Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Λακκοτρύπης: Η κοινοπραξία ΕΝΙ/Total ανακάλυψε κοίτασμα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ

Λακκοτρύπης: Η κοινοπραξία ΕΝΙ/Total ανακάλυψε κοίτασμα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «Καλυψώ» είναι μεγαλύτερο από το «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12
(upd) Εκτεταμένη στήλη φυσικού αερίου, που σημαίνει την ύπαρξη κοιτάσματος ΦΑ, ανακάλυψε η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL στον γεωτρητικό στόχο Καλυψώ του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε πριν από λίγο ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.
Ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι αυτή την στιγμή δεν μπορούν να ανακοινωθούν συγκεκριμένες ποσότητες, καθώς θα απαιτηθούν εμπεριστατωμένες γεωφυσικές και γεωλογικές μελέτες και περαιτέρω εργασίες έρευνας/αξιολόγησης, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.
«Το σημαντικό είναι ότι έχουμε ανακάλυψη φυσικού αερίου και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να καταδείξουμε τις ποσότητες», είπε και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αφού αφενός αυξάνονται τα ενδογενή αποθέματα φυσικού αερίου και αφετέρου επαναβεβαιώνεται η ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος καθώς και ανθρακικού ταμιευτήρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρόμοιου με αυτού του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ».
Νωρίτερα, πληροφορίες από επίσημες πηγές ανέφεραν ότι εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της γεώτρησης φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία η κυβέρνηση κρίνει ως πολύ ενθαρρυντικά.
Της σχετικής ανακοίνωσης από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη θα προηγηθούν ανακοινώσεις των εταιρειών ΕΝΙ και Τotal στα χρηματιστήρια της Ιταλίας και της Γαλλίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «Καλυψώ» είναι μεγαλύτερο από το «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12, που περιέχει 4,5 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για 6 τρισ.  κυβικά πόδια στο «Καλυψώ», ποσότητα που είναι αρκετή να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για 20 χρόνια.
Ο κ. Λακκοτρύπης είχε αναφέρει ότι η γεωλογική δομή στο κοίτασμα «Καλυψώ», είναι παρόμοια με του αιγυπτιακού κοιτάσματος-μαμούθ Ζόρ.
Επόμενος γεωτρητικός στόχος είναι η «Σουπιά» στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, μέσα στις επόμενες μέρες. Παράλληλα, ο Αμερικανικός κολοσσός Εξον Μόμπιλ αρχίζει εργασίες στο οικόπεδο 10 μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Στο μεταξύ, δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Tayip Erdogan, κατά τις επαφές του στην Ιταλία, μετέφερε την «ευαισθησία» της χώρας του για τις δραστηριότητες της ΕΝΙ στη Μεσόγειο, ενώ ειδικότερα για το τεμάχιο 6 φέρεται να ανέφερε ότι εμπεριέχουν κινδύνους για τη βόρεια Κύπρο, όπως χαρακτήρισε τα κατεχόμενα και την Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης