Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Βροχή» οι αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών προς Εφορία, ΕΦΚΑ στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού

«Βροχή» οι αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών προς Εφορία, ΕΦΚΑ στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού
Eκτιμήσεις ότι μπορεί να ρυθμιστούν χρέη έως 10 δισ. ευρώ
Με το «καλημέρα» έφθασαν τις 1.401 οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών έως 50.000 ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι και οφειλέτες προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ έσπευσαν να πάρουν σειρά προτεραιότητας με την προσδοκία να κλείσουν τους «ανοικτούς» λογαριασμούς με την εφορία και τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Η πλατφόρμα άνοιξε τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου και δέχθηκε 501 αιτήσεις, τη δεύτερη ημέρα λειτουργίας κατατέθηκαν 900 αιτήσεις με αποτέλεσμα σε δύο ημέρες να φθάνουν τις 1.401 αιτήσεις.
Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 5.000.
Πηγή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης εκτιμά  ότι ο συνολικός αριθμός αιτήσεων πιθανόν να ξεπεράσουν τις 250.000 και το συνολικό ποσό που μπορεί να ρυθμιστεί υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιδιώξει να παρατείνει τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και μετά το 2018 έτσι ώστε να ευνοηθούν οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες διότι φέτος μπορεί να αποκλειστούν αρκετές εταιρείες διότι δεν συμπληρώνουν το κριτήριο της επίτευξης κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων για μια φορά την τελευταία τριετία.
Η διαδικασία κατάθεσης αίτησης είναι σχετικά εύκολη καθώς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν εισαχθεί τα πλήρη στοιχεία των οφειλετών από την εφορία και τον ΕΦΚΑ.
Πρόκειται για αυτοματοποιημένες διαδικασίες απαλλαγμένες από τη  συσσώρευση δικαιολογητικών καθώς εμφανίζονται στην πλατφόρμα.
Το πιο σημαντικό της διαδικασίας είναι ότι δεν χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας ενώ απουσιάζει ο διαμεσολαβητής.
Με την συμπλήρωση των στοιχείων από το ενδιαφερόμενο η αίτηση ολοκληρώνεται με τον έλεγχο από τους διαχειριστές του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και στη συνέχεια το αίτημα μεταβιβάζεται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και στον ΕΦΚΑ.
Ο χρόνος των αποτελεσμάτων θα κριθεί από το χρόνο αντίδρασης των δύο κρατικών υπηρεσιών να δώσουν λύσεις στους ενδιαφερόμενους και οφειλέτες. Αξίζει  να αναφερθεί οι οφειλές που ρυθμίζονται αφορούν οφειλές έως 50.000 ευρώ προς την ΑΑΔΕ και επιπρόσθετα οφειλές έως 50.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ.
Η οφειλή, μετά το «κούρεμα» των προστίμων και των προσαυξήσεων θα αξιολογεί την βιωσιμότητα της επιχείρησης θα είναι έως 8 φορές μεγαλύτερη του ετησίου εισοδήματος του οφειλέτη (π.χ. για εισόδημα 5.000 ευρώ, η οφειλή μετά το «κούρεμα» να είναι μέχρι 40.000 ευρώ).
Η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη να είναι μικρότερη από το 25πλασιο της οφειλής προς ρύθμιση (π.χ. για οφειλή προ «κουρέματος» 40.000 ευρώ, δεν πρέπει τα περιουσιακά στοιχεία να υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ). Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν «κούρεμα» τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων, καθώς και επιμήκυνση της εναπομείνασας οφειλής έως 120 δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και του εισοδήματος του οφειλέτη.
Για οφειλές έως 3.000 ευρώ προσφέρονται μέχρι 36 δόσεις για οφειλές από 3.000,01 έως 20.000 ευρώ προβλέπεται «κούρεμα» 85% τόκων και προσαυξήσεων, καθώς και ρύθμιση έως 120 δόσεις και για οφειλές από 20.000,01 έως 50.000 ευρώ προβλέπεται «κούρεμα» 85% τόκων και προσαυξήσεων και επιπλέον «κούρεμα» 95% προστίμων, καθώς και ρύθμιση έως 120 δόσεις.
Ο καθορισμός της δόσης προκύπτει βάση της αρχής ότι το άθροισμα δόσεων προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ σε ετήσια βάση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τρίτο του καθαρού εισοδήματος (EBITDA), προσαυξημένο με το μέσο όρο τριετίας των εσόδων από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια).
Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη είτε το εισόδημα του προηγούμενου έτους είτε ο μέσος όρος της προηγούμενης τριετίας (ότι είναι υψηλότερο από τα δύο).

Νίκος Θεοδωρόπουλος  
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης