Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε τροχιά σταθεροποίησης η Wall Street, με οριακή άνοδο για Dow - Ισχυρή ανάκαμψη στην Ευρώπη, στο +1,6% ο DAX

Σε τροχιά σταθεροποίησης η Wall Street, με οριακή άνοδο για Dow - Ισχυρή ανάκαμψη στην Ευρώπη, στο +1,6% ο DAX
Σε τροχιά σταθεροποίησης βρίσκεται η Wall Street, καθώς μετριάζονται οι ανησυχίες των επενδυτών
(upd) Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφει σήμερα (07/02/2018) η Wall Street, καθώς η χθεσινή ισχυρή άνοδος των αμερικανικών μετοχών βοήθησε να μετριαστούν οι ανησυχίες των επενδυτών, υποδηλώνοντας ότι τα χειρότερα από το ιστορικό sell-off μάλλον έχουν περάσει.
Ειδικότερα, περί τις 22:05, ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,5%, στις 25.053 μονάδες, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να σημειώνει άνοδο άνω του 1% και των 250 μονάδων.
Ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,1% και κινείται στις 2.699 μονάδες, με τον δείκτη να εμφανίζει έντονη νευρικότητα, ενώ ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,3%, στις 7.088 μονάδες.


Την ίδια ώρα, ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE Volatility Index (VIX) ή δείκτης φόβου υποχωρεί, στο επίπεδο των 26 μονάδων, από τις 50 μονάδες που είχε «αγγίξει» τη Δευτέρα, για πρώτη φορά από το 2015.
Οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραφαν ισχυρά κέρδη νωρίτερα, βοηθώντας τις ευρωπαϊκές μετοχές να καταγράψουν ισχυρά κέρδη, ανακόπτοντας το 7ήμερο πτωτικό σερί, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να ενισχύεται κατά 1,6%.


Μετά από ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, η Wall Street έκλεισε την Τρίτη με ισχυρή άνοδο, μία ημέρα μετά το κραχ, κατά το οποίο ο Dow Jones διολίσθησε ενδοσυνεδριακά έως και 1.500 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και έξι χρόνια.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το κραχ στη Wall προκάλεσε domino effect, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στις αγορές παγκοσμίως, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να «βουλιάζουν» σε χαμηλά 5 μηνών.
Οι τελευταίες ταραχώδεις συνεδριάσεις της Wall οφείλονται στους φόβους ότι η άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το sell-off έδειξε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο για τις αγορές το 2018, ασκώντας πιέσεις στις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως για μια περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής.
Η αύξηση των επιτοκίων θεωρείται αρνητική για τις μετοχές, καθώς είθισται να ωθεί υψηλότερα το δολάριο, ασκώντας πιέσεις στις εξαγωγικές εταιρείες των ΗΠΑ.
Πάντως, παρά το πρόσφατο sell-off, οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι και εκτιμούν πως τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία παραμένουν ισχυρά.
Την ίδια ώρα, τα εταιρικά κέρδη βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ η πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ αναμένεται να προσφέρει επιπλέον στήριξη.
Ωστόσο, οι αναλυτές συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί, παρακολουθώντας με προσοχή την αγορά ομολόγων.
Η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ δέχεται πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, με την απόδοση του 10ετούς να ξεπερνά το 2,85%, εν μέσω των ανησυχιών για υψηλότερα επιτόκια.
Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων καθιστούν επίσης λιγότερο ελκυστικές τις μετοχές.
Βέβαια, δεν λείπουν κι εκείνοι που προειδοποιούν ότι το πάρτι έχει τελειώσει, εν αναμονή μιας πιο… επιθετικής Fed.
Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τρεις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, αν και ορισμένα μέλη της Fed έχουν αφήσει να εννοηθεί και μια τέταρτη.
O πρόεδρος της Fed του Σικάγου, Charles Evans, δήλωσε σήμερα ότι η υποτονική αύξηση των τιμών στις ΗΠΑ προσφέρει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα περιθώρια για μια αναβολή των αυξήσεων των επιτοκίων τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2018, αν και ο ίδιος τόνισε ότι ακόμη θα μπορούσε να υποστηρίξει τρεις ή «ακόμη και τέσσερις» αυξήσεις των επιτοκίων το 2018, αν ο πληθωρισμός και άλλα στοιχεία δείξουν ότι θα χρειάζεται.
Μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων για το 2018 αναμένεται κατά τη συνεδρίαση της Fed τον Μάρτιο.
Σημειώνεται ότι πριν ξεκινήσει το sell-off στη Wall, την Παρασκευή (2/2), ο S&P 500 ενισχυόταν κατά 5,6% από την αρχή του 2018 και ο Dow κατέγραφε κέρδη 6%, ενώ και οι δύο δείκτες ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά στις 26 Ιανουαρίου.

«Ανάσα» στις ευρωαγορές, κέρδη μετά το 7ήμερο πτωτικό σερί - «Άλμα» 1,6% για τον DAX

Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψαν σήμερα (07/02/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μία ημέρα μετά τη «βουτιά» στα χαμηλά 5 μηνών, βρίσκοντας στήριξη στην ισχυρή άνοδο που κατέγραψαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες, ενώ περαιτέρω ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές προσέφερε και το σημερινό θετικό άνοιγμα της Wall Street.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 «εκτοξεύτηκε» σχεδόν κατά 2%, στις 380,13 μονάδες, με όλους τους κλάδους να τερματίζουν σε θετικό έδαφος.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε «άλμα» 1,6% και έκλεισε στις 12.590,43 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο «εκτοξεύτηκε» κατά 1,93%, στις 7.279,42 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με ισχυρά κέρδη 1,82%, στις 5.255,90 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 2,86% και έκλεισε στις 22.986,18 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε κατά 1,70%, στις 9.976,90 μονάδες.
Περαιτέρω ώθηση στις ευρωαγορές προσέφεραν και οι αναβαθμισμένες προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομία της Ευρωζώνης, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χαρακτηρίζει ισορροπημένους τους κινδύνους, εφιστώντας ωστόσο την προσοχή στο Brexit και στον προστατευτισμό.
H Κομισιόν εκτιμά ότι τη διετία 2018-19 η ανάπτυξη θα ενισχυθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες χειμερινές οικονομικές προβλέψεις.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εκτιμά πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 2,3% και 2,0% το 2018 και το 2019.
Επίσης, θετικά το επενδυτικό κλίμα ευνόησε και η επίτευξη συμφωνίας στη Γερμανία για τον «Μεγάλο Συνασπισμό», με τον σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο του Αμβούργου, Olaf Scholz, να αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ ο ηγέτης του SPD, Martin Schulz, θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.



Υποχωρεί η μεταβλητότητα

Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE Volatility Index (VIX) ή δείκτης φόβου υποχωρεί σημαντικά σήμερα, σημειώνοντας πτώση 24% στο επίπεδο των 23 μονάδων, από τις 50 μονάδες που είχε «αγγίξει» τη Δευτέρα, για πρώτη φορά από το 2015.
Ο δείκτης μεταβλητότητας ή ορθότερα «φόβου» VIX, κινήθηκε κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων συνεδριάσεων της εβδομάδας (Δευτέρα 5/2 και Τρίτη 6/2) ως τρενάκι του τρένου.
Πρώτα έφθασε την Δευτέρα (5/2) στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών, καταγράφοντας άνοδο που ξεπέρασε κατά πολύ το 100%.
Την Τρίτη (6/2) ξεκίνησε με τις ίδιες διαθέσεις, αλλά βίωσε μία έντονη μεταβλητότητα, γυρνώντας σε αρνητικό επίπεδο, ενώ κατά τη διάρκεια των συναλλαγών υπήρξε και διακοπή διαπραγμάτευσης λόγω αυτής ακριβώς της πορείας, κλείνοντας τελικά στις 30,72 μονάδες με πτώση -17,68%.
Την ίδια ώρα οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τόσο η πορεία των μετοχών όσο και του ίδιου του δείκτη οφείλεται σε σορτάρισμα.



Μεικτά πρόσημα στην Ασία 

Νωρίτερα, οι αγορές στην Ασία έκλεισαν με μεικτά πρόσημα, καθώς η ανάκαμψη στη Wall Street δεν κατάφερε να προσφέρει ώθηση στην Κίνα και τη Νότια Κορέα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,15% και τις 21.363 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε καταγράψει άνοδο της τάξεως του +3,4%, με το αμερικανικό δολάριο να υποχωρεί κατά -0,44% έναντι του γεν.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,75% στις 5.876,80 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη της τάξεως του +1,42% κλείνοντας στις 10.551,54 μονάδες.
Στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε περαιτέρω πτώση, κλείνοντας στο -1,81% και τις 3.309,58 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ απώλεσε τα κέρδη που σημείωσε ενδοσυνεδριακά, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του -0,78% στις 30.352 μονάδες.
Σε ότι αφορά τη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi διεύρυνε τις απώλειές του, κλείνοντας στο -2,31% και τις 2.396,56 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να καταγράφει πτώση της τάξεως του -3,42%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης