Σταθάκης: Προχωρούμε τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας

Σταθάκης: Προχωρούμε τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας
Σταθάκης: Προχωρούμε τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας
«Η συζήτηση στο σημερινό αναπτυξιακό συνέδριο γίνεται σε ένα σαφώς βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον, ωστόσο οι δυσκολίες παραμένουν, ειδικά σε περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα, μία περιφέρεια με σημαντικές και εν πολλοίς αδικαιολόγητες αναπτυξιακές καθυστερήσεις, αλλά και με πολλά πλεονεκτήματα και αξιοσημείωτες αναπτυξιακές δυνατότητες, σε μία κομβική γεωγραφική θέση».
Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα (6/2) στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, το οποίο διεξάγεται στην Πάτρα.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «στόχος μας είναι η μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών αέριων ρύπων και η υιοθέτηση πολιτικών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».
«Είμαστε στην πρώτη γραμμή υλοποίησης φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων» πρόσθεσε.
«Με βάση αυτούς τους στόχους προχωρούμε τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, και, παράλληλα, θέτουμε ως προτεραιότητα τη ριζική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με στοχευμένες παρεμβάσεις για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων» τόνισε.
Στη συνέχεια, ο κ. Σταθάκης μίλησε για τους υδρογονάνθρακες, λέγοντας ότι «αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής στη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου» επισημαίνοντας ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παίζει σημαντικό ρόλο στο πεδίο ερευνών και αξιοποίησης υδρογονανθράκων».
«Έχουν υπογραφεί, ήδη, δύο συμβάσεις παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, στις χερσαίες περιοχές της ΒΔ Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας.
Όσον αφορά τα θαλάσσια τμήματα έχουν υπογραφεί, ήδη, δύο συμβάσεις, δυτικά του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατάκολου.
Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να κατακυρωθούν από τη Βουλή οι συμβάσεις για τις χερσαίες περιοχές της ΒΔ Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας (μαζί με τη χερσαία περιοχή Άρτα-Πρέβεζα και τη θαλάσσια περιοχή του Μπλοκ 2).
Για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατάκολου, οι συμβάσεις έχουν, ήδη, εγκριθεί από τη Βουλή» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, συνολικά «οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και πιστοποιούν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τα δυνητικά κοιτάσματα στην Ελλάδα».
«Μεγάλοι παίκτες της διεθνούς αγοράς έχουν εκδηλώσει τη βούλησή τους να εμπλακούν ενεργά» επισήμανε.
Όπως είπε ο υπουργός, «υπεγράφη σύμβαση παραχώρησης του Μπλοκ 2 δυτικά της Κέρκυρας, ενώ η περιοχή του Ιονίου, νοτιοδυτικά της Κέρκυρας και δυτικά της Λευκάδας, προέκυψε μετά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, ενώ το ίδιο συνέβη και για την περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS