Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακάμπτουν σημαντικά οι ευρωαγορές με το «βλέμμα» στη Wall, στο +1,5% ο DAX - Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Ανακάμπτουν σημαντικά οι ευρωαγορές με το «βλέμμα» στη Wall, στο +1,5% ο DAX - Μεικτά πρόσημα στην Ασία
Ψυχραιμία στις αγορές με το μίνι κραχ της Δευτέρας (5/2)
(upd) Ανακάμπτουν σημαντικά σήμερα (07/02/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ισχυρή άνοδο που κατέγραψαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες, ενώ περαιτέρω ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές προσέφερε και το θετικό άνοιγμα της Wall Street.
Περί τις 17:15, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται κατά 1,8%, στις 7.269 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει ισχυρή άνοδο 1,5% στις 12.578 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαπραγματεύεται στις 5.243 μονάδες, με άνοδο 1,6%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει «άλμα» 2,3% και κινείται στις 22.872 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται κατά 1,3%, στις 9.941 μονάδες.
Σύμφωνα με χρηματιστές, δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω αναταραχή στις αγορές καθώς η μεταβλητότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα μετά τις βαριές απώλειες λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, όπως σημειώνει το Reuters.


Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές στην Ασία, καθώς η ανάκαμψη στη Wall Street δεν κατάφερε να προσφέρει ώθηση στην Κίνα και τη Νότια Κορέα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,15% και τις 21.363 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε καταγράψει άνοδο της τάξεως του +3,4%, με το αμερικανικό δολάριο να υποχωρεί κατά -0,44% έναντι του γεν.


Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,75% στις 5.876,80 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη της τάξεως του +1,42% κλείνοντας στις 10.551,54 μονάδες.
Στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε περαιτέρω πτώση, κλείνοντας στο -1,81% και τις 3.309,58 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ απώλεσε τα κέρδη που σημείωσε ενδοσυνεδριακά, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του -0,78% στις 30.352 μονάδες.
Σε ότι αφορά τη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi διεύρυνε τις απώλειές του, κλείνοντας στο -2,31% και τις 2.396,56 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να καταγράφει πτώση της τάξεως του -3,42%.
Ανοδικά κινείται σήμερα το πετρέλαιο, μετά την πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης, δεχόμενο ώθηση από τη νέα υποχώρηση που σημειώθηκε στα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, το Brent ενισχύεται κατά +0,91% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 67,47 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,87% στα 63,94 δολ. ανά βαρέλι.
Η ανάκαμψη στη Wall Street βοήθησε ώστε ο μαύρος χρυσός να ανακτήσει ορισμένες από τις απώλειες που είχε καταγράψει προηγουμένως, ενώ σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, τα αποθέματα αργού για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου υποχώρησαν κατά -1,1 εκατ. βαρέλια, στα 418,4 εκατ. βαρέλια συνολικά.

Ισχυρή αντίδραση στη Wall

Με ψυχραιμία και αξιόλογη άνοδο αντέδρασε χθες (06/02/2018) η Wall Street, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωσαν κέρδη +2,34% και 1,74% αντίστοιχα, μία ημέρα μετά το κραχ, κατά το οποίο ο βιομηχανικός δείκτης Dow διολίσθησε ενδοσυνεδριακά έως 1.500 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και έξι  χρόνια.
Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Dow Jones «βούλιαξαν» περισσότερο από 4% τη Δευτέρα (05/02), καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Αύγουστο 2011, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και των κρατικών ομολόγων άσκησαν ισχυρές πιέσεις στις μετοχές, οι αποτιμήσεις των οποίων βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.
Την ίδια ώρα, το ETF GREK ενισχύθηκε κατά 5,1% και τα 10,92 δολάρια, ανακάμπτοντας από το χθεσινό sell-off στη Wall Street,
Το χθεσινό (5/2) κραχ προκάλεσε domino effect στις διεθνείς αγορές, με τον Nikkei 225 στην Ιαπωνία να κλείνει με μεγάλες απώλειες 4,73%, στις 21.610 μονάδες, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται σε χαμηλά 6 μηνών, με τον γερμανικό DAX να καταγράφει «βουτιά» 2%.
Εν τω μεταξύ, εν μέσω του sell-off στις παγκόσμιες αγορές και της νέας ανόδου του δείκτη μεταβλητότητας, οι επενδυτές σπεύδουν στην ασφάλεια των αμερικανικών ομολόγων.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης (-0,1%), στο 2,6926%.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 2,02% από 2,09% τη Δευτέρα.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι η άνοδος που σημείωσαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα ήταν εκείνη που πυροδότησε το sell-off στις χρηματιστηριακές αγορές.

 H πορεία του «δείκτη φόβου» VIX

Ο δείκτης μεταβλητότητας ή ορθότερα «φόβου» VIX, κινήθηκε κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων συνεδριάσεων της εβδομάδας (Δευτέρα 5/2 και Τρίτη 6/2) ως τρενάκι του τρένου.
Πρώτα έφθασε την Δευτέρα (5/2) στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών, καταγράφοντας άνοδο που ξεπέρασε κατά πολύ το 100%.
Την Τρίτη (6/2) ξεκίνησε με τις ίδιες διαθέσεις, αλλά βίωσε μία έντονη μεταβλητότητα, γυρνώντας σε αρνητικό επίπεδο, ενώ κατά τη διάρκεια των συναλλαγών υπήρξε και διακοπή διαπραγμάτευσης λόγω αυτής ακριβώς της πορείας, κλείνοτνας τελικά στις 30,72 μονάδες με πτώση -17,68%.
Την ίδια ώρα οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τόσο η πορεία των μετοχών όσο και του ίδιου του δείκτη οφείλεται σε σορτάρισμα.
Οι επενδυτές το τελευταίο διάστημα (στη Wall Street από την εκλογή Trump τον Νοέμβριο του 2016) βρίσκονται αντιμέτωπη με αναζήτηση υψηλών αποδόσεων.
Με δεδομένο ότι τα επιτόκια είναι είτε κοντά στο μηδέν ή μηδενικά, αναλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο ρίσκο προκειμένου να δουν ικανοποιητικές αποδόσεις από τις τοποθετήσεις τους.
Ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα τους ήταν το σορτάρισμα του δείκτη VIX, δηλαδή το ένα στοίχημα ότι θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα ή θα υποχωρήσει περαιτέρω.
Δεν θα πρέπει, άλλωστε, να ξεχνά κανείς ότι με εξαίρεση τη Δευτέρα 5/2, ο δείκτης VIX παρέμενε πεισματικά κοντά στο επίπεδο των 10 μονάδων και ως εκ τούτου οι επενδυτές μάλλον άρχισαν να αισθάνονται εξαιρετικά ασφαλείς.
Όταν, όμως, ο δείκτης VIX αρχίζει να ενισχύεται, τα funds που έχουν στοιχηματίσει στην πτώση του είναι αναγκασμένα να καλύψουν τις ανοιχτές τους θέσεις.
Ο μόνος τρόπος για να το πράξουν είναι να… αγοράσουν τον δείκτη.
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές στην επενδυτική τακτική σορταρίσματος του VIX έχουν τοποθετηθεί τουλάχιστον 1,5 τρις. δολάρια, δηλαδή ένα ποσό το οποίο εάν κινδυνέψει να χαθεί, θα οδηγήσει τις αγορές σε τευτονικές αλλαγές.

Πρώτη ενημέρωση 10:14:10, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης