Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πτώση για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση για το πετρέλαιο

Πτώση για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση για το πετρέλαιο
Πτώση για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση για το πετρέλαιο
Συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η πτώση στις τιμές του πετρελαίου, με τις απώλειες να ξεπερνούν το -1%, στον απόηχο της σημαντικής πτώσης στις παγκόσμιες αγορές, καθώς και μίας από τις μεγαλύτερες ενδοσυνεδριακές απώλειες που έχει καταγραφεί ποτέ στη Wall Street.
Ειδικότερα, η τιμή του Brent υποχλωρησε κατά -0,9% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 66,99 δολάρια ανά βαρέλι, με τις συνολικές απώλειες από τα υψηλά τριών ετών να διαμορφώνονται στα 5 δολάρια ανά βαρέλι.
Παράλληλα, το αμερικανικό αργό κατέγραψε πτώση της τάξεως του -1,2% στα 63,39 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας απώλειες άνω των 3 δολάρια. ανά βαρέλι, σε σύγκριση με τα υψηλά τριών ετών στα οποία βρέθηκε νωρίτερα εντός του 2018.
«Η πτώση οφείλεται κυρίως στο παγκόσμιο sell off στις μετοχές», σημειώνει ο διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας Trifecta Energy, Sukrit Vijayakar.
Παράλληλα, όπως πρόσθεσε ο ίδιος «οι άνθρωποι στράφηκαν προς το αμερικανικό δολάριο ως ένα ασφαλές καταφύγιο, γεγονός που καθιστά τα εμπορεύματα περισσότερο ακριβά και οδηγεί στην πώλησή τους».
Σημαντικές πιέσεις ασκούν και τα θεμελιώδη της ενεργειακής αγοράς, καθώς παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να περιορίσουν την παραγωγή τους, το αργό πετρέλαιο παραμένει σε άφθονη προσφορά.
Κάτι τέτοιο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξανόμενη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία έχει αυξηθεί κατά σχεδόν +18% σε σύγκριση με τα μέσα του 2016, στα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία.
Πλέον, μόνο η Ρωσία παράγει περισσότερο πετρέλαιο σε σχέση με τις ΗΠΑ, εξάγοντας κατά μέρσο όρο 10,98 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2017.
Ωστόσο, η παραγωγή των ΗΠΑ είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς οι εξέδρες εξορύξεων στις ΗΠΑ ανέρχονται πλέον στις 765, όγκος υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με το 2016.
Σε αύξηση των προβλέψεών της για την παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ το 2018 και το 2019, προέβη η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ), όπως προκύπτει από τη μηνιαία της έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα (06/02/2018).
Ειδικότερα, η EIA προβλέπει ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 10,59 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2018 και στα 11,18 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2019, με τις δύο προοπτικές να αυξάνονται κατά 3,1% σε σχέση με τις προηγούμενες.
Η EIA αύξησε επίσης την πρόβλεψή της για την τιμή του αργού το 2018, κατά 5,3%, στον μέσο όρο των 58,28 δολ. ανά βαρέλι, και για το Brent, κατά 4,4%, στα 62,39 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης