Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Παιχνίδια πολέμου από την Κίνα - Επεκτείνεται και στρατιωτικά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλάζοντας το status quo

tags :
Παιχνίδια πολέμου από την Κίνα - Επεκτείνεται και στρατιωτικά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλάζοντας το status quo
Παιχνίδια πολέμου από το Πεκίνο - Επεκτείνεται και στρατιωτικά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
Το Πεκίνο επιταχύνει τις κατασκευαστικές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, παρά το γεγονός ότι συμφώνησε να θεσπίσει κώδικα δεοντολογίας για την αμφισβητούμενη περιοχή, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Έρευνες από την Πρωτοβουλία για τη Διαφάνεια στη Ναυτιλία της Ασίας (Asia Maritime Transparency Initiative), μέρος του αμερικανικού think tank Center for Strategic and International Studies, αποκαλύπτουν ότι η Κίνα έχει κατασκευάσει αρκετές εγκαταστάσεις γύρω από τα νησιά Spratly και Paracel.
Τα μόνιμα έργα τα οποία η Κίνα ολοκλήρωσε ή άρχισε να λειτουργεί από τις αρχές του 2017, αντιπροσωπεύουν 72 στρέμματα ή 290.000 τετραγωνικά μέτρα, ανέφερε η έκθεση.
"Η διεθνής προσοχή έχει απομακρυνθεί από την κρίσης στη θάλασσα της Νότιας Κίνας κατά τη διάρκεια του 2017 λόγω της έντασης με τη Βόρεια Κορέα, αλλά η κατάσταση στη θάλασσα της Νότιας Κίνας έχει αλλάξει", ανέφερε η έκθεση.
"Το Πεκίνο παραμένει προσηλωμένο στην πρόοδο της επόμενης φάσης του σχεδίου του που αφορά την κατασκευή  υποδομών που είναι απαραίτητες για την πλήρη λειτουργία των αεροπορικών και ναυτικών βάσεων στα μεγαλύτερα φυλάκια".
Η κυβέρνηση του κινέζικου προέδρου Xi Jinping ελέγχει μεγάλο μέρος των περιοχών Spratly και Paracel, βασιζόμενη σε μια έννοια γνωστή ως "γραμμή εννιά γραμμών" για να επισημάνει εδαφικές διεκδικήσεις που εκτείνονται σε απόσταση περίπου 1.000 μιλίων από τις νότιες ακτές του έθνους.
Διάφορα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, του Βιετνάμ, του Μπρουνέι, η Μαλαισία, η Ταϊβάν ισχυρίζονται επίσης ότι έχουν εδαφικές διεκδικήσεις σε ορισμένα μέρη αυτής της περιοχής.
Οι κατασκευές αυτές της Κίνας έλαβαν χώρα ενώ το Πεκίνο και αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, είχαν συμφωνήσει να σκιαγραφήσουν έναν κώδικα δεοντολογίας για τη στρατηγική θαλάσσια οδό νωρίτερα το 2017, μια κίνηση που αποσκοπούσε στην πρόληψη περαιτέρω εντάσεων.
Το Νοέμβριο του 2017, ο κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang δήλωσε ότι η χώρα του θα "διαφυλάξει σθεναρά" την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην πλούσια σε πόρους διαφιλονικούμενη ζώνη.
Μεταξύ των νέων εξελίξεων εκ μέρους της  Κίνας είναι η τοποθέτηση μιας σειρά ραντάρ στο βόρειο άκρο του Fiery Cross Reef, μέρος των Spratlys, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι σήραγγες αποθήκευσης στο Subi Reef και στο Mischief Reef, και οι δύο περιοχές κοντά στο Spratlys, ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, προσθέτοντας στο δίκτυο των υφιστάμενων υπόγειων δομών σε κάθε ύφαλο, ανέφερε η έκθεση.
Η Κίνα αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα ραντάρ της, ενώ έχει αρχίσει να εργάζεται για μια νέα σειρά τηλεπικοινωνιακών δικτύων στο Mischief Reef, σύμφωνα με την έκθεση.
Η Κίνα επίσης συνέχισε την κατασκευή, αν και σε μικρότερη κλίμακα, όπως εργασίες βυθοκόρησης και αποκατάστασης στο νησί Tree.
Το νησί Woody, το στρατιωτικό και διοικητικό αρχηγείο του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, υπήρξε επίσης νέα δραστηριότητα με την τοποθέτηση των δύο πρώτων αεροσκαφών στο νησί, ανέφερε η έκθεση.
"Τον Οκτώβριο του 2017, εντοπίστηκαν στο νησί μαχητικά αεροσκάφη τύπου Air Force J-11B, ενώ μεγάλα αεροπλάνα που έμοιαζαν με τα αεροσκάφη μεταφοράς Y-8 εντοπίστηκαν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την έκθεση, σημειώνοντας ότι "η παρουσία τους στο νησί Woody θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι των μελλοντικών εξελίξεων".



Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται ότι το Πεκίνο έχει σχεδόν ολοκληρώσει την κατασκευή μιας αεροπορικής βάση μεγάλης κλίμακας για την Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.
Η βάση αυτή είναι η πρώτη του είδους της και θα παρέχει αεροπορική υπεροχή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στο Πεκίνο.



Η αεροπορική βάση έχει τη δυνατότητα να "φιλοξενεί" αρκετές μοίρες μαχητικών αεροσκαφών.



Τον Ιανουάριο του 2018, ο εκπρόσωπος του Προέδρου των Φιλιππίνων, Harry Roque, δήλωσε ότι "το γεγονός ότι την χρησιμοποιούν τώρα ως στρατιωτική βάση, δεν είναι κάτι καινούργιο.
Ωστόσο η δέσμευση της καλής πίστης δεν είναι η ανάκτηση νέων νησιών.
Ελπίζω αυτό να είναι ξεκάθαρο".
Η έκθεση εριγράφει τις τρεις μεγάλες αεροπορικές βάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας που βρίσκεται στις περιοχές Kagitingan, Panganiban και Zamora.
Οι διάδρομοι απογείωσης - προσγείωσης στις αεροπρικές βάσεις Kagitingan, Panganiban και Zamora είναι σχεδόν έτοιμοι για χρήση.
Στο τεχνητό νησί χτίστηκαν επίσης φάροι, κονσόλες, εγκαταστάσεις επικοινωνίας, υπόστεγα και πολυώροφα κτίρια.
Η αεροπορική βάση στο Panganiban Reef (από το Δεκέμβριο του 2017) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.



Φορτηγά τα στρατιωτικά πολεμικά πλοία τα σκάφη εφοδιασμού, εντοπίστηκαν σε όλα τα νησιά Spratly, παρέχοντας υλικοτεχνική υποστήριξη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Κίναςν.
Τρία πολεμικά πλοία ικανά να μεταφέρουν στρατεύματα και όπλα είχαν αγκυροβολήσει στο Panganiban Reef σε μια φωτογραφία που ελήφθη στις 30 Δεκεμβρίου 2017.
Αυτά ήταν δύο πλοία μεταφοράς (Hull Nos. 830 και 831).
Η Luoyang (527), μια φρεγάτα πυραύλων κατηγορίας 053H3 Jiangwei II, εντοπίστηκε περίπου ένα χιλιόμετρο από το Zamora Reef στις 15 Νοεμβρίου 2017.
Αυτός ο τύπος πολεμικού πλοίου διαθέτει δύο τετράπλευρους εκτοξευτές που τοποθετούνται στο μέσο του πλοίου.
Διαθέτει επίσης ένα πυροβόλο όπλο 100 mm τύπου διπλού τύπου 79A που είναι εγκατεστημένο στο κατάστρωμα του σκάφους.
Τον Ιούνιο του 2017, η Luzhou (592), μία φρεγάτα κατηγορίας 056 Jiangdao, φωτογραφήθηκε στο Panganiban Reef.
Το υπουργείο άμυνας της Κίνας ανέφερε ότι το σκάφος συμμετείχε σε ασκήσεις ζωντανής πυρκαγιάς στη θάλασσα της Νότιας Κίνας τον Δεκέμβριο του 2017.
Στα νησιά Burgos, Calderon, McKennan και Mabini - οι φωτογραφίες έδειξαν ελικοδρόμια, ανεμογεννήτριες, πύργους παρατήρησης, κοντέινερ και πύργους επικοινωνίας.
Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 28 Νοεμβρίου 2017 έδειξε ότι ένα κανόνι 100 χιλιοστών που έχει τοποθετηθεί στο νησί McKennan Reef.



Ορισμένες φωτογραφίες δείχνουν τα φορτηγά πλοία και τα πλοία εφοδιασμού, τα οποία παραδίδουν οικοδομικά υλικά στα νησιά που ελέγχονται από την Κίνα.







Ο σύμβουλος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Antonio Carpio, μέλος της νομικής ομάδας των Φιλιππίνων, ο οποίος αγωνίστηκε κατά της απαίτησης της Κίνας στη θάλασσα της Νότιας Κίνας στο διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης, ανέφερε ότι "το μεγαλύτερο πρόβλημα ασφάλειας είναι η Κίνα.
Αν χάσουμε τον θαλάσσιο μας χώρο στη Δυτική Φιλιππίνων Θάλασσα, το χάνουμε για πάντα", δήλωσε ο Carpio σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο Inquirer, χρησιμοποιώντας την τοπική ονομασία των υδάτων στην ΑΟΖ των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
"Και η περιοχή που θα χάσουμε είναι τεράστια, τόσο μεγάλη όσο η χερσαία περιοχή των Φιλιππίνων, περίπου 300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα", δήλωσε ο Carpio.

Τι διακυβεύεται εάν το Πεκίνο γίνει ο κυρίαρχος παίκτης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Εάν οι Φιλιππίνες δεν ασκήσουν τη νομική τους νίκη, θα χάσουν το 80% της ΑΟΖ τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, 381.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της περιοχής Recto Bank ή της Reed Bank και μέρους του πεδίου φυσικού αερίου Malampaya εκτός από το Palawan, καθώς και όλα τα κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών πόρων, δήλωσε ο Carpio.
"Η εκτίμησή μου είναι ότι το 40% της ΑΟΖ των Φιλιππινών βρίσκεται στη Δυτική Φιλιππίνων Θάλασσα", δήλωσε.
"Η Malampaya προμηθεύει το 40% της ενεργειακής απαίτησης της Luzon.
Εάν το κοίτασμα φυσικού αέριου Malampaya εξαντληθεί σε 10 χρόνια ή λιγότερο. . . θα έχουμε 10 έως 12 ώρες καθημερινών διακοπών της ηλεκτροδότησης στη Luzon.
Αυτό θα καταστρέψει την οικονομία ", πρόσθεσε.



Οι παρακάτω φωτογραφίες αποδεικνύουν την στρατικοποίηση της περιοχής από την Κίνα.













































www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης