2015 και εμπλέκει τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και τον υπηρεσιακό Παναγιώτη Πικραμένο και τους πρώην υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Γιάννη Στουρνάρα –σύμφωνα με πληροφορίες μέσω της συζύγου του που διοργάνωνε συνέδρια-, Ευάγγελο Βενιζέλο, Μάριο Σαλμά.
Άμεση ήταν η αντίδραση των θιγομένων. Με ανακοινώσεις τους, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιάννης Στουρνάρας όχι μόνο αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή τους αλλά έκαναν λόγο για πολιτική μεθόδευση της κυβέρνησης και για γελοιότητες και προειδοποίησαν ότι θα προσφύγουν και αυτοί στην δικαιοσύνη.
Η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι ο όλος χειρισμός της κυβέρνησης είναι παράτυπος και συνιστά παρέμβαση στην δικαιοσύνη, ενώ επιφυλάσσεται για την ουσία της υπόθεσης.
Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι σαφής η πρόθεση να αξιοποιήσει πολιτικά την υπόθεση για να απαξιώσει τη ΝΔ. Στην βουλή θα ζητήσει την σύσταση εξεταστικής και στην συνέχεια προανακριτικής επιτροπής και εκτιμάται ότι η διερεύνησή της θα πάρει μήνες. Άνθρωποι που είναι σε γνώση της δικογραφίας λένε ότι «υπάρχουν στοιχεία που θα προκαλέσουν πολιτικές αναταράξεις». Με την υπόθεση Novartis η κυβέρνηση κλιμακώνει αυτό που η ίδια ονομάζει πόλεμο κατά της διαπλοκής με στόχο να φέρει σε δύσκολη θέση τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Η υπόθεση Novartis έχει ξεκινήσει από τις ΗΠΑ με έρευνα του FBI.
Η Ελλάδα εμπλέκεται γιατί ήταν από τις χώρες αναφοράς στην τιμή του φαρμάκου, δηλαδή από τις χώρες που διαμορφώνουν την ευρωπαϊκή τιμή του φαρμάκου. Η υψηλή τιμολόγηση των φαρμάκων της Novartis στην Ελλάδα διαμόρφωνε ακριβή τιμή παγκοσμίως και τεράστια κέρδη για την πολυεθνική, που διώκεται παγκοσμίως για τέτοιες πρακτικές. Το σκέλος της Ελλάδας βασίστηκε σε δύο μάρτυρες που έχουν μπει σε πρόγραμμα προστασίας .
Σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι χρηματιζόμενοι από τη Novartis υπουργοί να υπογράφουν για υψηλές τιμές σε φάρμακα της Novartis και καθόριζαν την τιμή στην Ευρώπη ενώ παρείχαν και άλλες διευκολύνσεις στην εταιρεία έναντι του ανταγωνισμού.

Συλλαλητήριο – Σκοπιανό

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το συλλαλητήριο της Κυριακή και το Σκοπιανό. 
Το Μέγαρο Μαξίμου υποτιμά την συμμετοχή και την σύνθεση των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο –χθες ο υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι ήταν 140.000 από όλο τον χώρο της κεντροδεξιάς, δεξιάς και ακροδεξιάς-, και παραβλέπει το σαφές μήνυμά του: καμία χρήση του όρου Μακεδονία. Επίσης άνοιξε μέτωπο με τον Μίκη Θεοδωράκη στον οποίο καταλογίγει ότι αποενοχοποιεί την άκρα δεξιά και τους εθνικιστές την ίδια ώρα που στρέφεται κατά της αριστερής κυβέρνησης.
Αντί να αναζητήσει έναν εύσχημο τρόπο να παγώσει τις διπλωματικές διαδικασίες, ο κ. Κοτζιάς στην συνέντευξή του στο Euronews διαβεβαιώνει με κατηγορηματικότητα ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης που σε κάθε περίπτωση θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.
Η κυβέρνηση έχει απορρίψει την «σαλαμοποίηση» της λύσης, εντούτοις εξετάζει το ενδεχόμενο τα Σκόπια να ξεκινήσουν την διαδικασία προσέγγισής τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να ολοκληρωθεί όταν θα επικυρωθεί η συμφωνία με νομικά δεσμευτικό τρόπο.
Εξετάζεται από νομικούς και των δύο χωρών η δυνατότητα πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος στα Σκόπια να υπάρξει διεθνής συμφωνία νομικά δεσμευτική.
Σύμφωνα με το εσωτερικό δίκαιο των Σκοπίων, η κυβέρνηση Ζάεφ διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία που όμως δεν διαθέτει για την αναθεώρηση του Συντάγματος που απαιτεί τα 2/3 της Βουλής τους.
Η  κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι στο τέλος της ημέρας, όταν θα έλθει η συμβιβαστική λύση, θα βγει πολιτικά κερδισμένη και ότι αντίθετα εκείνος που θα έχει το πρόβλημα θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον οποίο λένε ότι «χάνει τον έλεγχο του κόμματός του από τον Αντώνη Σαμαρά, που αναδεικνύεται σε πραγματικό αρχηγό μετά το συλλαλητήριο της Κυριακής».
Θεωρούν δεν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλοιώνει με την στάση του όχι μόνο το δικό του προφίλ αλλά και του κόμματός του, ως φορέα της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς και ωθείται στο άκρο του δεξιού φάσματος όπου θα διαγκωνίζεται με την Χρυσή Αυγή και ενδεχομένως με νέα πολιτικά σχήματα.
Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου θα πιέζει στο εξής τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει καθαρή θέση στο θέμα της ονομασίας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε αμέσως μετά το συλλαλητήριο ότι «είναι ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης»-και όχι μόνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης», θεωρώντας ότι το Σκοπιανό χαράζει την σύγχρονη διαχωριστική γραμμή στο πολιτικό σύστημα.  Ενώ όμως είπε ότι «Ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης έχω χρέος να ακούω το λαϊκό αίσθημα,  χωρίς όμως να πυροδοτώ πάθη και διχασμούς», ακόμη δεν έχει πάρει καθαρή θέση για το αν θα δεχθεί ή όχι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης