Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στις αγορές ομολόγων στραμμένα τα βλέμματα – Το ΧΑ θέλει προσοχή σημειώνουν αναλυτές

Στις αγορές ομολόγων στραμμένα τα βλέμματα – Το ΧΑ θέλει προσοχή σημειώνουν αναλυτές
Ποιες μετοχές είχαν καλή συμπεριφορά και αντέδρασαν πρώτες όταν διαπιστώθηκε πως η Wall Street έδειχνε ψυχραιμία στο ξεκίνημα των συναλλαγών
Οι αγορές ομολόγων τραβούν … την ανηφόρα και φέρνουν κλυδωνισμούς στις αγορές μετοχών.
Αυτός άλλωστε ήταν και ο φόβος κάποιων στελεχών της αγοράς, που προειδοποιούσαν για τη φούσκα στα ομόλογα, τονίζοντας πως μάλλον κοιτούσαμε τότε λάθος αγορές και η φούσκα δεν ήταν στις μετοχές αλλά στα ομόλογα.
Το ΧΑ παρασύρεται από το κύμα ρευστοποιήσεων και οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν μετοχές που το προηγούμενο διάστημα κατέγραψαν ισχυρή άνοδο.
Το sell off στις αγορές ανάγκασε και την κυβέρνηση να καθυστερήσει την έκδοση του επταετούς ομολόγου, εξέλιξη που δεν είναι θετική.
Κάποια στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως το κλίμα στις αγορές ομολόγων έχει χαλάσει και όσο καθυστερεί η κυβέρνηση μπορεί τα πράγματα να χειροτερεύουν και όχι να βελτιώνονται.
Αν αυξηθούν περαιτέρω τα αμερικανικά ομόλογα τότε η ελληνική έκδοση δεν θα έχει ικανοποιητικό επιτόκιο σημειώνουν στελέχη της αγοράς.
Για το ΧΑ, αναφέρουν πως αν εξαιρέσεις τις τράπεζες, οι αποδόσεις που έχουν καταγραφεί δείχνουν ότι η αγορά ήταν ψηλά.
Κάποιες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαν φτάσει σε υψηλά πολλών ετών και μία καλή διόρθωση ήταν αναμενόμενη.
Τώρα το πόσο θα διορθώσουν οι μετοχές θα καθοριστεί από την πορεία των ξένων αγορών και συγκεκριμένα από την πορεία των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ομολόγων.
Το επόμενο διάστημα σημειώνουν στελέχη της αγοράς θέλει προσοχή, ενώ βραχυπρόθεσμα (ίσως στη σημερινή 7/2 συνεδρίαση) δεν αποκλείουν κάποια τεχνική αντίδραση, αλλά μάλλον δεν θα είναι το τέλος της πτώσης.
Το ΧΑ στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις έχει καταγράψει απώλειες 5,37% και θα μπορούσαν να ήταν μεγαλύτερες αν στη χθεσινή (6/2) συνεδρίαση δεν μαζεύονταν οι απώλειες που είχαν φτάσει ενδοσυνεδριακά και στο -4,5%.
Σημειώνεται επίσης πως η αξία των συναλλαγών ήταν αυξημένη και ο καθαρός τζίρος (χωρίς τα πακέτα) ήταν πάνω από 110 εκατ. ευρώ.
Αξίζει πάντως να τονιστεί πως κάποιες μετοχές έδειξαν εξαιρετικά αντανακλαστικά και μόλις διαπιστώθηκε ηρεμία στη Wall Street αντέδρασαν από τα χαμηλά και βελτίωσαν την εικόνα τους.
Aegean, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Lamda, Εθνική Τράπεζα από τα βαριά και Κέκροψ, Ιντρακόμ, Ιντρακόμ Κατασκευές, Υγεία και Τεχνική Ολυμπιακή έδειξαν διαθέσεις να γυρίσουν γρήγορα σε θετικό έδαφος.
Καλή ήταν και η εικόνα της Alpha Bank και της ΕΧΑΕ με τις δύο μετοχές να κλείνουν με μικρές απώλειες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης