Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Όταν η Merkel «αναγκάστηκε» να πάρει τον δρόμο του Τσίπρα και να κάνει… επώδυνους συμβιβασμούς

tags :
Όταν η Merkel «αναγκάστηκε» να πάρει τον δρόμο του Τσίπρα και να κάνει… επώδυνους συμβιβασμούς
H Merkel παραχώρησε στους Σοσιαλδημοκράτες τα βασικότερα υπουργεία μεταξύ των οποίων και το Οικονομικών
«Έχει ο καιρός γυρίσματα» λέει μια παλιά παροιμία και μάλλον στην περίπτωση της Γερμανίας -και συγκεκριμένα της Angela Merkel- ταιριάζει… γάντι.
Κι αυτό γιατί η Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης (μέχρι πρότινος τουλάχιστον, όπως εξελίσσονται τα πράγματα) αναγκάστηκε να κάνει τόσο μεγάλες υποχωρήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την παραμονή της στην καγκελαρία (σσ. αυτή η θητεία είναι η τέταρτη συνεχόμενη) που κανείς δεν περίμενε.
Έφτασε στο σημείο να παραχωρήσει στους Σοσιαλδημοκράτες έξι υπουργεία μεταξύ των οποίων το Εξωτερικών, το Οικονομικών και το Εργασίας, τα βασικότερα δηλαδή.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που μιλάνε για… ξεπούλημα της Merkel, ενώ η Bild, που ανέκαθεν στεκόταν στο πλευρό της, σχολιάζει «Μόνο με το υπουργείο Οικονομίας θα καθορίσει το CDU το μέλλον της χώρας; Αστείο».
Είναι χαρακτηριστικό ότι το SPD παρ' όλο που είναι ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος έχοντας συγκεντρώσει στις τελευταίες εκλογές μόλις 20,5%, κατάφερε να αποσπάσει τα τρία μάλλον σημαντικότερα χαρτοφυλάκια.
«Η Merkel πρόσφερε την κυβέρνηση στο SPD», γράφει η Bild.
Το σημαντικότερο για κάποια που πέρασε ήδη δώδεκα χρόνια στην εξουσία: να παραμείνει καγκελάριος, με οποιοδήποτε τίμημα, καταγγέλλει η γερμανική εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία.
Και σε όλο αυτό το σκηνικό θα πρέπει να προστεθούν και οι αντιδράσεις από στελέχη του κόμματος της, το CDU.
«Πιστεύω ότι το υπουργικό σχήμα, όπως είναι αυτή τη στιγμή, είναι πολιτικό λάθος» είπε ο Christian von Stetten βουλευτής του CDU τονίζοντας ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την παραχώρηση του υπουργείου Οικονομικών τους Σοσιαλδημοκράτες.
Πολλοί Συντηρητικοί δεν βλέπουν με καλό μάτι την υπουργοποίηση του Olaf Scholz (ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών), καθώς δεν θεωρείται τόσο αυστηρός και τόσο «σφιχτοχέρης» όσο ο Wolfgang Schaeuble.
Έφτασε λοιπόν η ώρα που και η Merkel έκανε επώδυνους συμβιβασμούς, κάτι σαν αυτό που συμβούλευε τον Αλέξη Τσίπρα το 2015.
«Γνωρίζετε ότι η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών.
Οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα» είχε πει τον Φεβρουάριο του 2015.
Ποιο είναι το πλεονέκτημα της Merkel;
Μήπως να παραμείνει καγκελάριος, με οποιοδήποτε τίμημα, όπως σχολιάζει η Bild;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης