Τελευταία Νέα
Πολιτική

Sekerinska (Υπ. Άμυνας ΠΓΔΜ): Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε - Να μην χαθεί η ευκαιρία

Sekerinska (Υπ. Άμυνας ΠΓΔΜ): Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε - Να μην χαθεί η ευκαιρία
Sekerinska (Υπ. Άμυνας ΠΓΔΜ): Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε - Να μην χαθεί η ευκαιρία
Την εκτίμηση πως μετά το 2007 και το 2008, η θέληση για διάλογο και για εύρεση λύσης για την ονομασία δεν υπήρχε καθώς από την μία πλευρά η Ελλάδα  παραπονιόταν για τη μετονομασία του αεροδρομίου και την ανέγερση αγαλμάτων ενώ η ΠΓΔΜ παραπονιόταν για το βέτο στο ΝΑΤΟ και το πώς επηρέαζε τη χώρα και ότι λεΈχει έρθει λοιπόν η ώρα να σταματήσουν τα παράπονα και οι δύο χώρες να κοιτάξουν μπροστά ανέφερε σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ η υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Radmila Sekerinska.
Παράληλλα η κ. Sekerinska αναφέρθηκε και στα γεγονότου του Απριλίου του 2017 τονίζοντας πως "αυτό που ζήσαμε τον περασμένο Απρίλιο ήταν μία έκπληξη.
Δεν περιμέναμε να υπάρξει τέτοια βία στη Βουλή.
Αλλά μας έκανε να επικεντρωθούμε ακόμη περισσότερο στα ουσιώδη, όπως το πώς να κάνουμε τη χώρα μας πιο ασφαλή.
Πώς να εξασφαλίσουμε ότι η δημοκρατία είναι σταθερή και το Κράτος Δικαίου εγγυημένο".
Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας τόνισε "το γεγονός ότι διαπραγματευόμαστε κάποιου είδους σύνθετη ονομασία, με επίθετα ή προσθήκες, δείχνει ότι υπάρχουν δισταγμοί, συναισθηματική φόρτιση, αλλά και θέληση να προχωρήσουμε.
Νομίζω ότι σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό το ζήτημα, αν πρέπει να διαπραγματευτούμε, αν πρέπει να δεχτούμε μία συγκεκριμένη υποχώρηση ως προς το ζήτημα, θα γίνει με ομοφωνία.
Γιατί; Επειδή πρέπει να μείνουμε πιστοί στις δηλώσεις μας.
Αριστερή και συντηρητική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκαν. Kαι οι δύο οι κυβερνήσεις, και η συντηρητική και η σοσιαλδημοκρατική, έχουν κάποια δεδομένη στιγμή κάνει ορισμένους συμβιβασμούς: Η «Δημοκρατία της Μακεδονίας- «Σκόπια», το 2008, έγινε αποδεκτή ως ονομασία από μία συντηρητική κυβέρνηση.
Έχουμε επίσης πει ναι σε συμβιβασμό, πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Πιστεύω λοιπόν ότι γενικότερα, για το ζήτημα της ανάγκης για συμβιβασμό, υπάρχει ομοφωνία.
Πιστεύω ότι είχαμε καλύτερες ευκαιρίες τα τελευταία 25 χρόνια, όταν και οι δύο χώρες ήταν ισχυρότερες, σε πιο ήρεμη κατάσταση, σε άλλα ζητήματα, αλλά πάντοτε κάτι έλειπε.
Χρειάζονται πάντα δύο για να χορέψουν τανγκό, και το καταλαβαίνουμε πλήρως αυτό.
Άρα χρειάζεται πραγματικά αφοσίωση και από τις δύο πλευρές, και λίγο θάρρος, για να προχωρήσουν τα πράγματα.
 Πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει μία ιστορία από χαμένες ευκαιρίες, και νομίζω πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να πούμε που θέλουμε να είναι οι χώρες μας τα επόμενα 25 χρόνια".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης