Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Καθοριστικές για την έκβαση του φετινού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ οι δύο προσεχείς ιδιωτικοποιήσεις

tags :
Καθοριστικές για την έκβαση του φετινού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ οι δύο προσεχείς ιδιωτικοποιήσεις
Συστημικές: Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η συμπεριφορά τους στο τελευταίο χρονικό διάστημα

Καθοριστικές για την έκβαση του φετινού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ οι δύο ιδιωτικοποιήσεις που θα λάβουν χώρα στο επόμενο 15νθήμερο. Σε μία μόνο ημέρα, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου καθορίζεται η τύχη για δύο από τα πλέον καθοριστικά "projects". Aυτά δηλαδή της πώλησης του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ και της μακροχρόνιας παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η συμπεριφορά τους στο τελευταίο χρονικό διάστημα. Σημαντικά καλύτερη από αυτές που μας είχαν συνηθίσει μέχρι και στο πρόσφατο παρελθόν… Η Εθνική και η Alpha bank έχουν περάσει τον πήχη των τιμών που έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2015 η Eurobank ακολουθεί από κοντά ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανεβάσει στροφές στην προσδοκία ότι θα είναι και αυτή δεν θα χρειαστεί άμεσα κεφάλαια. Σε μια αγορά που τείνει να δημιουργεί συνεχώς εμμονές, οι τιμές των τραπεζών κόντρα σε ένα μίγμα νέων που κάθε άλλο ευνοϊκό θα μπορούσε να θεωρηθεί για τον κλάδο (πλειστηριασμοί, φημολογία τεστ αντοχής, IFRS 9) έχουν αποδειχθεί οι καλύτεροι εκφραστές της τάσης.

Δεδομένη η δυνητική… εξωτερική ρευστότητα (κυρίως από αμερικανικά funds). ‘Oπως στο X.A αρκετοί επενδυτές ψάχνουν τις ευκαιρίες στα “μικρά χαρτιά” έτσι και ξένοι (κυρίως διαχειριστές) τις αναζητούν στα μικρά χρηματιστήρια… Σαν της Ελλάδος λ.χ που και αναδυόμενο είναι αλλά το σπουδαιότερο έχει… ευρώ. Και δεν χρειάζονται πολλά κεφάλαια για να το ελέγχουν πλήρως. Με ένα αστείο ποσό για τα δεδομένα τους μπορούν και να το εξουσιάζουν…

ΣΧΟΛΙΟ: Περάσαμε πλέον σε περίοδο αναταράξεων και έντονων διακυμάνσεων στην Μητέρα των Αγορών. Η χθεσινή δυναμική επαναφορά της δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Πλέον, πρέπει να είμαστε πιο συνετοί και προσεκτικοί στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις μας. ‘Αλλωστε, το μυστικό που χωρίζει το ΖΗΝ από το ΕΥ ΖΗΝ δεν είναι παρά μερικές λογικές κινήσεις στο ταμπλό σε χαρτιά στα οποία μπορούμε να προσεγγίσουμε τα δρομολόγια τους με μεγάλες πιθανότητες επιτυχούς επιβίβασης και αποβίβασης. Και μάλιστα σε διάρκεια έτους. Αυτό το καθημερινό ή το κάθε λίγο και λιγάκι “μέσα έξω” δεν οδηγεί πουθενά.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η διεθνής bull market δεν κινδυνεύει και η διόρθωση ήταν αναμενόμενη εδώ και καιρό. Αυτή η βίαιη διόρθωση (χαρακτηριστικό bull market, αρκεί να μην ξεπεράσει τα όρια της κόκκινης γραμμής) θα δημιουργήσει νέες αγοραστικές ευκαιρίες στις μετοχές, λογικεύοντας αρκετά τις υψηλές αποτιμήσεις που υπήρχαν. Κάτι τέτοιο ισχύει και για το ΧΑ μετά και την υπεραπόδοση πολλών δεκάδων μετοχών . Γενικά, υπάρχει η εκτίμηση πως η διόρθωση θα είναι περιορισμένης διάρκειας και έντασης αρκεί να μην υπάρξει κάποια περαιτέρω “μαύρη” εξέλιξη στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ – σύμφωνα με την JP MORGAN: Αν οι επενδυτές ξεκινούσουν τις ρευστοποιήσεις τους στα ETFs θα μπορούσαν να οδηγήσουν την τρέχουσα διόρθωση σε μορφή χιονοστιβάδας. Ιστορικά, τα μεγαλύτερα selloffs σημειώθηκαν όταν τα μετοχικά ETFs υπέστησαν τις μεγαλύτερες εκροές. Η πρόσφατη bull market οδηγήθηκε και από τις τεράστιες ροές στα ETFs, ενώ από τις αρχές του έτους οι εισροές ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια.

JP MORGAN: Αυτές οι ροές σηματοδοτούν ένα “σημαντικό κίνδυνο” για τις αγορές μετοχών τις προσεχείς εβδομάδες, όπως τονίζει η JP Morgan. “Εάν οι ροές αυτές αρχίσουν να αντιστρέφονται το selloff στις αγορές θα μεγεθυνθεί.Η εβδομάδα που έληξε την 1η Φεβρουαρίου είδε τις πρώτες εκροές από τα μετοχικά ETFs του έτους. Eάν η τάση συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα διακινδυνεύουμε μια πιο σημαντική διόρθωση. Προς το παρόν πιστεύουμε ότι η τρέχουσα διόρθωση δεν θα διαρκέσει πολύ και θα αποτελέσει νέα ευκαιρία για αύξηση των θέσεων στις μετοχές λόγω και των καλών προοπτικών κερδοφορίας των εταιρειών.

NEXANS: Και +9% σε νέα πολυετή υψηλά χθες και 20 χιλ. τμχ και ανεκτέλεστο αγορών… Η σύνδεση των νησιών του Αιγαίου έχει δώσει το σήμα… ΧΑΜΗΛΑ – ΥΨΗΛΑ στην ΜΚΕ στα 0,7150 και 3,2000 ευρώ, στο -27,5%… (Τιμή 23.4.2010 στα 2,3200 ευρώ). Αποτιμάται σε 38,6 εκατ., με ίδια κ/φ 40,7 εκατ., μηδέν δανεισμό, ζημίες 6μηνου 0,9 εκατ., πωλήσεις 39 εκατ. και αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές 7,2 εκατ. ευρώ.

http://www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης