Διεθνή

«Βούλιαξαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ισχυρή πτώση 2,6% για τον DAX

«Βούλιαξαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ισχυρή πτώση 2,6% για τον DAX
Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης
Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον γερμανικό δείκτη DAX να «βουλιάζει» κατά 2,6%, με τα εταιρικά αποτελέσματα να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και τη μεταβλητότητα να εντείνει την ανησυχία.
Παρά τη χθεσινή ισχυρή άνοδο, οι traders παραμένουν ανήσυχοι, καθώς οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων ενδέχεται να προκαλέσουν νέα πτώση στις αγορές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε κατά 1,6% χαμηλότερα, στις 374,03 μονάδες, με όλους τους κλάδους να τερματίζουν στο «κόκκινο».
Ο DAX στη Φρανκφούρτη «βούλιαξε» κατά 2,62% και έκλεισε στις 12.260,29 μονάδες, καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να σημειώνει πτώση άνω του 3%.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε κατά 1,49%, στις 7.170,69 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε βαριές απώλειες 1,98% και έκλεισε στις 5.151,68 μονάδες.
Πτώση 2,26% στις 22.466,60 μονάδες σημείωσε στο Μιλάνο ο FTSE MIB, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 έκλεισε με «βουτιά» 2,21%, στις 9.756,30 μονάδες.


Περαιτέρω πιέσεις στη Φρανκφούρτη άσκησε και η απογοήτευση από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στη Γερμανία για τον «Μεγάλο Συνασπισμό».
Οι επενδυτές φαίνεται ότι απογοητεύτηκαν από το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δεν θα το αναλάβει ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Martin Schulz, αλλά ο νυν δήμαρχος του Αμβούργου, Olaf Scholz.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα αποτελέσματα τριμήνου μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η μετοχή της Commerzbank υποχώρησε κατά 1,6%, αποτυγχάνοντας να συγκρατήσει τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανέφερε μια πτώση στα κέρδη της για το δ’ τρίμηνο του 2017, στα 90 εκατ. ευρώ, από 182 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016, αν και οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη υποχώρηση στα 64 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Societe Generale σημείωσε κέρδη σχεδόν 2%, καθώς, παρά τη μεγάλη πτώση 82% που κατέγραψαν τα καθαρά της κέρδη, κατάφερε να διαψεύσει τις προβλέψεις των αναλυτών, που ανέμεναν ένα ζημιογόνο τρίμηνο.
Η μετοχή της UniCredit σημείωσε άνοδο 2%, καθώς η ιταλική τράπεζα επέστρεψε στην κερδοφορία κατά το δ’ τρίμηνο 2017, στα 801 εκατ. ευρώ, ενώ της Total ενισχύθηκε κατά 0,7%, καθώς η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία ανέφερε «άλμα» 86% στα κέρδη για το δ’ τρίμηνο 2017, στα 1,02 δισ. δολ.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανέφερε στο μηνιαίο οικονομικό της δελτίο ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί.
«Το ισχυρό κυκλικό μομέντουμ είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω θετικές εκπλήξεις στην ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα», σημειώνει η ΕΚΤ, ενώ τονίζει ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να συνδέονται πρωταρχικά με διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην αγορά συναλλάγματος.
Σχετικά με τον πληθωρισμό, με βάση τις τρέχουσες τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο, η ΕΚΤ αναμένει να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα τους επόμενους μήνες.
Την ίδια ώρα, ο Jens Weidmann, επικεφαλής της Bundesbank και μέλος της ΕΚΤ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει χαλαρή και μετά το τέλος του QE, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι απαραίτητη η επέκταση του προγράμματος αγορών ομολόγων.


Κείμενο σε εξέλιξη...

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης