Τα στρατηγικά λάθη των ΗΠΑ στη Συρία - Κλιμάκωση της έντασης η οδυνηρή ήττα οι επιλογές

Τα στρατηγικά λάθη των ΗΠΑ στη Συρία - Κλιμάκωση της έντασης η οδυνηρή ήττα οι επιλογές
Τα στρατηγικά λάθη των ΗΠΑ στη Συρία - Κλιμάκωση της έντασης η οδυνηρή ήττα οι επιλογές
Στην μάχης για την Αφρίν, η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ότι θα ο στρατός της θα επεκταθεί περαιτέρω προκειμένου να ελέγξει μεγαλύτερες εκτάσεις στη βόρεια Συρία.
Η επίθεση υποτίθεται ότι έχει στόχο να οδηγήσει τις τουρκικές δυνάμεις μέχρι τα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ.
Στις 28/1, η Άγκυρα κάλεσε την Ουάσινγκτον να αποσύρει το στρατό της από την πόλη Manbij (100 χλμ. από την Αφρίν) προτού ξεκινήσει μια επιχείρηση για να εκκαθαρίσει αυτή την περιοχή από τους κούρδους πολιτοφύλακες.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ προκάλεσαν τις παραπάνω ενέργειες της Τουρκίας ανακοινώνοντας την απόφασή τους να προωθήσουν δημιουργήσουν μια νέα στρατιωτική δύναμη στις περιοχές που ελέγχονται από το Κουρδικό κράτος.
Έτσι, η Ουάσινγκτον δημιούργησε αυτή την κατάσταση από μόνη της - μια παγίδα της δικής της παραγωγής.
Μια προώθηση δυνάμεων προς τα ανατολικά θα δημιουργήσει ενδεχομένως μια αντιπαράθεση μεταξύ των τουρκικών στρατευμάτων και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Οι κουρδικές μονάδες μάχης στην Αφρίν έχασαν την ευκαιρία να αποφύγουν ένα χειρότερο σενάριο.
Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Ρωσία πρόδωσε τους Κούρδους στην Αφρίν αποσύροντας τις ειρηνευτικές δυνάμεις της πριν ξεκινήσει η τουρκική επίθεση.
Ας δούμε τα γεγονότα.
Η Μόσχα πιστεύει ότι όλες οι περιοχές δυτικά του Ευφράτη πρέπει να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του τακτικού συριακού στρατού, επειδή οι περιοχές αυτές ανήκουν στη Συρία - μια χώρα με συνεκτικό έδαφος με νόμιμη κυβέρνηση.
Η Ρωσία ζήτησε από τους Κούρδους της Αφρίν να συνεννοηθούν με τη Δαμασκό και να επιτρέψουν στον τακτικό στρατό της Συρίας να πάει στην περιοχή.
Οι Κούρδοι αρνήθηκαν.
Η Μόσχα είναι ακόμα έτοιμη να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής για να διεξαχθούν οι συνομιλίες σχετικά με την αυτονομία των Κούρδων στη  Συρία.
Μέχρι στιγμής αυτή η πρωτοβουλία έχει απορριφθεί.
Οι Κούρδοι προτιμούσαν τις ΗΠΑ ως προστάτη τους.
Τώρα είναι μόνοι τους.
Ο αμερικανικός στρατός δεν υπερασπίστηκε τους Κούρδους στην Αφρίν, ισχυριζόμενος ότι δεν τους θεωρεί συμμάχους.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι Κούρδοι στην Αφρίν δεν πολέμησαν κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).
Ακόμα κι έτσι, οι Κούρδοι προφύλαξαν την Αφρίν και κράτησαν ανέπαφη την περιοχή τους  από την εισβολή του ISIS.
Τι θα συμβεί τώρα;
Σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές υπάρχουν διάδορα σενάρια
Οι ΗΠΑ και η Τουρκία βρίσκονται σε συνομιλίες για τρόπους αποκλιμάκωση της έντασης.
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ΡRose Gottemoeller επιβεβαίωσε αυτό το γεγονός, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πως αυτό θα πραγματοποιηθεί μετά την απόφαση της Τουρκίας να καταλάβει τα εδάφη που έχει στην κατοχή τους οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).
Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν πολύ ταπεινωτικό για την Ουάσινγκτον να ανταποκριθεί στο αίτημα της Τουρκίας.
Εάν οι ΗΠΑ δεν κατορθώσουν να προστατεύσουν τους Κούρδους συμμάχους τους, δεν θα έχουν κανένα λόγο να διατηρήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία.
Θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπως ζητά η Ρωσία και η Συρία.
Ένα πιθανό σενάριο θα ήταν η υποκίνηση μιας ευρύτερης εξέγερσης Κούρδων που θα περιλάμβανε την Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ.
Αυτό θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τον περιφερειακό χάρτη.
Μια άλλη συνέπεια είναι ότι η συνοχή του ΝΑΤΟ έχει ήδη υπονομευθεί καθώς Τουρκία και ΗΠΑ υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στο συριακό ζήτημα.
Εάν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να ζητήσουν από το ΝΑΤΟ να αναστείλει ή ακόμα και να "απελάσει" την Τουρκία από το ΝΑΤΟ, τουλάχιστον για όσο διάστημα κατέχει την εξουσία ο Πρόεδρος Erdogan.Αυτό θα ωθούσε φυσικά την Άγκυρα προς την σφαίρα επιρροής της Μόσχας και του Πεκίνου, αν έπρεπε να φύγει από το ΝΑΤΟ.
Ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan μόλις πρόσφατα ανέφερε πόσο "κουρασμένος" είναι από τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Μια πολιτική ήττα για τις ΗΠΑ είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα.
Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να "πληρώσει" το γεγονός ότι δεν είχε ένα σαφές σχέδιο δράσης στη Συρία και την ανικανότητά της να κατανοήσει πλήρως την κατάσταση.
Προφανώς η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη επιλογή.
Εάν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να παραμείνουν στη βόρεια Συρία, σίγουρα χρειάζονται για συμμάχους τους Κούρδους.
Αλλά αν οι ΗΠΑ συμμαχήσουν με τους Κούρδους θα χάσουν από σύμμαχό τους την Τουρκία.
Παράλληλα η Ουάσιγκτον μπορεί να βρεθεί αποκλεισμένη από όλη τη διαδικασία οικοδόμησης της Συρίας, καθώς είναι εχθρική απέναντι σε όλους τους σημαντικούς παράγοντες.
Τη συριακή κυβέρνηση, τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία.
Αν εγκαταλείψει τους Κούρδους, αυτό θα ήταν ένα πλήγμα για την αξιοπιστία της στη Μέση Ανατολή, δεδομένου του πρόσφατου διαχωρισμού της με την Παλαιστινιακή Αρχή για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Εάν οι ΗΠΑ κατορθώσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία, αυτό θα σημαίνει αποχαιρετισμό στην προοπτική του συριακού Κουρδιστάν να αποκτήσει ένα ειδικό καθεστώς που θα το καθιστούσε ανεξάρτητο κράτος, είτε στην πράξη είτε ίσως και επίσημα.
Η τουρκική επίθεση είναι πιθανό να κάνει τους Κούρδους πιο πρόθυμους να διαπραγματευτούν με τη Δαμασκό.
Μία μελλοντική συμμαχία με τη συριακή κυβέρνηση είναι μια εναλλακτική λύση που θα ωθήσει τους Κούρδους στην ειρηνευτική διαδικασία. Θα ενίσχυε τις πιθανότητες της Συρίας να παραμείνει ένα αδιαίρετο κράτος.
Η Μόσχα θα μπορούσε να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ της Δαμασκού, των Κούρδων και της Άγκυρας.
Εξάλλου, η Ρωσία είναι μια από τις λίγες χώρες όπου οι Κούρδοι της Συρίας διατηρούν αντιπροσωπεία.
Όλες οι προσπάθειες πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα, η οποία είναι υπό την επίβλεψη της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν.
Οι ΗΠΑ ανέκαθεν υπογράμμιζαν ότι ο στόχος τους στη Συρία ήταν να καταπολεμήσουν το ISIS.
Αλλά το ISIS ηττήθηκε στην Συρία.
Η αποστολή ολοκληρώθηκε.
Γιατί θα πρέπει η Ουάσιγκτον να αφιερώσει περισσότερο χρόνο και προσπάθεια στις συγκρούσεις στη Συρία;
Εξάλλου, αν η ειρηνευτική διαδικασία της Αστάνα πετύχει, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα ανακουφιστούν, καθώς τα κύματα προσφύγων από τη Συρία θα μειωθούν.
Το καλύτερο που θα μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν να απομακρυνθούν από τη Συρία, να επικεντρωθούν στη διπλωματία και να δώσουν μόνο μια ευκαιρία ειρήνης.www.bankingnews.gr

Νίκος Κονδυλόπουλος

BREAKING NEWS