Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η μνήμη «χρυσόψαρου» δεν αποφέρει συχνά τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τους επενδυτές

tags :
Η μνήμη «χρυσόψαρου» δεν αποφέρει συχνά τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τους επενδυτές
Οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί και να παρακολουθούν την πορεία της επιχείρησης, χωρίς να παρασύρονται από εκτιμήσεις που δεν είναι επίσημες και δεν αναφέρονται δεσμευτικά νούμερα
Είναι γνωστό, ότι οι επενδυτές συχνά ακολουθούν το ρεύμα και πολλές φορές παρασύρονται από δυναμικές κινήσεις μετοχών προσπαθώντας να ακολουθήσουν το ρεύμα και να καταγράψουν υπεραξίες.
Δεν είναι λίγες οι φορές που εγκλωβίζονται, καθώς τοποθετούνται στα ψηλά την ώρα που το έξυπνο χρήμα ρευστοποιεί αντί να αγοράζει, αφού έχει τοποθετηθεί χαμηλότερα.
Είναι επίσης γνωστό πως πολλές φορές οι επενδυτές ξεχνούν τα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν και δίνουν «συγχωροχάρτι» σε επιχειρηματίες που έχουν στιγματίσει με τις πράξεις τους το ταμπλό του ΧΑ.
Νωπές είναι οι μνήμες πρόσφατων κινήσεων επιχειρηματιών που με τις επιχειρηματικές τους αποφάσεις «έβλαψαν» τους μικρομετόχους.
Υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις που έπρεπε να γίνουν αλλά δεν έγιναν και στην εταιρεία επεβλήθη πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ή ακόμα και συγχωνεύσεις που έγιναν με πρότυπα αποτίμησης άγνωστά σε πολλούς αναλυτές και ζημίωσαν εκατοντάδες επενδυτές.
Για να μην ξεχνάμε και τις εκτιμήσεις για μεγάλη πορεία, νούμερα που θα έρχονταν και θα έκαναν επενδυτές και αναλυτές να παραμιλάνε, αλλά ποτέ δεν ήρθαν.
Οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί και να παρακολουθούν την πορεία της επιχείρησης, χωρίς να παρασύρονται από εκτιμήσεις που δεν είναι επίσημες και δεν αναφέρονται δεσμευτικά νούμερα.
Πρόσφατα πάλι, νέες συγχωνεύσεις άλλαξαν αποτιμήσεις και δημιούργησαν νέες προσδοκίες.
Ευχή όλων φυσικά είναι να πετύχουν τους στόχους που θέτουν οι διοικήσεις των επιχειρήσεων και να φέρουν κέρδη στους μετόχους.
Επειδή όμως πολλά έχουμε δει και οι καιροί είναι πονηροί καλό θα είναι οι επενδυτές να αξιολογούν τα όσα βλέπουν και να μην παρασύρονται, ειδικά όταν υπάρχουν στο παρελθόν κινήσεις που δεν έφεραν τα αναμενόμενα.
Άλλωστε μπορεί να έχουν αποχωρήσει δεκάδες εταιρείες από το χρηματιστηριακό ταμπλό, παραμένουν όμως ακόμα άλλες τόσες και πολλές από αυτές με εξαιρετικά θεμελιώδη και δείγματα γραφής από τις διοικήσεις και τους μεγαλομετόχους που αξίζουν τον οβολό των επενδυτών.
Σε αυτές πρέπει να στρέφεται η προσοχή και όχι σε όσες προσφέρουν βραχυπρόθεσμα υψηλές αποδόσεις και ανεβάζουν την επενδυτική αδρεναλίνη αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες υποαξίες λόγω της υψηλής μεταβλητότητας και των επιχειρηματικών αποφάσεων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης