Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τη Novartis - Μίζες πάνω από 50 εκατ. σε πολιτικά πρόσωπα

Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τη Novartis - Μίζες πάνω από 50 εκατ. σε πολιτικά πρόσωπα
Μαξίμου: Η ΝΔ είναι σε δύσκολη θέση και το δείχνει - ΝΔ: Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει τη δικαιοσύνη
(Upd) Με την τυπική ανάγνωση των πολιτικών οι οποίοι φέρεται ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, συνεχίστηκε το νέο σήριαλ που ως φαίνεται να διαρκέσει για αρκετά μεγάλο διάστημα και θα προκαλέσει μία ακόμη κόντρα στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Η δικογραφία μεταβιβάστηκε σήμερα Τρίτη 6/2 στο Κοινοβούλιο, όπου πραγματοποιήθηκε έκτακτη ολομέλεια προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές.
Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου να διερευνηθούν κοινοβουλευτικά τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας, αφορά δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς, κατά την περίοδο 2006 μέχρι τις αρχές του 2015.06 μέχρι αρχές 2015.
Βάσει της δικογραφίας, το ποσό των παράνομων αμοιβών ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την «ανάγνωση» – από την γ’ αντιπρόεδρο της Βουλής Τ. Χριστοδουλοπούλου – οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί είναι οι:

  1. Αντώνης Σαμαράς (πρωθυπουργός)
  2. Παναγιώτης Πικραμμένος  (υπηρεσιακός πρωθυπουργός)
  3. Δημήτρης Αβραμόπουλος (υπουργός Υγείας)
  4. Ανδρέας Λοβέρδος (υπουργός Υγείας)
  5. Ανδρέας Λυκουρέντζος (υπουργός Υγείας)
  6. Μάριος Σαλμάς (αναπληρωτής υπουργός Υγείας)
  7. Άδωνις Γεωργιάδης (υπουργός Υγείας)
  8. Γιάννης Στουρνάρας (υπουργός Οικονομικών)
  9. Ευάγγελος Βενιζέλος (υπουργός Οικονομικών)
  10. Γιώργος Κουτρουμάνης (υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης)

Οι παραπάνω πολιτικοί φέρονται ως κατηγορούμενοι για:

Α. Δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων,
Β. Παθητική δωροδοκία,
Γ. Απιστία σχετικά με την υπηρεσία το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ και προξένησε ζημία στο Δημόσιο και υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δικογραφία για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιλαμβάνει 20 καταθέσεις μεταξύ των οποίων και τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες συνολικά αναφέρονται σε ποσά δωροδοκίας που διακινήθηκαν το διάστημα από το 2006 έως τις αρχές του 2015, τα οποία φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ.
Από αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας περίπου 40 εκατ. ευρώ φαίνεται να διακινήθηκαν πριν το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα μόνο για υπόθεση εμβολίων.
Πληροφορίες από την εισαγγελία αναφέρουν ότι συνολικά στην υπόθεση "δωροδοκία" εμπλέκονται 30 πρόσωπα, κρατικοί αξιωματούχοι όπως πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην σύμβουλοι, και συνεργάτες υπουργών, πρώην διοικητές δημοσίων οργανισμών και πρώην μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων.
Η έρευνα των εισαγγελέων συνεχίζεται σε ότι αφορά την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται πολύ περισσότερα πρόσωπα όπως γιατροί, μεσάζοντες, παρένθετα πρόσωπα κ.α.
Κατά τις εκτιμήσεις της έρευνας η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές φαρμακευτικών εταιρειών από το 2000 και μετά, υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ, ενώ η ζημιά που προσδιορίζεται εξειδικευμένα για τη Novartis φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές: Η ΝΔ βρίσκεται σε δύσκολη θέση και το δείχνει

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «το σκάνδαλο Novartis δεν είναι ένα ελληνικό, αλλά ένα διεθνές σκάνδαλο, καθώς η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση τιμής φαρμάκου σε 29 χώρες του κόσμου, ήταν η κρίσιμη χώρα».
Και, «αυτό που διερευνάται τόσο από τις ελληνικές αρχές, όσο και από αρχές άλλων χωρών είναι η τιμολόγηση υπέρ της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας μέσω και της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, εις βάρος των ασθενών και του συστήματος υγείας της χώρας».
Συνεπώς, «το επιχείρημα της ΝΔ περί παρέμβασης στη δικαιοσύνη είναι το λιγότερο κωμικό», υποστηρίζουν οι κυβερνητικές πηγές και εξηγούν: «Καμία παρέμβαση στην Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υφίσταται μετά το σχηματισμό της δικογραφίας, την ώρα της διαβίβασής της στη Βουλή, ενώ και μόνο η αναφορά αποτελεί ευθεία προσβολή στους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς που δουλεύουν κοπιωδώς επί μήνες. Άλλωστε, η Δικαιοσύνη παρέχει ενημέρωση για την διαδικαστική πρόοδο των ποινικών υποθέσεων και προς την Βουλή κατά την διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου».
Η ΝΔ βρίσκεται σε πανικό και το δείχνει, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές που απαντούν στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά και των άλλων που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο  Novartis.
Ειδικότερα οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν:
«1.Το σκάνδαλο Novartis δεν είναι ένα ελληνικό, αλλά ένα διεθνές σκάνδαλο, καθώς η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση τιμής φαρμάκου σε 29 χώρες του κόσμου, ήταν η κρίσιμη χώρα.
2. Αυτό που διερευνάται τόσο από τις ελληνικές αρχές, όσο και από αρχές άλλων χωρών είναι η τιμολόγηση υπέρ της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας μέσω και της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, εις βάρος των ασθενών και του συστήματος υγείας της χώρας.
3. Το επιχείρημα της ΝΔ περί παρέμβασης στη δικαιοσύνη είναι το λιγότερο κωμικό.
Καμία παρέμβαση στην Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υφίσταται μετά το σχηματισμό της δικογραφίας, την ώρα της διαβίβασής της στη Βουλή, ενώ και μόνο η αναφορά αποτελεί ευθεία προσβολή στους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς που δουλεύουν κοπιωδώς επί μήνες. Άλλωστε, η Δικαιοσύνη παρέχει ενημέρωση για την διαδικαστική πρόοδο των ποινικών υποθέσεων και προς την Βουλή κατά την διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου.
4. Η επιχειρηματολογία ότι δεν υφίσταται σκάνδαλο επειδή η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μείωσε την φαρμακευτική δαπάνη είναι εξίσου έωλη. Το ερώτημα δεν είναι αν μείωσαν την δαπάνη, αλλά αν έκαναν υπερτιμολογήσεις υπέρ Novartis με ανταλλάγματα.
5.Επίσης, ανέκδοτο αποτελεί και η προσπάθεια του κου Σαμαρά που προσπαθεί να υποβαθμίσει τους μάρτυρες σε «ανώνυμους».
Α. Τα αναφερόμενα από τον κ. Σαμαρά στους μάρτυρες συνιστούν κριτική όχι στην Κυβέρνηση, αλλά στην ίδια την Δικαιοσύνη και σε θεσπισμένες ανακριτικές μεθόδους.
Β. Η «ανωνυμία» των μαρτύρων καθώς και το να έχουν «ψευδώνυμο»  προβλέπεται στην Δικονομία μας.
Γ. Η μαρτυρία τους ελέγχεται σε κάθε περίπτωση.
Δ. Ο ίδιος δεν θα πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά για το νομικό πλαίσιο των προστατευόμενων μαρτύρων, το οποίο θεσπίστηκε και από την κυβέρνησή του.
Καλά θα κάνει λοιπόν  η ΝΔ να έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και να αναμένει να σχολιάσει, όπως όλοι μας, τα αποτελέσματα των ερευνών των ελληνικών και ξένων διωκτικών αρχών, αντί να προτρέχει.
Επειδή, λοιπόν, διερευνάται υπόθεση υπερτιμολόγησης φαρμάκων σε καιρό κρίσης και διάλυσης του εθνικού συστήματος υγείας, το μόνο ερώτημα είναι αν θέλει να βρούμε ποιοι ευθύνονται.
Αν ναι, ας συμβάλει στη Βουλή.
Αν όχι, τουλάχιστον να μην επιδεικνύει τέτοιο πανικό.
Η στάση της θυμίζει παλιάς κοπής ενόχους που όταν πιάστηκαν στη φάκα μιλούσαν για δήθεν πολιτική δίωξη. (Θυμίζουμε ότι τα ίδια έλεγε και ο κος Τσοχατζόπουλος).
Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τίποτα παραπάνω από το να εφαρμοστεί ο νόμος και να διαλευκανθεί ένα μεγάλο διεθνές σκάνδαλο.

Μ. Σπυράκη (ΝΔ): Καθεστωτική συμπεριφορά από την κυβέρνηση - Είναι ανεξάρτητη η δικαιοσύνη;

Νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα του σκανδάλου της Novartis εξαπέλυσε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Η κυρία Σπυράκη αναρωτήθηκε ακόμη εάν τελικά η Δικαιοσύνη είναι, όντως, ελεύθερη ή βρίσκεται δέσμια μίας καθ' όλα καθεστωτικής συμπεριφοράς εκ μέρους της κυβέρνησης.
Όπως υπογράμμισε «όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία απολύτως καθεστωτική συμπεριφορά και αυτό εγείρει σε μας σοβαρές ανησυχίες για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.
Είναι αδιανόητο να λέγεται ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στη Βουλή ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί.
Διότι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όταν πέσει ο αρμόδιος Δικαστής πάνω σε πρόσωπο πολιτικού, στέλνει απευθείας τη δικογραφία στη Βουλή».
Δεν παρέλειψε να στιγματίσει τόσο τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης μετά τη σύσκεψη που είχε χθες (5/2) με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος «βρέθηκε» χθες στον Άρειο Πάγο, την ίδια σχεδόν ώρα που υπήρξαν διαρροές για το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Ακούσαμε επιπλέον μετά τη χθεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, τον κ. Παπαγγελόπουλο να μιλάει για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού Κράτους. Είναι σύννομο και θεσμικά ορθό να γνωρίζει ο Υπουργός το περιεχόμενο της δικογραφίας και να κάνει και αξιολογικές κρίσεις πριν καν διαβιβαστεί αυτή στη Βουλή;
Αυτά είναι πράγματα πρωτόγνωρα καθώς παραβιάζουν το ίδιο το Σύνταγμα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι Υπουργός κι όχι σχολιαστής.
Είναι επίσης αδιανόητο ο κ. Τζανακόπουλος να επισκέπτεται, χθες τον Άρειο Πάγο και αφού αποκαλύφθηκε ότι έγινε αυτή η επίσκεψη, μετά να παραδέχεται ότι πήγε εκεί για να ενημερωθεί για μια εν εξελίξει δικαστική έρευνα. Τέτοιες συμπεριφορές  -επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω την έκφραση-  θυμίζουν παρακράτος».
Προσέθεσε ακόμη ότι ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας είχε προαναγγείλει το όλο θέμα και μάλιστα στις 10/2/2017, ενώ στράφηκε και κατά του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη και δημοσιεύματος σε κυριακάτικη εφημερίδα.
«Επιπλέον θυμίζω ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας εμφανίζεται στις 10/2/2017 να μιλά στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis και μάλιστα, να λέει επί λέξει: «Είναι μια σοβαρή υπόθεση. Είναι η υπόθεση εκείνη η οποία χρησιμοποιήθηκε με βάση τη συγκεκριμένη αγορά τιμής στην Ελλάδα, για να εκτοξευτεί η φαρμακευτική δαπάνη». Γνώριζε από τότε ο πρωθυπουργός τη δικογραφία;
Επιπλέον επισημαίνω ότι η υπόθεση αυτή δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ανήμερα του συλλαλητηρίου, και ο κ. Βαξεβάνης απεδείχθη ότι γνώριζε και εκείνος στοιχεία από τη δικογραφία.
Πως διέρρευσαν αυτά;»
Ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν έχει κανένα πρόβλημα με το να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση όλων και είναι έτοιμη να βοηθήσει ώστε η υπόθεση να διερευνηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
«Εμείς είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να δουν όλα το φως.
Εμείς δεν παίζουμε με την ηθική εικόνα της Νέας Δημοκρατίας και δεν θα παίξει κανένας.
Είμαστε όμως έτοιμοι να αποκαλύψουμε και την απολύτως καθεστωτική συμπεριφορά της Κυβέρνησης.
Την ευθεία επιχείρηση ανάμειξης της εκτελεστικής εξουσίας στα εσωτερικά της Δικαιοσύνης.
Εξυπακούεται ότι η Νέα Δημοκρατία θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου η υπόθεση να διερευνηθεί το ταχύτερον δυνατόν.
Και προκαλούμε και την Κυβέρνηση να πράξει το ίδιο, διότι διαφορετικά θα επιβεβαιωθεί πλήρως η πεποίθηση μας ότι βάζουν λάσπη στον ανεμιστήρα και ότι δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα πάρα μόνο το φόβο τους και την αγωνία τους να αλλάξουν την ατζέντα τους», κατέληξε η κυρία Σπυράκη.

Novartis: Συνεργαζόμαστε με τις αρχές σε Ελλάδα και εξωτερικό

Η Novartis συνεργάζεται με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναφέρει η φαρμακοβιομηχανία σε ανακοίνωσή της, αναφορικά με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο υπεριτιμολόγησης, στο οποίο φέρονται ως εμπλεκόμενο 2 πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Novartis  αναφέρει: "Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα.
Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η Novartis δεσμεύεται με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς και κανονιστικής συμμόρφωσης σε όλες τις πτυχές της εργασίας.
Λαμβάνουμε κάθε ισχυρισμό για πιθανό παράπτωμα εξαιρετικά σοβαρά και εξετάζουμε διεξοδικά όλες τις αναφορές".

Σε μήνυση προχωρά ο Αντώνης Σαμαράς

Σε μήνυση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παγγελόπουλου προχωρά ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς για την υπόθεση Novartis.
Σε δηλώσή του αναφέρει: «Καταθέτω αύριο (6/2) στον Αρειο Πάγο μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και κατά του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί Νέας Δημοκρατίας που σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παγγελόπουλου και των συνεργών τους, εντός και εκτός του δικαστικού σώματος.
Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου.
Τώρα θα καταλάβουν και εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους».

Ευαγ. Βενιζέλος: Βρισκόμαστε στο 2018 και όχι στο 1989 - Είναι η απόλυτη γελοιότητα

Ενάντια στην κυβέρνηση συνεχίζει να επιτίθεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε δήλωσή του, αφού πρώτα ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της δικογραφίας αναφορικά με τη Novartis το οποίο μεταβιβάστηκε στη Βουλή, έσπευσε να υποστηρίξει ότι πρόκειται για... γελοιότητες.
Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος - το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη δικογραφία -:
«Εξέτασα τον φάκελο που διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία στη Βουλή.
Τα ουσιαστικά στοιχεία του φακέλου αυτού, είναι μόνον τρεις καταθέσεις, ανώνυμων, απροσδιόριστων, «προστατευομένων» μαρτύρων.
Μαρτύρων προστατευομένων από τη δημόσια εξέτασή τους, με φανερό το πρόσωπό τους ώστε να μπορεί να αντικρουστεί ο οχετός συκοφαντιών που εκπέμπουν εναντίον του συνόλου του πολιτικού κόσμου της χώρας. Διαχρονικά, επί δεκαετίες ολόκληρες.
Η αξιολογική μου κρίση είναι εύκολη γιατί η αναφορά στο δικό μου όνομα είναι περιθωριακή και αστεία, τελείως παρεμπίπτουσα.
Υπάρχουν αναφορές δυσώδεις εναντίον πρωθυπουργών, υπουργών, δημοσίων λειτουργών, καθηγητών, δημοσιογράφων.
Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα.
Υπάρχει η πλήρης γελοιοποίηση των θεσμών.
Η πλήρης γελοιοποίηση και της δικαστικής και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Και για να το πω πάρα πολύ απλά, γιατί έχω ζήσει δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου την εμπειρία 1989.
Είναι η επανάληψη ως φάρσα του 1989.
Μιλάμε για μια ιστορία πάμπερς, μόνο που αυτή τη φορά τα πάμπερς είναι και βρεγμένα.
Πρόκειται για την απόλυτη γελοιότητα.
Για τον εξευτελισμό της αποδεικτικής διαδικασίας.
Και φυσικά το πρώτο που πρέπει να κάνει η Βουλή είναι να άρει αυτή την αδικαιολόγητη και προκλητική ανωνυμία  των μαρτύρων, ώστε να μπορεί η ήδη λειτουργούσα εξεταστική επιτροπή να τους καλέσει αμέσως ώστε να αποδειχθεί ότι αυτά που λένε είναι αναπόδεικτα, ή εν πάση περιπτώσει αν μπορούν να τεκμηριωθούν για κάποιον και για κάποτε, αυτό ας γίνει, αλλά όχι αυτή η λάσπη στον ανεμιστήρα, για λόγους ωμού πολιτικού αντιπερισπασμού».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν γίνεται λόγος στη δικογραφία για «βαλίτσες με χιλιάδες ευρώ», ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να τονίσει «Όλη η λογική αυτή του 1989 μόνο που αυτή τη φορά είμαστε στο 2018 και κανείς δεν είναι έτοιμος να χάψει αυτές τις ιστορίες».

Πρώτη ενημέρωση 2018-02-06 17:22:57
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης