Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο κραχ στις διεθνείς αγορές, λόγω ομολόγων, αποτελεσμάτων - Βουτιά -4,15% για Dow και -2,6% για DAX

Νέο κραχ στις διεθνείς αγορές, λόγω ομολόγων, αποτελεσμάτων - Βουτιά -4,15% για Dow και -2,6% για DAX
Πιέσεις δέχονται τα διεθνή χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί μετά το μαζικό sell-off στις αρχές της εβδομάδας
(upd4) Νέες ισχυρότατες πιέσεις δέχθηκαν σήμερα (08/02/2018) τα χρηματιστήρια παγκοσμίως, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι μετά το μαζικό sell-off στις αρχές της εβδομάδας, ενώ η προσοχή τους στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και στις αγορές ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων επιστρέφουν σε πολυετή υψηλά.
Ταυτόχρονα και ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Γερμανία με τους σοσιαλοδημοκράτες να ελέγχουν το υπουργείο Οικονομικών έχει επηρεάσει αρνητικά το γερμανικό χρηματιστήριο και τον δείκτη DAX.
Η Wall Street κατέγραψε ισχυρές απώλειες μετά το αρχικό υποτονικό άνοιγμα, καθώς τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα και macro δεν δείχνουν αρκετά για να μετριάσουν τις ανησυχίες για τις υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα των ΗΠΑ και για άνοδο του πληθωρισμού, ενώ «βουτιά» κατέγραψαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να δέχεται ισχυρές πιέσεις και να κλείνει στο -2,62%. 
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά -4,15% άνω των 1.000 μονάδων, στις 23.860 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ο δείκτης βαρόμετρο κατέγραψε απώλειες 3,75% και κινήθηκε στις 2.581 μονάδες, έχοντας πέσει νωρίτερα κάτω από το επίπεδο στήριξης, κάτω από τον μέσο όρο των 100 ημερών.
Ο Nasdaq σημειώνει πτώση 3,9%, περί τις 6.777 μονάδες.
Ο δείκτης φόβου VIX σημείωσε άνοδο 24,59% στις 34,55 μονάδες ένδειξη προφανώς ότι οι επενδυτές είναι ανήσυχοι για την πορεία της Wall Street.


Το ETF GREK υποχώρησε 4,7% στα 10,34 δολ.
Οι επενδυτές παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων επιστρέφουν σε πολυετή υψηλά, μετά τη συμφωνία στο Κογκρέσο για μια αύξηση των κυβερνητικών δαπανών κατά 300 δισ. δολ.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ διαπραγματεύεται σήμερα γύρω στο 2,87%, πολύ κοντά στο υψηλό 4 ετών του 2,885% που «άγγιξε» τη Δευτέρα (5/2).


Την ίδια ώρα, ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE Volatility Index (VIX) ή δείκτης φόβου ενισχύεται κατά 14%, στις 31 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης είχε ξεπεράσει τη Δευτέρα (5/2) τις 50 μονάδες, για πρώτη φορά από το 2015.


Χθες, οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν στο «κόκκινο», με τον Dow Jones να κλείνει με οριακές απώλειες 0,1%, σβήνοντας τα κέρδη που κατέγραφε από νωρίς, καθώς οι μετοχές δέχτηκαν νέες πιέσεις από τη νέα άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ.
Μάλιστα ήταν η μεγαλύτερη αντιστροφή κλίματος από τον Αύγουστο του 2015.
Τις τελευταίες ημέρες, η Wall θυμίζει τρενάκι του τρόμου, με την άνοδο των αποδόσεων να πυροδοτεί ένα μαζικό sell off από την περασμένη Παρασκευή (2/2), το οποίο έφτασε στο απόγειό του τη Δευτέρα (5/2), με τον Dow να «βουλιάζει» κατά 1.175 μονάδες!
Την Τρίτη (6/2), μετά από μια «τρελή» συνεδρίαση, ο Dow έκλεισε με κέρδη 567 μονάδων, ενώ χθες Τετάρτη (7/2), ο δείκτης τερμάτισε στο «κόκκινο», αποτυγχάνοντας να συγκρατήσει τα κέρδη που σημείωνε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.


Εν τω μεταξύ, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ σημείωσαν απροσδόκητη πτώση την περασμένη εβδομάδα, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μια ταχύτερη αύξηση των μισθών κατά το τρέχον έτος.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 9.000, στις 221.000 την εβδομάδα έως τις 3 Φεβρουαρίου, κοντά σε χαμηλά 45 ετών.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα.
Η μετοχή του Twitter σημειώνει ισχυρή άνοδο άνω του 20%, καθώς το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε τα πρώτα κέρδη στην ιστορία του.
Ειδικότερα, το Twitter ανέφερε καθαρά κέρδη 91,1 εκατ. δολ. ή 12 σεντς ανά μετοχή, έναντι ζημιών 167,1 εκατ. δολ. ή 23 σεντς ανά μετοχή, του αντίστοιχου τριμήνου του 2016.
Η τρέχουσα περίοδος δημοσίευσης αποτελεσμάτων ήταν μέχρι στιγμής αρκετά ισχυρή, με το 78% των εταιρειών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα να έχουν αναφέρει κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, σύμφωνα με την Thomson Reuters I/B/E/S.
Πέρα από τα εταιρικά αποτελέσματα, οι επενδυτές στρέφουν τα «βλέμματα» στις κεντρικές τράπεζες, οι κινήσεις νομισματικής πολιτικής των οποίων βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, εν μέσω και των φόβων για άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, δήλωσε σήμερα ότι το πρόσφατο sell-off στη χρηματιστηριακή αγορά δεν θα πρέπει να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) να αναβάλει τις αυξήσεις των επιτοκίων, τονίζοντας πως οι τρεις αυξήσεις παραμένουν το βασικό σενάριο για το 2018.
Ο ίδιος δήλωσε ότι «βλέπει» χαμηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ το 2019 και το 2020, ενώ τόνισε ότι το 2018 θα είναι ένα ισχυρό έτος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed της Μιννεάπολης, Neel Kashkari, δήλωσε πως η αμερικανική οικονομία απέχει ακόμη από μία ουσιαστική ενίσχυση μισθών και πληθωρισμού, ενώ σχετικά με την πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση, επανέλαβε πως «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε αν θα έχει θετικό αντίκτυπο στους μισθούς και το σύνολο της οικονομίας».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, William Dudley, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε ένα προχωρήσει ακόμη και σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων κατά το τρέχον έτος, σε περίπτωση που η αμερικανική οικονομία παρουσιάσει ισχυρή ανάπτυξη.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, υπό πίεση παραμένει και σήμερα το πετρέλαιο, καθώς η αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ αντιστάθμισε τον υψηλό όγκο εισαγωγών από την πλευρά της Κίνας.
Ειδικότερα, περί τις 16:50, το αργό υποχωρεί κατά 0,1%, στα 61,7 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το Brent κινείται κατά 0,5% χαμηλότερα, στα 65,2 δολ. ανά βαρέλι.

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές - «Βουτιά» 2,6% για τον DAX στη Φρανκφούρτη

Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τα εταιρικά αποτελέσματα να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και τη μεταβλητότητα να εντείνει την ανησυχία.
Παρά τη χθεσινή ισχυρή άνοδο, οι traders παραμένουν ανήσυχοι, καθώς οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων ενδέχεται να προκαλέσουν νέα πτώση στις αγορές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε κατά 1,6% χαμηλότερα, στις 374,03 μονάδες, με όλους τους κλάδους να τερματίζουν στο «κόκκινο».
Ο DAX στη Φρανκφούρτη «βούλιαξε» κατά 2,62% και έκλεισε στις 12.260,29 μονάδες, καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να σημειώνει πτώση άνω του 3%.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε κατά 1,49%, στις 7.170,69 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε βαριές απώλειες 1,98% και έκλεισε στις 5.151,68 μονάδες.
Πτώση 2,26% στις 22.466,60 μονάδες σημείωσε στο Μιλάνο ο FTSE MIB, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 έκλεισε με «βουτιά» 2,21%, στις 9.756,30 μονάδες.

Περαιτέρω πιέσεις στη Φρανκφούρτη άσκησε και η απογοήτευση από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στη Γερμανία για τον «Μεγάλο Συνασπισμό».
Οι επενδυτές φαίνεται ότι απογοητεύτηκαν από το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δεν θα το αναλάβει ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Martin Schulz, αλλά ο νυν δήμαρχος του Αμβούργου, Olaf Scholz.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα αποτελέσματα τριμήνου μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η μετοχή της Commerzbank υποχώρησε κατά 1,6%, αποτυγχάνοντας να συγκρατήσει τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανέφερε μια πτώση στα κέρδη της για το δ’ τρίμηνο του 2017, στα 90 εκατ. ευρώ, από 182 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016, αν και οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη υποχώρηση στα 64 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Societe Generale σημείωσε κέρδη σχεδόν 2%, καθώς, παρά τη μεγάλη πτώση 82% που κατέγραψαν τα καθαρά της κέρδη, κατάφερε να διαψεύσει τις προβλέψεις των αναλυτών, που ανέμεναν ένα ζημιογόνο τρίμηνο.

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας - Στο +1,17% ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία

Από την άλλη, με κέρδη έκλεισαν οι περισσότερες αγορές στην Ασία, με την υψηλή μεταβλητότητα και τις ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών να παραμένουν για μία ακόμα ημέρα, στον απόηχο του μαζικού sell off που πραγματοποιήθηκε εντός της εβδομάδας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνίας έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 1,17% στις 21.898,50 μονάδες, με τη χώρα να ανακοινώνει το μεγαλύτερη πλεόνασμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της από το 2007 και το γιεν να παραμένει οριακά αμετάβλητο έναντι των υπολοίπων σημαντικών νομισμάτων.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOPSI ενισχύθηκε κατά 0,46% στις 2.407,62 μονάδες, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά κέρδη άνω του 1%, ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,46% στις 5.890 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ παρουσίασε επίσης σημαντική μεταβλητότητα, κλείνοντας στο 0,50% και τις 30.476 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted υποχώρησε κατά 0,22% στις 10.528,52 μονάδες.
Στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 1,43% στις 3.262,05 μονάδες, μετά τη σημαντική πτώση που καταγράφηκε στο εμπορικό πλεόνασμα της χώρας για τον Ιανουάριο του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης