Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alhambra Investment Partners: Η Deutsche Bank είναι το μεγάλο ζόμπι της Γερμανίας

Alhambra Investment Partners: Η Deutsche Bank είναι το μεγάλο ζόμπι της Γερμανίας
H Deutsche Bank έχει εξελιχθεί στο μεγάλο... ζόμπι της Γερμανίας
Στην περίπτωση της Deutsche Bank κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο… ζόμπι αναφέρεται σε ανάλυση της Alhambra Investment Partners με αφορμή την πορεία των οικονομικών μεγεθών της γερμανικής τράπεζας.
Ανατρέχοντας σε παλιότερες δηλώσεις στελεχών της γερμανικής τράπεζας, ο αναλυτής της Alhambra Investment Partners επισημαίνει ότι η διαφορά του 2008 με το τώρα είναι κάτι περισσότερο από μια ρύθμιση.
Είναι η αλλαγή στάσης.
Την 1η Αυγούστου 2007, ο Josef Ackermann, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Deutsche Bank, ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα για την τράπεζα.
Ωστόσο, αυτό συνέβη οκτώ ημέρες πριν αρχίσει η κόλαση.
«Έπειτα από ένα εξαιρετικό πρώτο τρίμηνο, επιτύχαμε ένα άλλο εξαιρετικό αποτέλεσμα τριμήνου, με σημαντική αύξηση των κερδών κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.
Όλα τα τμήματα των επιχειρήσεων μας συνέβαλαν σε αυτή την ανάπτυξη.
Ως αποτέλεσμα, επιτύχαμε ένα πολύ δυνατό πρώτο εξάμηνο, αποδεικνύοντας σαφώς τη δύναμη και την ανθεκτικότητα της πλατφόρμας μας» είχε δηλώσει επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
«Ορισμένες περιοχές των πιστωτικών αγορών ενδέχεται να συνεχίσουν να παρουσιάζουν ταραγμένες συνθήκες και οι επενδυτές ενδέχεται να υιοθετήσουν μια πιο συντηρητική στάση απέναντι στη μόχλευση.
Το επιχειρησιακό μας μοντέλο, που επωφελείται από αυστηρές διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου και ανεξάρτητου ελέγχου, είναι διαρθρωμένο ώστε να παρέχει απόδοση και ενόψει τέτοιων προκλήσεων.
Έχουμε υιοθετήσει μια συνετή προσέγγιση για την ανάληψη κινδύνων και το τρέχον περιβάλλον δεν αποτελεί εξαίρεση» είχε δηλώσει.
«Είναι εύκολο να καταλήξει κάποιος στο συμπέρασμα ότι ο επικεφαλής της τράπεζας σχεδόν έλεγε ψέματα, υποστηρίζοντας ότι η τράπεζα ήταν ασφαλής όταν δεν ήταν» επισημαίνεται στην ανάλυση της Alhambra Investment Partners.
Στην πραγματικότητα, αυτό που έλεγε ο Ackermann ήταν ότι σε αντίθεση με άλλες τράπεζες, η Deutsche Bank, κατά την άποψη του, ανέλαβε ρίσκα αλλά ήταν τα σωστά.
Ως αποτέλεσμα η γερμανική τράπεζα αύξησε τους ισολογισμούς της σε 1,86 τρισ. ευρώ.
Ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα assets, εκείνα που απομένουν ως επί το πλείστον εκτός ισολογισμού, ήταν το τεράστιο βιβλίο παραγώγων, το οποίο εξαρτάται από την απορρόφηση συστημικού κινδύνου.
Έπειτα από 10,5 χρόνια, η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι τα οικονομικά της μεγέθη υποχώρησαν ξανά.
Το σύνολο των assets, μαζί με τα χαρτοφυλάκια παραγώγων, υποχωρούσαν σχεδόν τακτικά για τα τελευταία έξι χρόνια κατά τα τελευταία εξι τρίμηνα δεδομένης όλης αυτής της «παγκόσμιας αναταραχής» στα τέλη του 2015 και στις αρχές του 2016.
Η τράπεζα υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι έπρεπε να πληρώσει υψηλά πρόστιμα.
Ωστόσο τα προβλήματα της τράπεζας είναι πολύ πιο βαθιά από αυτό.


Το πρόβλημα δεν είναι τα πρόστιμα ή οι κανονισμοί, αλλά η διαχείριση του ισολογισμού.
Δεν μπορούν να χειριστούν τους περιορισμούς και τους κινδύνους τους όπως θα μπορούσαν πριν από τους τελευταίους μήνες του 2007.
Φάνηκε μια πιθανή αποκατάσταση σε αυτό μεταξύ του 2009 και του 2011, αλλά ότι η κρίση που ακολούθησε έκλεισε την πόρτα για πάντα.
Έχει γίνει όλο και πιο δύσκολο με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι άλλες τράπεζες δίπλα στην Deutsche Bank περιορίζουν τη "διαπραγμάτευση ομολόγων" ή τη FICC (ή τη FIC, στην κατηγοριοποίηση της Deutsche), την ουσία αυτού του είδους της νομισματικής ευελιξίας.
Τα παράγωγα ήταν απολύτως ουσιαστικά στη μαζική προηγούμενη ανάπτυξη, κυρίως επειδή, όπως θα θυμόταν ο Ackermann, έκαναν όλους να σκεφτούν ότι θα μπορούσαν να εξαπατήσουν (κατά μία έννοια) τον ισολογισμό και ότι δεν θα υπήρχε κάποιο κόστος για αυτό.



Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι σε όλες αυτές τις δραστηριότητες διακίνησης χρημάτων, απλά δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για να τις κάνουμε ούτως ή άλλως.
Εάν υπήρχαν χρήματα για να γίνουν εδώ, θα το έκαναν ανεξάρτητα από τους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν.
Αντ' αυτού, το τμήμα FIC της Deutsche εμφάνισε έσοδα της τάξης των 554 εκατ. ευρώ για το τελευταίο τρίμηνο, μειωμένα κατά 29% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2016.
Για το σύνολο του έτους, τα έσοδα του FIC ήταν 4,38 δισ. ευρώ, 14% λιγότερα από το 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης