Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με κεφάλαια από Λονδίνο στηρίζεται το ΧΑ – Η ακτινογραφία αγοραστών και πωλητών τον Ιανουάριο 2018

Με κεφάλαια από Λονδίνο στηρίζεται το ΧΑ – Η ακτινογραφία αγοραστών και πωλητών τον Ιανουάριο 2018
Οι ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα εμφανίζονται πωλητές ενώ αγοραστές ήταν εταιρείες επενδύσεων, αμοιβαία κεφάλαια και πιστωτικά ιδρύματα
Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η νούμερο ένα χώρα που διαμορφώνει την τάση στο ΧΑ.
Τον Ιανουάριο που πέρασε, οι επενδυτές από τη συγκεκριμένη χώρα, προχώρησαν σε σημαντικές αγορές με αποτέλεσμα η καθαρή αξία αγορών μείον των πωλήσεων να δίνει εισροές ύψους 54,4 εκατ. ευρώ και να βοηθάει σημαντικά το ΧΑ στην ανοδική του κίνηση.
Πηγές από το Λονδίνο αναφέρουν πως εδώ και μήνες είναι θετικοί για το ΧΑ και τοποθετούνται σε επιλεγμένες μετοχές και η τάση αυτή συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο.
Στο Λονδίνο υπάρχει άλλωστε χρηματιστηριακή εταιρεία, η Ambrosia Capital, η οποία ελέγχεται από Έλληνες με βαθιά κατανόηση και μακρά πείρα της ελληνικής αγοράς, η οποία επενδύει στο ΧΑ, και βρίσκεται στην πρώτη θέση των επιλογών των ξένων θεσμικών επενδυτών, όσον αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει.
Και οι εγχώριοι πάντως επενδυτές ήταν αγοραστές με 18 εκατ. ευρώ τα οποία κυρίως προήλθαν από την περιφέρεια Αττικής.
Σημαντικές εισροές είχε το ΧΑ και από τη Γερμανία, ύψους 16,1 εκατ. ευρώ αλλά και από τα νησιά Καϋμάν με 12,37 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα τρεις επενδυτές από την Ιταλία προχώρησαν σε πωλήσεις 19,8 εκατ. ευρώ και άλλοι τρεις από τον Καναδά ρευστοποίησαν θέσεις ύψους 13,2 εκατ. ευρώ.
Η Ιρλανδία επίσης εμφανίζεται στους πωλητές με 3 επενδυτές να πουλάνε 30,2 εκατ. ευρώ και έναν να αγοράζει σχεδόν 11 εκατ. ευρώ.
Ελβετία, Μονακό και Ισπανία είναι επίσης στους πωλητές με περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ συνολικά.
Συνολικά οι ενεργές μερίδες στο ΧΑ τον Ιανουάριο εμφανίζουν αύξηση η οποία ωστόσο δεν είναι σημαντική και δεν ξεπέρασε τα επίπεδα Ιουλίου 2017, εξέλιξη που σημαίνει πως παρά την αύξηση του τζίρου και την σημαντική άνοδο των μετοχών, δεν υπάρχει ακόμα αξιοσημείωτη βελτίωση του αριθμού των επενδυτών που ασχολούνται με το ΧΑ.
Σημειώνεται πως ο τζίρος ήταν αυξημένος κατά 24% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2017 και κατά 100% αυξημένος σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017.
Ο μέσος ημερήσιος αριθμός επενδυτών τον Ιανουάριο του 2018 ήταν 989 και τον Ιανουάριο του 2017 803.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ακτινογραφία εγχώριων αγοραστών και πωλητών τον μήνα που πέρασε.
Από την Ελλάδα ιδιώτες επενδυτές και ελεύθεροι επαγγελματίες εμφανίζονται πωλητές με 45 εκατ. ευρώ και αγοραστές εμφανίζονται εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου και ακίνητης περιουσίας με 23,7 εκατ. ευρώ, αμοιβαία κεφάλαια 22 εκατ. ευρώ, λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με 14 εκατ. ευρώ, πιστωτικά ιδρύματα με 10,5 εκατ. ευρώ και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις με 33 εκατ. ευρώ.
Τέλος οργανισμοί ΕΕ εμφανίζονται με πωλήσεις 30,6 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης