Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Πώς κινούνται ιστορικά οι αγορές μετά τα ρεκόρ του δείκτη φόβου VIX

Deutsche Bank: Πώς κινούνται ιστορικά οι αγορές μετά τα ρεκόρ του δείκτη φόβου VIX
Η ανάλυση της Deutsche Bank δείχνει το τι συμβαίνει στις αγορές μία εβδομάδα, ένα μήνα και τρεις μήνες μετά τα δέκα μεγαλύτερα ιστορικά υψηλά κλεισίματα του δείκτη φόβου VIX
Σε εκτενές report της η Deutsche Bank προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το τι συμβαίνει ιστορικά στις αγορές μετοχών και ομολόγων μετά τις μεγάλες ανόδους του δείκτη φόβου VIX.
Η ανάλυση της Deutsche Bank δείχνει το τι συμβαίνει στις αγορές μία εβδομάδα, ένα μήνα και τρεις μήνες μετά τα δέκα μεγαλύτερα ιστορικά υψηλά κλεισίματα του δείκτη φόβου VIX.
Οι τιμές των μετοχών τείνουν να ανακάμπτουν την εβδομάδα μετά (μετά το ράλι του δείκτη VIX), αλλά κατά μέσο όρο oι τιμές τους υποχωρούν τρεις μήνες αργότερα.
Το αντίστροφο ισχύει για τα ομόλογα.
Όπως αναφέρει η Deutsche Bank όλα τα προηγούμενα υψηλά κλεισίματα του δείκτη VIX που εξετάζει η Deutsche Bank, είχαν προκληθεί από
κάποιο σημαντικό μακροοικονομικό γεγονός ή μια κρίση.
Τα υψηλότερα αναμενόμενα εταιρικά κέρδη θα μπορούσαν να μετατρέψουν το 2018 σε ένα χρόνο υψηλότερου πληθωρισμού και μιας μεγάλης μακροοικονομικής μετατόπισης, ωστόσο όπως τονίζει η Deutsche Bank οι αγορές σίγουρα δεν είναι σίγουρα σε κρίσιμη περιοχή.

Τι συμβαίνει μετά από μεγάλες ανόδους του δείκτη VIX

Το ημερήσιο άλμα 20 μονάδων που σημείωσε ο δείκτης φόβου VIX τη Δευτέρα (5/2) ήταν το μεγαλύτερο ποτέ.
Στην πραγματικότητα, είναι σχεδόν τέσσερις μονάδες περισσότερες από την επόμενη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του δείκτη VIX τον Οκτώβριο του 2008.
Η Deutsche Bank αναφέρει ότι για τους σκοπούς αυτού του report την πορεία του δείκτη φόβου VIX, του δείκτη S&P 500, των ομολόγων και του χρυσού μια εβδομάδα, ένα μήνα και τρεις μήνες μετά από τις δέκα μεγαλύτερες ημερήσιες ανόδους του δείκτη VIX που έχουν καταγραφεί ποτέ (εξαιρουμένων των κινήσεων της τρέχουσας 05-09/02/2018 εβδομάδας).
Το Σχήμα 1 δείχνει τις κινήσεις του δείκτη VIX μία εβδομάδα, ένα μήνα και τρεις μήνες μετά τα 10 μεγαλύτερα άλματα του δείκτη VIX (εξαιρούνται οι κινήσεις αυτής της εβδομάδας).
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε αναφέρει η Deutsche Bank, ουσιαστικά εννέα από τις δέκα προηγούμενες φορές, ο δείκτης VIX έχει υποχωρήσει σημαντικά στη συνέχεια.
Πράγματι, η μέση πτώση του δείκτη VIX μετά από μία μεγάλη άνοδό του είναι 8,5 μονάδες, 9,2 μονάδες και 19,1 μονάδες σε διάστημα μίας εβδομάδας, ένα μήνα και τριών μηνών αντίστοιχα.
Χρησιμοποιώντας το διάμεσο (το μέσο αριθμό, median) οι μειώσεις εκτείνονται σε 11,2 μονάδες, 12,7 μονάδες και 20,4 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης φόβου VIX διόρθωσε στο σημείο εκκίνησης (δηλ. στο σημείο που βρισκόταν μία ημέρα πριν από την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο) σε τέσσερις από τις δέκα περιπτώσεις μετά από μόλις μία εβδομάδα και οχτώ φορές μετά από τρεις μήνες.



Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων, τα γραφήματα 2 και 3 δείχνουν ότι οι μέσες τιμές του δείκτη VIX, του δείκτη S&P 500, των 10ετων αμερικανικών ομολόγων και του χρυσού μετακινούνται κατά τις ίδιες χρονικές περιόδους μετά από τις κορυφές του δείκτη VIX.



Η αρχική βραχυπρόθεσμη αντίδραση ήταν ότι οι αγορές παρουσίαζαν πραγματικά μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς η μέση απόδοση του δείκτη S&P 500 ήταν +3,9% την εβδομάδα μετά (υπάρχουν μόνο δύο περιπτώσεις στις οποίες ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε στην πραγματικότητα), ενώ οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 15 μονάδες βάσης και η τιμή του χρυσού μειώθηκε κατά 0,5%.
Ωστόσο, σε χρονικό ορίζοντα ενός μήνα και τριών μηνών, αυτές οι κινήσεις αντιστρέφονται.
Η μέση απόδοση του δείκτη S&P 500 στον ένα μήνα και 3 τρεις μήνες μετά την τεράστια άνοδο του δείκτη φόβου VIX, είναι -0,4% και -2,6% αντίστοιχα.
Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 11 μονάδες βάσης και 42 μονάδες βάσης, ενώ η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 7,5% και 3,5% αντίστοιχα.
Συμπερασματικά, οι μεγάλοι άνοδοι του δείκτη φόβου VIX ακολουθούνται από διόρθωση σε όλες τις περιόδους τους επόμενους τρεις μήνες, αλλά ιστορικά υπάρχουν στοιχεία ότι οι αποδόσεις των μετοχών και των ομολόγων έχουν μειωθεί τους επόμενους τρεις μήνες.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης